Ερώτηση

 Προς τους κ.κ Υπουργούς: Υγείας,

Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

 Θέμα: Νοσοκομείο Ικαρίας

Το Κέντρο Υγείας Ικαρίας χτίστηκε και στηρίχτηκε σε δύσκολες εποχές από τους Ικαριώτες, ντόπιους και μετανάστες, ειδικά αυτούς της Αμερικής. Με ίδιους πόρους, προσωπική εργασία, και χωρίς τη βοήθεια κανενός κρατικού φορέα, έχτισαν ένα νοσοκομείο για να αποκτήσουν αυτοί και οι συμπατριώτες τους πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της υγείας.

Σήμερα, το Γενικό νοσοκομείο της Ικαρίας αποτελεί υγειονομικό, και οικονομικό πυλώνα του νησιού. Καλύπτει υγειονομικά τα νησιά Ικαρία-Φούρνοι-Θύμαινα, έναν πληθυσμό δηλαδή της τάξης των 10.000 περίπου κατοίκων, οι οποίοι την τουριστική σεζόν Μαΐου-Σεπτεμβρίου διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται.

Πέραν της κοινωνικής προσφοράς του νοσοκομείου στον τομέα της υγείας, αποτελεί επιπλέον εχέγγυο υποδομών για την κατοίκηση και οικονομική ανάπτυξη των νησιών, μιας και η λειτουργία του προάγει το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους.

Ειδικά τους χειμερινούς μήνες όπου οι καιρικές συνθήκες γίνονται εξαιρετικά δυσχερείς η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου αποτελεί θεμέλιο λίθο της κοινωνικής συνοχής.

Παρά τις χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, τις πολλές μονήρης θέσεις, τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές το ιατρικό και μη προσωπικό του νοσοκομείου Ικαρίας προσφέρει ειδικά μετά την έλευση δεύτερου χειρουργού ιατρού υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες.

Ενδεικτικά, μόνο στο 1ο τρίμηνο του 2011 έχουν πραγματοποιηθεί τα μισά χειρουργεία που πραγματοποιήθηκαν όλο του 2010.

Ωστόσο, οι πάγιες ελλείψεις ωθούν πολλούς κατοίκους του νησιού σε υγειονομική μετανάστευση, γεγονός αποδεικνύεται κι από τους υγειονομικούς χάρτες, απαξιώνοντας το προσωπικό του νοσοκομείου Ικαρίας που στερείται περιστατικών και επιστημονικής εμπειρίας.

Επειδή η εξαγγελλόμενη συγχώνευση μονάδων υγείας στη χώρα σε συνδυασμό με την πρόσφατη επιστολή του βουλευτή του νομού Σάμου κ. Βαρδίκου προς τους υπουργούς μεταφορών-υγείας-άμυνας, η οποία προτείνει πως είναι οικονομικότερο για τα μικρά νοσοκομεία όπως της Ικαρίας, να διακομίζουν περιστατικά, από το να είναι εξοπλισμένα σε προσωπικό και υποδομές (πχ αξονικός).έχει θορυβήσει κατοίκους και υγειονομικούς φορείς του νησιού.

 Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί

  • Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για το Γενικό νοσοκομείο Ικαρίας; Εξετάζει το ενδεχόμενο συγχώνευσης με το Γενικό νοσοκομείου Σάμου;
  • Θα υπάρξουν μετακινήσεις προσωπικού εντός της ΥΠΕ;
  • Δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έκανε αποδεκτές τις θέσεις του υπουργείου Υγείας σε ποια υγειονομική ζώνη θα υπάγεται η Ικαρία;

 Ο ερωτών βουλευτής

 Δημήτρης Παπαδημούλης

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου