Ερώτηση

Προς: Τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό

Θέμα: «Οι ελλείψεις κλινών σε ΜΕΘ αποδεικνύονται «μαύρη τρύπα» στο σύστημα υγείας της χώρας μας»

Κύριε Υπουργέ,

στην τελευταία του έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει: «Η Ελλάδα έχει πλέον εισέλθει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης, η οποία αναμένεται όπως κάθε χρόνο να διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Επικρατών υπότυπος φαίνεται να είναι ο Α(Η3Ν2), σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά όπου επικράτησε ο Α(Η1Ν1)».

Το «κύμα» της εποχικής γρίπης συνεχώς ενισχύεται. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως δεκατέσσερις ασθενείς σε ΜΕΘ μέχρι την πρωτοχρονιά και πάνω από 150 κρούσματα γρίπης μέσα σε ένα 24ωρο στις 4/1/2017 έφτασαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, ενώ και στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης επικρατεί η ίδια εικόνα.

Η διαχείριση των περιστατικών που κάνουν οι επαγγελματίες υγείας στις ΜΕΘ μόνο με συνθήκες φυσικών καταστροφών ή πολέμου μπορούν να συγκριθούν. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για όλους τους ασθενείς, δηλαδή και για ασθενείς με γρίπη, και καρδιοπαθείς, και πολυτραυματίες κα., η εισαγωγή στην Εντατική καθορίζεται από διάφορες παραμέτρους όπως η ηλικία,  η νόσος και η εκτίμηση του μικρού ή μεγάλου κινδύνου για τη ζωή του ασθενή.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι βρίσκονται καθημερινά τις τελευταίες ημέρες στη θλιβερή λίστα της αναμονής για ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Το κύμα της γρίπης Α(Η3Ν2) που ανεβαίνει, στέλνοντας κυρίως ηλικιωμένους με επιπλοκές στα νοσοκομεία και στις Εντατικές, αλλά και οι δεκάδες κλίνες ΜΕΘ που παραμένουν ακόμη κλειστές.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η γρίπη ευθύνεται για έναν θάνατο και 15 ασθενείς διασωληνωμένους σε ΜΕΘ.  Οι ειδικοί προειδοποιούν για την κορύφωση της εφετινής επιδημίας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και συστήνουν ακόμη και τώρα τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται απολύτως ικανοποιημένη για τα αντανακλαστικά της αναφορικά με τις ΜΕΘ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Φέτος είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το κύμα της εποχικής γρίπης. Πέρυσι, οι αναπτυγμένες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν 438, φέτος αγγίζουν τις 554 στα δημόσια νοσοκομεία και επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 100 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ. Αναμένεται προκήρυξη θέσεων από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (185 νοσηλεύτριες και 45 γιατροί), ώστε να ανοίξουν ακόμη 40-45 κλίνες». 

Επειδή δεν θα θέλαμε να ζήσουμε άλλη μια θλιβερή χρονιά σαν την περσινή με τα δεκάδες θύματα που άφησε στο πέρασμά του ο υιός της γρίπης, ερωτάστε:

1. Γιατί ακόμα πάρα το περσινό φιάσκο με την προκήρυξη των θέσεων για το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχουν στελεχωθεί πλήρως οι ΜΕΘ για την αντιμετώπιση των πιθανών επιπλοκών από την γρίπη;

2. Έχετε προχωρήσει στην προμήθεια εμβολίων;

3. Υπάρχει επάρκεια αντιϊκών φαρμάκων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ;

  

Η ερωτώσα βουλευτής

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου