Η βουλευτής επικαλείται στοιχεία για τη σεξουαλική δραστηριότητα και τη χρήση μεθόδων αντισύλληψης από εφήβους που δόθηκαν στη δημοσιότητα σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, από διακεκριμένους καθηγητές Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: α) τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και β) τον Υπουργό Υγείας

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα δεδομένα που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά και διαπαιδαγώγηση των εφήβων στη χώρα μας.

Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 30.000 νεαρά κορίτσια, ηλικίας κάτω των 16 χρόνων προχωρούν ετησίως σε τεχνητή διακοπή κύησης, με τους κινδύνους αλλά και την ψυχολογική πίεση που αυτό συνεπάγεται.

Οι μισές έφηβες ξεκινούν την σεξουαλική τους ζωή πριν από τα 17 τους χρόνια, ενώ, σύμφωνα με μελέτες, το 73% των εφήβων 14 έως 16 ετών είχαν μιας κάποιας μορφής σεξουαλική δραστηριότητα.

Παράλληλα, η συχνότερα χρησιμοποιούμενη αντισυλληπτική μέθοδος από τους έφηβους στη χώρα μας είναι η διακοπτόμενη συνουσία (ποσοστό 40%), η οποία έχει 20% πιθανότητα να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη κύηση, ενώ δεν προστατεύει από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ).

Όσον αφορά τη χρήση του ανδρικού προφυλακτικού, τη δεύτερη συχνότερα χρησιμοποιούμενη μέθοδο αντισύλληψης από εφήβους, το ποσοστό αποτυχίας, που με την ιδανική χρήση είναι 2%, εκτοξεύεται στο 18% με την τυπική χρήση, ποσοστό που μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερο στους εφήβους. Τέλος, λιγότεροι από τους μισούς εφήβους που το χρησιμοποίησαν αρχικά στις σεξουαλικές επαφές τους, συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν μετά από ένα χρόνο. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στα αυξημένα ποσοστά ανεπιθύμητων εφηβικών κυήσεων.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, από διακεκριμένους καθηγητές Μαιευτικής και Γυναικολογίας. Το φαινόμενο δεν περιορίζεται, βέβαια, στην Ελλάδα, παρόλα αυτά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η χώρα μας απέχει πολύ από τις ιδανικές κατευθυντήριες οδηγίες και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο συνδυασμός των δεδομένων αυτών αναδεικνύει το σοβαρότατο έλλειμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και ενημέρωσης των εφήβων και νέων σχετικά με τη σεξουαλική υγεία και τις ενδεδειγμένες και ασφαλείς μεθόδους αντισύλληψης. Παράλληλα, η διαχείριση του ανησυχητικού αυτού φαινομένου απαιτεί την συντονισμένη ανάληψη δράσεων όχι μόνο στο σχολικό περιβάλλον αλλά και στο σύστημα και τις δομές υγείας της χώρας, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Έχετε γνώση των παραπάνω δεδομένων και της συχνότητας του φαινομένου των διακοπών κύησης από έφηβες; Προγραμματίζετε κάποιες νέες δράσεις για τον περιορισμό του φαινομένου;

2) Με ποιους τρόπους και μεθόδους γίνεται σήμερα η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων στη χώρα μας; Σε ποιες δομές, σχολικές ή υγείας, μπορεί να απευθυνθεί σήμερα ένας έφηβος για να λάβει συμβουλευτική υποστήριξη και ενημέρωση για θέματα σεξουαλικής αγωγής, υγείας και αντισύλληψης; Υπάρχουν προγράμματα και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων στα θέματα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών;

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της ¨Πέμπτης
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό