Ερώτηση για την επερχόμενη αναθεώρηση του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ), η οποία φαίνεται να αντιμετωπίζει τους ασθενείς με νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα που βρίσκονται σε ύφεση ως «υγιείς» κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ:  Υγιείς οι ασθενείς με νόσο του Crohn σύμφωνα με το νέο Κανονισμό Αναπηρίας

Με την υπ’ αρ. 4678/31-3-2017 ερώτηση, επεσήμανα την αναγκαιότητα αναθεώρησης του καταλόγου μη αναστρέψιμων παθήσεων, ούτως ώστε να συμπεριληφθούν και άλλες παθήσεις, μεταξύ αυτών και η νόσος του Crohn, αλλά και ψυχιατρικές παθήσεις, η αιμορροφιλία, η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α. Η ερώτηση αναφερόταν και στην επικαιροποίηση του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ) που έχει παρουσιάσει αρκετά προβλήματα και παράδοξα κατά την εφαρμογή του από το 2012. Η ως άνω ερώτηση ουδέποτε απαντήθηκε από το Υπουργείο σας.

Αντιθέτως, και δυστυχώς για τους ασθενείς που πάσχουν από νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα, έχει δει το φως της δημοσιότητας τμήμα του σχεδίου αναθεώρησης του ΕΠΠΠΑ το οποίο, όχι μόνο δεν αναγνωρίζει το μη αναστρέψιμο των παθήσεων αυτών, αλλά αντιμετωπίζει τους ασθενείς που βρίσκονται σε ύφεση ως υγιείς, ανεξαρτήτως εντόπισης και αγωγής.

Η συγκεκριμένη αντιμετώπιση, εφόσον αληθεύει, φαίνεται να μην λαμβάνει υπόψιν το γεγονός ότι η όποια ύφεση είναι αποτέλεσμα συνεχούς και μακροχρόνιας λήψης ειδικής φαρμακευτικής αγωγής και συνεχών εξετάσεων και ιατρικής παρακολούθησης ενώ η επόμενη έξαρση είναι αδύνατον να προβλεφθεί. Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής θα πρέπει να ξαναπεράσει από τα ΚΕΠΑ για να πάρει το υψηλότερο ποσοστό και τα σχετικά ευεργετήματα, να το ξαναχάσει σε περίπτωση ύφεσης κ.ο.κ..

Επιπλέον, η τροποποίηση αυτή του ΕΠΠΠΑ δείχνει πλήρη άγνοια ή αδιαφορία για την καθημερινότητα των ατόμων που πάσχουν από νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα, ιδιαίτερα σοβαρές και ταλαιπωρητικές για τους ασθενείς παθήσεις, με καθημερινά συμπτώματα όπως η χρόνια κόπωση, ο πόνος, το άγχος, η κατάθλιψη και το αίσθημα απομόνωσης, και πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στην κοινωνική και εργασιακή τους ζωή.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας σε σχετικό δελτίο τύπου της 1/8/2017, ουδέποτε προσκλήθηκε κατά την εκπόνηση του ως άνω σχεδίου για να εκθέσει τις απόψεις του ενώ «ουδέποτε συστάθηκε ομάδα εργασίας από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία ενώ τα σχετικά ποσοστά διαμορφώθηκαν με βάσει έγγραφο που συντάχθηκε το 2014 και αποτελεί εσωτερική αλληλογραφία της Εταιρείας και όχι γνωμοδότηση προς το Υπουργείο».

Η αυταπάτη της δήθεν «αριστερής» ευαισθησίας καταρρέει για άλλη μία φορά, με θύματα αυτή τη φορά χρονίως πάσχοντες οι οποίοι θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε χρόνια ταλαιπωρία από το κράτος.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1)      Πρόκειται να αναθεωρήσετε τον ΕΠΠΠΑ κατά τον τρόπο που αναφέρεται στο απόσπασμα που είδε το φως της δημοσιότητα και βάσει ποιών επιστημονικών δεδομένων; Για ποιο λόγο δεν προσεκλήθη στη διαδικασία αναθεώρησης ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας;

2)      Προτίθεστε να επανεξετάσετε το ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη σας τις προτάσεις του Συλλόγου;

3)      Τελικά, ανήκει στις προθέσεις σας η αναθεώρηση του καταλόγου μη αναστρέψιμων παθήσεων, ώστε να προστεθούν νέες παθήσεις (όπως ψυχιατρικές παθήσεις, π.χ. σχιζοφρένεια, ο ιός HIV, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και 2, η αιμορροφιλία, η νόσος Crohn, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, η σκλήρυνση κατά πλάκας) και να διορθωθούν παραλείψεις στις ήδη αναφερόμενες παθήσεις (π.χ. ενδιάμεση μεσογειακή αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία κλπ.);

4)      Η επερχόμενη αναθεώρηση του ΕΠΠΠΑ θα κινείται στην ίδια κατεύθυνση που ακολουθείται για τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, οδηγώντας, δηλαδή, σε μείωση των ποσοστών αναπηρίας και αντιμετώπιση ασθενών ανθρώπων ωσάν να ήταν υγιείς;

Η ερωτώσα βουλευτής

Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]