ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

α) Υγείας κ. Α. Ξανθό

β) Εσωτερικών, κ. Π. Σκουρλέτη

 

Θέμα: Πιστοποίηση και διασύνδεση των Δημοτικών Ιατρείων με τον ΕΟΠΥΥ

Κύριοι Υπουργοί,

Το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους της χώρας να αναπτύξουν Ιατρεία με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας «μικρού κινδύνου» τα οποία δεν απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη, τη φροντίδα και την παρακολούθηση των ασθενών μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο καθώς και την κοινωνική τους στήριξη.

Τη δυνατότητα αυτή έχουν αξιοποιήσει αρκετοί Δήμοι της χώρας, με σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί στη Θεσσαλονίκη ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών ο οποίος λειτουργεί ήδη δύο δημοτικά ιατρεία ενώ στη φάση κατασκευής βρίσκεται και τρίτη δομή συνολικού προϋπολογισμού 5.300.000€.

Για να καταφέρουν, όμως, οι Δήμοι να παρέχουν απρόσκοπτα υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους πολίτες, είναι απαραίτητο να έχουν και τα αντίστοιχα έσοδα. Στην κατεύθυνση αυτή, είναι επιβεβλημένη η διασύνδεση των Δημοτικών Ιατρείων με τον ΕΟΠΥΥ, αφού πρώτα λάβουν την αντίστοιχη πιστοποίηση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ιδιώτες παρόχους.

Κατά συνέπεια, η τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου προς αυτή την κατεύθυνση είναι επιβεβλημένη, αφού μπορεί να διασφαλίσει το επίπεδο και την συνέχεια των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τους Δήμους, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των ήδη βαριά φορολογούμενων πολιτών.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε κ. Υπουργοί:

  • Προτίθεστε να δώσετε τη δυνατότητα διασύνδεσης των Δημοτικών Ιατρείων με τον ΕΟΠΥΥ, αφού πρώτα λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση;
  • Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσετε το επόμενο διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Γεώργιος Αρβανιτίδης                                                       Εύη Χριστοφιλοπούλου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα