ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια

 

Θέμα: Μετακινήσεις γιατρών του ΕΣΥ από τον Πειραιά στα νησιά

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει ότι ασκούνται πιέσεις προς γιατρούς νοσοκομείων του Πειραιά να μετακινηθούν το καλοκαίρι σε δομές του ΕΣΥ στη νησιωτική χώρα.

Με επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε η ΕΙΝΑΠ προς τον αρμόδιο διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας καταδικάζει την τακτική αυτή των πιέσεων, η οποία ακολουθήθηκε επανειλημμένως και στο παρελθόν. Στην περίπτωση που οι καταγγελίες ευσταθούν, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί υγειονομικής θωράκισης των νησιών, που ανοίγουν στον τουρισμό και αναμένεται να δεχθούν πλήθος επισκεπτών και από χώρες με βεβαρυμένο ιστορικό κορωνοϊού. Αυτό το ενδεχόμενο πιθανώς να θέσει σε κίνδυνο την υγειονομική ασφάλεια των νησιών μας, καθώς προστίθενται στις χρόνιες παθογένειες  του συστήματος της περιφερειακής υγείας.

Ειδικότερα, και όπως η ΠΟΕΔΗΝ επιβεβαιώνει, τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας των νησιών παρουσιάζουν ελλείψεις σε στελέχωση και προσωπικό με αποτέλεσμα να λειτουργούν πλέον ως κέντρα διακομιδών στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης και Κρήτης.

Σε κάθε περίπτωση η υγειονομική θωράκιση των νησιών δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των δημόσιων νοσοκομείων της 2ης ΥΠΕ, καθώς είναι ήδη υποστελεχωμένακαι παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1-Ποια μέτρα έχει λάβει το υπουργείο σας για την ενίσχυση των υγειονομικών υποδομών των νησιών μας με προσωπικό (γιατρούς και νοσηλευτές);

2-Πόσες προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού έχουν γίνει για να στελεχώσουν τις υγειονομικές δομές των νησιών και που;

 3-Πόσοι γιατροί δημόσιων νοσοκομείων της 2ης ΥΠΕ μετακινήθηκαν στις υγειονομικές δομές των νησιών;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Ανδρέας Πουλάς

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απειλείται η παγκόσμια προσφορά σοκολάτας από καταστροφικό ιό
Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων αιμοποιητικών κυττάρων στο "Γ. Παπανικολάου"
Ειδική κοινή συνεδρίαση στη Βουλή με θέμα "Περιβάλλον και Υγεία"