Ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο κατανομής του επιδόματος στο υγειονομικό προσωπικό έπειτα από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έθεσε ο βουλευτής Αργολίδας του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια

Θέμα: Διαμαρτυρίες για αδικίες στην κατανομή του επιδόματος από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στους υγειονομικούς

Όπως είναι γνωστό το "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος", σε μία κίνηση έμπρακτης αναγνώρισης του σημαντικού έργου του υγειονομικού προσωπικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, δώρισε το ποσό των 6,9 εκατ. Ευρώ στο ελληνικό δημόσιο προκειμένου να μοιραστούν στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και στους εργαζόμενους στις ΜΕΘ, στις ΜΑΦ και στις κλινικές νοσηλείας των νοσοκομείων αναφοράς.

Η εν λόγω δωρεά κυρώθηκε με τον Νόμο 4690/2020 και έπειτα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τους Διοικητές των Νοσοκομείων να συντάξουν τις λίστες των δικαιούχων μετά από προτάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

 Ακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες και καταγγελίες από εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με τις οποίες στις λίστες των δικαιούχων δεν συμπεριλήφθηκαν μαχητές της πρώτης γραμμής των νοσοκομείων, ενώ αντίθετα συμπεριλήφθηκαν μη δικαιούχοι και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και άτομα που απουσίαζαν λόγω άδειας ειδικού σκοπού την περίοδο της έξαρσης του Covid-19.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια και αναστάτωση στο υγειονομικό προσωπικό που πρωταγωνίστησε και πρωταγωνιστεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι από το δικαίωμα λήψης του εν λόγω επιδόματος είχαν εξαιρεθεί εξαρχής οι εργαζόμενοι στα ΤΕΠ των νοσοκομείων και οι τραυματιοφορείς οι οποίοι έρχονταν πρώτοι σε επαφή με τα ύποπτα κρούσματα με κίνδυνο να νοσήσουν και οι ίδιοι ειδικά στην αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας.

 Κατόπιν των ανωτέρω , ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να διερευνήσετε εάν έχουν σημειωθεί αδικίες στην κατανομή του επιδόματος της δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος;
  2. Είναι στις προθέσεις σας η συμπλήρωση της δωρεάς με χρήματα από το κράτος προκειμένου να λάβουν το επίδομα όλοι οι εργαζόμενοι που εμπλέκονται με την περίθαλψη ύποπτων περιστατικών και κρουσμάτων Covid-19; 

Ο ερωτών βουλευτής

 Ανδρέας Πουλάς

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αύξηση 10,1% στα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο - 49 νεκροί [πίνακας]
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας