ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς: τον Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: ''Σοβαρές ελλείψεις μαιών και υγειονομικού προσωπικού στο νοσοκομείο Λευκάδας''

 

Μετά την πρόσληψη, προ τριετίας, στο νοσοκομείο Λευκάδας, των δύο επικουρικών γυναικολόγων, την επαναλειτουργία της μαιευτικής-γυναικολογικής κλινικής και την μετεγκατάσταση, πέρσι την άνοιξη, του νοσοκομείου στο νέο κτίριο, αυξήθηκαν κατακόρυφα τα μαιευτικά-γυναικολογικά περιστατικά που προσέρχονται και νοσηλεύονται στην κλινική.

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λευκάδας, οι μαίες του νοσοκομείου καλούνται να καλύψουν καθημερινά τις ανάγκες του μαιευτικού-γυναικολογικού ιατρείου που στεγάζεται στα τακτικά ιατρεία στο ισόγειο του νοσοκομείου, της κλινικής στο δεύτερο όροφο και του χειρουργικού μαιευτηρίου στον πρώτο όροφο, με τρεις βάρδιες. Στην πρωινή βάρδια, όπως αναφέρεται, εργάζονται 3 ή 4 μαίες, ενώ στην απογευματινή και τη βραδινή, μία μόνο, για αυτό και αν υπάρξει ανάγκη, οι μαίες  καλούνται εκτάκτως από το σπίτι. Το δυναμικό που καλύπτει τις βάρδιες είναι 7 μόνιμες και 2 επικουρικές μαίες που προσλήφθηκαν με την τελευταία προκήρυξη λόγω της πανδημίας του covid 19.

Μάλιστα, ο Σύλλογος Εργαζομένων σημειώνει πως η κατάσταση έχει χειροτερέψει επίσης και λόγω της μεγάλης έλλειψης αναισθησιολόγων, αλλά και των αναμονών για χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς δεν υπάρχει σταθερός προγραμματισμός ούτε στα μαιευτικά-γυναικολογικά χειρουργεία.

Τέλος, ο Σύλλογος στην επιστολή του καταγγέλλει τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού  (212 από τις 376 θέσεις παραμένουν ακάλυπτες, δηλ. πάνω από το 56% των οργανικών θέσεων και στο ιατρικό προσωπικό 51 από τις 70, δηλ. πάνω από το 73% των οργανικών θέσεων) με αποτέλεσμα η υπηρεσία να χρωστάει στις μαίες όλη την άδεια του 2019 και του 2020.

Κατόπιν όλων των παραπάνω,

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

Είναι ενήμερος για τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο Λευκάδας;
Τι ενέργειες προτίθεται να κάνει άμεσα για την πρόσληψη επιπλέων μόνιμων μαιών ώστε να πάψει να επαναπαύεται η Διοίκηση του νοσοκομείου στο παράνομο ημίμετρο της έκτακτης κλήσης μαιών, εκτός βάρδιας, για να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου;
Προβλέπεται να αποζημιωθούν οι μαίες άμεσα για την άδεια που δεν πήραν το 2019 και τι προβλέπεται να γίνει με την άδεια του 2020;
Θα προσληφθούν επιπλέον μόνιμοι αναισθησιολόγοι και αν ναι, εντός ποιου χρονοδιαγράμματος;
Ποιες ειδικότητες δεν καλύπτονται καθόλου στο συγκεκριμένο νοσοκομείο;
Τι άμεσες πρωτοβουλίες θα λάβει για να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσης του συγκεκριμένου νοσοκομείου;


Η ερωτώσα βουλευτής

 

Φωτεινή Μπακαδήμα