ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:  τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Σοβαρότατη καταγγελία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου “Σωτηρία”»

Σε σοβαρότατη καταγγελία προχώρησε το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» εγείροντας πολλά και σημαντικά ερωτηματικά.

Όπως σημειώνεται στην καταγγελία:

«Το “Σωτηρία” έχει χαρακτηρισθεί νοσοκομείο αναφοράς για Covid-19. Από τότε το νοσοκομείο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης. Υπάρχουν κλινικές που λειτουργούν με έναν (!) ειδικευόμενο (κυρίως πνευμονολογικές) ή/και με 2-3 ειδικευμένους γιατρούς (σε αυτές περιλαμβάνεται και η μια κλινική λοιμώξεων που νοσηλεύει Covid-19 από την πρώτη μέρα της πανδημίας).

Το μόνιμο ιατρικό προσωπικό είναι γερασμένο, με πολλούς να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις φρόντισαν για την υποστελέχωση, συρρίκνωση και τελικά απαξίωση του ΕΣΥ. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί δήθεν μαζικών διορισμών γιατρών παραμένουν μόνον εξαγγελίες.

Στο νοσοκομείο μας δεν έχει γίνει ούτε ένας διορισμός μόνιμου προσωπικού λόγω Covid-19. Οι λίγοι γιατροί που έχουν έρθει (μετριούνται στα δάκτυλα των χεριών) είναι:

● Επικουρικοί επιμελητές Β’ με ετήσια σύμβαση.

● Επικουρικοί επιμελητές Β’ με τριετή σύμβαση για ΜΕΘ.

● Αποσπασμένοι επιμελητές από άλλα νοσοκομεία, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη επιστρέψει στα νοσοκομεία προέλευσής τους.

● Πανεπιστημιακοί υπότροφοι με κονδύλια του ΕΚΠΑ (μόνον στις πανεπιστημιακές κλινικές).

Η στερεότυπη απάντηση του διοικητή (ποτέ γραπτή) είναι “βρείτε γιατρούς και φέρτε τους”. Και ερχόμαστε στο ζοφερό παρόν, έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

● Ο υπουργός αγανακτισμένος να δηλώνει “μα πώς δεν έχετε γιατρούς, εγώ τόοοσους σας έστειλα”.

● Ο διοικητής να παίζει το κρυφτό με τους εργαζόμενους, να κάνει απαξιωτικά σχόλια του τύπου “σιγά τον αγώνα που δίνετε εσείς οι γιατροί”, “δεν σας στέλνω έγγραφα γιατί μου τα κάνετε φέιγ βολάν” και άλλα πολλά έξυπνα.

Παράλληλα μας “καλεί” εγγράφως, λόγω αυξημένων αναγκών, να κάνουμε όσες εφημερίες χρειάζεται, ανεξαρτήτως πλαφόν, για να βγει το πρόγραμμα υποσχόμενος ότι θα μας πληρώσει! Χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι η υπερεφημέρευση είναι επικίνδυνη και για τους γιατρούς και για τους ασθενείς – ανεξάρτητα από το αν πληρώνεται ή όχι.

Αξίζει εδώ να καταγγελθεί ότι οι υπεράριθμες εφημερίες στο νοσοκομείο μας δεν έχουν πληρωθεί από το 2019 και ότι υπάρχουν επικουρικοί γιατροί από τον Απρίλιο που δεν έχουν πληρωθεί τον μισθό τους.

Στις 11.9 στις 3.00 μ.μ. ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά δύο κλινικές ότι ανοίγουν για Covid-19, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση και προετοιμασία του προσωπικού και των νοσηλευόμενων και χωρίς να έχει τηρηθεί κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας.

Η διοίκηση και η Ιατρική Υπηρεσία εγκρίνουν προγράμματα εφημεριών για τις Covid-19 κλινικές με έναν γιατρό σε ενεργό και έναν σε on call εφημερία!

Οι επιμελητές της μίας κλινικής λοιμώξεων εξαναγκάζονται σε υπερεφημέρευση εδώ και έξι μήνες!

Το νοσοκομείο μας έχει δυνατότητα τέλεσης τριών μόνον Covid-19 τεστ ανά δίωρο (τα υπόλοιπα στέλνονται στο ΕΚΕΑ)! Γίνεται αγώνας για να εξασφαλίζουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας. Με το δεδομένο ότι οι στολές προστασίας δεν μπορούν να φοριούνται για περισσότερο από τέσσερις ώρες, οι ανάγκες για προσωπικό είναι πολλαπλάσιες για να αποφύγουμε την εξόντωσή μας και να περιορίσουμε τον κίνδυνο διασποράς του ιού.».

Κατόπιν των παραπάνω, 

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

  1. Ποια είναι η επικρατούσα κατάσταση στο νοσοκομείο “Σωτηρία”;
  2. Είναι ενήμερος για την παραπάνω καταγγελία;
  3. Ποιες πρωτοβουλίες άμεσης αντιμετώπισης των αναφερομένων σε αυτήν προβλημάτων (υποστελέχωση, υπερεφημερίες, γηρασμένος εξοπλισμός, έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας κλπ) προτίθεται να λάβει;
  4. Πράγματι παραμένουν απλήρωτες οι εφημερίες από το 2019; Πότε αναμένεται να καταβληθούν τα δεδουλευμένα σε ιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου Σωτηρία, αλλά και των υπολοίπων νοσοκομείων της χώρας που καλούμε καθημερινά να δώσουν μια τιτάνια μάχη κουρασμένοι και χωρίς ούτε καν επαρκή μέτρα προστασίας;
  5. Πόσα τεστ κορονωϊού έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ημερησίως το Σωτηρία και πόσα θα έπρεπε να ολοκληρώνονται για να καλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Μπακαδήμα

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα