Στρατηγική συνεργασία με την αμερικανική φαρμακευτική InterMune ξεκίνησε η ελληνική φαρμακευτική Pharmathen για την κυκλοφορία «ορφανού» φαρμάκου για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση (ΙΠΙ) στην ελληνική αγορά.

Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική θεραπεία που έχει εγκριθεί στην Ευρώπη για αυτή τη μη αναστρέψιμη και τελικά θανατηφόρα ασθένεια.

Με το συγκεκριμένο σκεύασμα, που περιέχει τη δραστική ουσία πιρφενιδόνη, η Pharmathen ξεκινά δυναμικά τη δραστηριοποίησή της, στον τομέα των σπανίων νόσων. Παράλληλα, η συνεργασία με την InterMune ενισχύει το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, ενώ βελτιώνει ακόμη περισσότερο τις θεραπευτικές επιλογές της Pharmathen στον τομέα των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

Ο Πρόεδρος της Pharmathen κ. Βασίλειος Κάτσος, με την ευκαιρία αυτής της πολύ σημαντικής συμφωνίας, δήλωσε: «Η εμπιστοσύνη που μας έδειξε η InterMune είναι τιμή για εμάς. Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας δέσμευσης να διαφοροποιούμαστε διαρκώς παρέχοντας καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές στους Έλληνες ασθενείς, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που εμπλουτίσαμε το χαρτοφυλάκιό μας με μια τόσο σημαντική θεραπεία. Ως επακόλουθο της συνεργασίας αυτής, η Pharmathen έχει εδραιώσει τη θέση της στον τομέα των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος και έχει επίσης εισέλθει στον τομέα των σπάνιων νόσων.
Παραμένοντας πάντα πιστοί στις αξίες μας, συνεχίζουμε να επενδύουμε σε κορυφαία καινοτόμα προϊόντα, έτσι ώστε να καλύψουμε τις θεραπευτικές ανάγκες με υψηλής ποιότητας θεραπείες».

Η διαθεσιμότητα της πιρφενιδόνης στην Ελλάδα αποτελεί σημαντική εξέλιξη, καθώς είναι η πρώτη και μοναδική εγκεκριμένη θεραπεία στην Ευρώπη για την ήπια έως μέτρια ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, δίνοντας ελπίδα σε έναν σημαντικό αριθμό ασθενών στην Ελλάδα.

Η ασθένεια

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι μια μακροχρόνια νόσος κατά την οποία αναπτύσσεται βαθμιαία στους πνεύμονες ένας σκληρός ινώδης ιστός, προκαλώντας επίμονο βήχα, συχνές μολύνσεις και σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή.

Η ασθένεια είναι σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει σημαντική αναπνευστική ανεπάρκεια και σταδιακά να οδηγήσει σε θάνατο. Πρόκειται για μία σπάνια πάθηση που εκτιμάται ότι επηρεάζει από 14 έως 43 ανθρώπους ανά 100.000 στο γενικό πληθυσμό.

Η θεραπεία

Η πιρφενιδόνη είναι ένας αντι-ινωτικός παράγοντας για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης σε ενήλικες. Αναστέλλει τη σύνθεση της πρωτεΐνης TGF-β και της κυτοκίνης TNF-α, η οποία διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην ενεργοποίηση φλεγμονών.

Η ευεργετική επίδραση της πιρφενιδόνης σε περιπτώσεις πολλαπλών ινώσεων στους πνεύμονες έχει αποδειχθεί από μια σειρά σημαντικών κλινικών μελετών, χάρη στις οποίες η InterMune έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας για την πιρφενιδόνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2011) και τον Καναδά (2012), ενώ βρίσκεται επί του παρόντος σε ταχεία διαδικασία ελέγχου από την FDA των ΗΠΑ.

Η πιρφενιδόνη διατίθεται από το 2008 στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα από το 2012. Η πιρφενιδόνη έχει επίσης εγκριθεί για τη θεραπεία της ΙΠΙ στην Κίνα, την Ινδία, την Αργεντινή και το Μεξικό με διαφορετικές εμπορικές ονομασίες.

Η InterMune

Η InterMune είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα στο Brisbane της Καλιφόρνια. Ειδικεύεται στην έρευνα, την ανάπτυξη και την προώθηση καινοτόμων θεραπειών για ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Εκτός από την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, η εταιρεία ερευνά θεραπείες για μια σειρά άλλων σοβαρών πνευμονικών και ινωδών ασθενειών.

Η Pharmathen

Η Pharmathen είναι μία αμιγώς ελληνική φαρμακευτική εταιρεία με διεθνή δραστηριοποίηση. Με αιχμή της επιχειρησιακής της λειτουργίας την επιστημονικότητα, η Pharmathen κατέχει ένα διευρυμένο portfolio προϊόντων που διατίθενται παγκόσμια και περιλαμβάνει πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα, καθώς και φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα.

Σήμερα, 45 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Pharmathen αποτελεί εταιρεία - μοντέλο ελληνικής επιχειρηματικότητας, καθώς είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, με 20 εκ. ευρώ ετησίως, παρουσιάζει κύκλο εργασιών 178 εκ. ευρώ για το 2013 και η εξαγωγική της δραστηριότητα αγγίζει σχεδόν το 1% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας.

Με τρία υπερσύγχρονα ερευνητικά εργαστήρια και δύο βιομηχανικές μονάδες, η Pharmathen καλύπτει στη δραστηριοποίησή της όλο το φάσμα, από την ανάπτυξη, έως την διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων, απασχολώντας πάνω από 900 άτομα.

Η εταιρεία πρόσφατα ίδρυσε γραφεία στην Ιορδανία και την Αυστραλία και απέκτησε μόνιμη αντιπροσώπευση στην Ν. Αμερική, ενώ τα προϊόντα της είναι εγκεκριμένα σε όλες τις αγορές της Ε.Ε. και τα δικαιώματα διανομής τους εκχωρούνται στις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες παγκόσμια.