Η επέκταση στις υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης με την εξαγορά και δημιουργία μεγάλων διαγνωστικών κέντρων στα οποία πιθανώς θα φιλοξενείται και το νέο concept του ομίλου, η παροχή, δηλαδή, υπηρεσιών νοσηλείας μίας ημέρας (one day clinic), αποτελεί την προτεραιότητα του ομίλου Υγεία για την ελληνική αγορά.
Το Θεραπευτήριο ξεκινά την φετινή χρονιά διαθέτοντας πρωτόγνωρη ρευστότητα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ στην οποία μπορεί να προστεθούν άλλα 200 εκατ. ευρώ από την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου. Η έκδοση του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου καλύφθηκε πλήρως μετά την απορρόφηση από τη βασικό μέτοχο του Υγεία MIG του μεγαλύτερου μέρους των 24.602.666 αδιάθετων ομολογιών.
Έτσι το Υγεία άντλησε 300 εκατ. ευρώ εκ των οποίων κεφάλαια ως 245 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης για εξαγορές και επενδύσεις σε επιχειρήσεις του κλάδου υγείας. Κατά τους περασμένους μήνες η διοίκηση του Υγεία προχώρησε σε προεργασία εξαγορών εξετάζοντας περιπτώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και οριοθετώντας τις προτεραιότητες.
Για την ελληνική αγορά προτεραιότητα, όπως έχει δηλωθεί και στις τελευταίες επίσημες παρουσιάσεις, αποτελεί η είσοδος του ομίλου στην πρωτοβάθμια υγεία ήτοι στις υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης ενώ ακολουθεί η απόκτηση ή δημιουργία μιας ακόμη κλινικής στην Αθήνα και πιθανώς στην Θεσσαλονίκη.
Όσον αφορά στα διαγνωστικά κέντρα, το Υγεία αναμένει το ξεκαθάρισμα του πλαισίου που διέπει το καθεστώς ιδιοκτησίας τους, η απόφασή όμως να αναπτυχθεί στον κλάδο είναι ειλημμένη είτε η Πολιτεία διατηρήσει την υποχρέωση οι ιατροί να κατέχουν το 51% του κάθε διαγνωστικού κέντρου είτε επιτρέψει, όπως επιβάλει και η κοινοτική νομοθεσία, τη δημιουργία αλυσίδων που να ελέγχονται κατά 100% από κλινικές ή φυσικά πρόσωπα.
Στόχος του Υγεία είναι η ανάπτυξη μεγάλων σε επιφάνεια διαγνωστικών κέντρων, που να παρέχουν όλο το εύρος των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, ταχύτατα και αναλυτικά.
Σε κάποια από τα διαγνωστικά κέντρα προβλέπεται να αναπτυχθούν, για πρώτη φορά οργανωμένα στην ελληνική αγορά, και οι υπηρεσίες νοσηλείας μιας ημέρας (one day clinic). Με την κίνηση αυτή το Υγεία θα εισέλθει έμμεσα και στον κλάδο των cosmetics καθώς ο μεγαλύτερος όγκος δουλειάς των ιατρικών περιστατικών των one day clinics σχετίζονται με καλλωπιστικές επεμβάσεις ή με υπηρεσίες ομορφιάς και υγείας.
Στόχος τα έσοδα από πρωτοβάθμια να ανέλθουν στο 25% του κύκλου εργασιών
Η ανάπτυξη του δικτύου πρωτοβάθμιας υγείας θα αλλάξει την σύνθεση των εσόδων του ομίλου ανεβάζοντας και τα περιθώρια κέρδους ενώ θα αποσυμφορηθεί περαιτέρω το Υγεία και δευτερευόντως τα Μητέρα και Λητώ από παθολογικά περιστατικά ενισχύοντας το σκέλος των χειρουργικών επεμβάσεων που αποτελούν και την πλέον κερδοφόρο εργασία.
Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζονται και συμπληρωματικές ενέργειες που να μειώνουν τη διάρκεια της μετεγχειρητικής νοσηλείας όπως οι υπηρεσίες κατ οίκον νοσηλείας.
Στόχος του Υγεία αποτελεί σταδιακά οι εργασίες πρωτοβάθμιας υγείας να φθάσουν στο 25% των συνολικών του εσόδων από 18,5% σήμερα. Ταυτόχρονα, η μεταφορά υπηρεσιών (πλυντήρια κ.α) σε άλλα κτήρια επιτρέπει στο Υγεία να αυξήσει τη δυναμικότητά του κατά 80 περίπου κλίνες μέχρι και το τέλος του τριμήνου.
Σημειώνεται ότι από τα 300 εκατ. ευρώ του ΜΟΔ ως 55 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για χρηματοδότηση επενδύσεων οργανικής ανάπτυξης.
Στο εξωτερικό το Υγεία έχει διερευνήσει τις αγορές της περιοχής της Ν. Α Ευρώπης εκ των οποίων η Ρουμανική λόγω και της πρόσφατης γενναίας μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού εμφανίζει τις μεγαλύτερες άμεσες προοπτικές. Ισχυρά αυξανόμενη είναι τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για παροχή ιατρικών υπηρεσιών από ιδιώτες και στην Κωνσταντινούπολη ενώ στις άλλες αγορές το Υγεία θα κινηθεί με την λογική της δημιουργίας θέσης καθώς οι δαπάνες για ιδιωτική υγεία παραμένουν χαμηλές.
Το Υγεία διερευνά και αγορές της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου όπου επίσης υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας από ιδιώτες.
Σημειώνεται ότι ήδη το Υγεία έχει επεκταθεί στην Κύπρο εξαγοράζοντας το 56,7% της 'Χρυσαφιλιώτισσα Δημόσια Ltd' ( η μεταβίβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τις προσεχείς ημέρες) ενώ δημιουργεί το πρώτο ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα στην Αλβανία ” Hygeia Hospital – Tirana ShA.
Χρ. Κίτσιος
Πηγές:
euro2day.gr
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αχρωματοψία στα παιδιά: Τι είναι, πώς αναγνωρίζεται και τι πρέπει να κάνουμε
Πώς να ενισχύσουμε φυσικά τον μεταβολισμό μας
Πόσο συχνά εμφανίζεται η "σούπερ γρίπη" στην Ελλάδα - Ποιοι κινδυνεύουν