του Χρ. Κίτσιου

Τα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα των θυγατρικών εταιρειών της Ιατρικό Αθηνών «ψαλίδισαν» τα κέρδη της το 2007 με αποτέλεσμα σε επίπεδο ομίλου τα καθαρά αποτελέσματα να σημειώσουν μείωση σε σχέση με το 2006 παρά την αύξηση κατά 12,37% των κερδών σε επίπεδο μητρικής.

Σε ενοποιημένο επίπεδο οι πωλήσεις ανήλθαν στα 278,5 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 9,6% σε σχέση με το 2006 με το μικτό περιθώριο να υποχωρεί στο 20,5% από 22,04% .
Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 43,7 εκατ. ευρώ καταγράφοντας μείωση κατά 0,7% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρήση ενώ τα αυξημένα κατά 1,8 εκατ.

ευρώ χρηματοοικονομικά έξοδα είχαν ως αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη μετά φόρων να μειωθούν κατά 9,89% διαμορφούμενα στα 15,01 εκατ. ευρώ έναντι 16,3 εκατ. ευρώ το 2006.

Η διοίκηση του ομίλου προτίθεται να προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της μητρικής την διανομή μερίσματος 0,06 ευρώ ανά μετοχή ήτοι την διάθεση 5,2 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της απελθούσας χρήσης.

Στην μητρική ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 272,8 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο κατά 9,44% λόγω κυρίως της αύξησης των εξωτερικών ασθενών κατά 10,47% . Το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 17,8% έναντι 18,4% το 2006 ενώ η μικρή αύξηση στα έξοδα διοίκησης και διάθεσης αντισταθμίστηκε από την μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων.

Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 2,61% στα 37,7 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη μετά φόρων σημείωσαν αύξηση κατά 12,37%, λόγω και του χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή, στα 15, 9 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η μητρική προχώρησε εντός του 2007 σε μετατροπή του συνόλου του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού της δανεισμού σε μακροπρόθεσμο και μερική αναχρηματοδότηση υφιστάμενου μακροπρόθεσμου μέσω της έκδοσης ομολογιακού δανείου 150 εκατ.

ευρώ.

Εξ αυτών τα 120 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκαν τον Ιούλιο και τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο. Το σύνολο του δανεισμού της ανέρχεται πλέον σε 168,2 εκατ. ευρώ έναντι 145,8 εκατ. ευρώ στις 31/12/06 ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ανέρχονται στα 27,2 εκατ.

ευρώ (18,6 εκατ ευρώ στην μητρική).
Τόσο σε επίπεδο μητρικής όσο και σε επίπεδο ομίλου το Ιατρικό εμφανίζει σημαντική αύξηση των απαιτήσεων από πελάτες και το κυριότερο επιδείνωση των χρόνων είσπραξης. Οι συνολικές απαιτήσεις σε επίπεδο ομίλου ανήλθαν στις 31/12/07 στα 151,7 εκατ.

ευρώ έναντι 124,9 εκατ. ευρώ στις 31/12/06 ενώ στην εταιρεία ανήλθαν στα 148,5 έναντι 121,4 εκατ. ευρώ.

Οι απαιτήσεις από πελάτες μεταξύ 6μήνου με έτος (181 με 365 ημέρες) στις 31/12/07 ανήρχοντο στα 32 εκατ. ευρώ έναντι 24,8 εκατ. ευρώ το 2006 ενώ αυτές που ξεπέρασαν το έτος εκτινάχθηκαν στα 59 εκατ. ευρώ από 40,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2006.


Η παραπάνω επιδείνωση των χρόνων είσπραξης οφείλεται σύμφωνα με στελέχη της αγοράς στην αύξηση της συμμετοχής των ταμείων στον κύκλο εργασιών του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών ή σε επιδείνωση των χρόνων πληρωμής των ασφαλιστικών εταιρειών.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι προκαλεί πίεση στο κεφάλαιο κίνησης της εισηγμένης που αντισταθμίστηκε πέρσι από τις χαμηλότερες επενδύσεις ( 11,7 εκατ. ευρώ) και με αύξηση του δανεισμού της κατά 22,4 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός ως ποσοστό επί των ιδίων κεφαλαίων υποχώρησε βέβαια στο 84,1% από 89,59% την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της.

Η Ιατρικό Αθηνών προχώρησε τον περασμένο Φεβρουάριο στην σύναψη χρηματοδοτικών εργαλείων , είτε απλές συμφωνίες ανταλλαγής ταμειακών ροών (interest rate swap) είτε συμφωνίες περιορισμού του εύρους του επιτοκίου (interest rate collars) ως πράξεις αντιστάθμισης ταμειακών ροών.


Οι παραπάνω συμφωνίες συνήφθησαν βάσει συμβατικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία για το Ομολογιακό δάνειο το επιτόκιο του οποίου είναι Euribor πλέον 1,15% (ισχύον) ως 1,5% ανάλογα με την πορεία του καθαρού δανεισμού σε σχέση με τα EBITDA.


Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να ενισχύσουμε φυσικά τον μεταβολισμό μας
Πόσο συχνά εμφανίζεται η "σούπερ γρίπη" στην Ελλάδα - Ποιοι κινδυνεύουν
"Όταν το σώμα μιλάει για την ψυχή" - Η Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία