Αύξηση της τάξης του 10,8% αναμένεται να πετύχει η αγορά των γενοσήμων την περίοδο 2016-2021, φθάνοντας τα 380,6 δισ. δολ. από 200,2 δισ. δολ. που ήταν το 2015, αναφέρουν παγκόσμιες έρευνες.  

Οι χαμηλότερες τιμές των γενοσήμων, έναντι των επωνύμων σκευασμάτων, καθώς δεν υποχρεούνται σε επαναλαμβανόμενες δαπανηρές κλινικές δοκιμές και δεν επιβαρύνονται με υπέρογκα κονδύλια marketing για την διαφήμισή τους και την προώθησή τους είναι οι βασικότεροι παράγοντες ώθησης της συγκεκριμένης αγοράς. 

Ωστόσο, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια, η αγορά των γενοσήμων έχει ευνοηθεί και από το γεγονός ότι έχουν "σπάσει" πολλές πατέντες σε αρκετά επώνυμα σκευάσματα, καθώς και από την επιλογή πολλών κυβερνήσεων να τα υποστηρίξουν λόγω της μικρότερης επιβάρυνσης που έχουν στους προϋπολογισμούς τους. 

Στα δεδομένα που έχουν ευνοήσει την αγορά είναι και η αύξηση της επικράτησης των χρόνιων ασθενειών, ενώ την ίδια στιγμή προβλέπεται ότι αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία και η Κίνα θα δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για μεγαλύτερη διείσδυση από τα γενόσημα φάρμακα κατά την περίοδο πρόβλεψης. 

Ωστόσο, ο εντονότερος ανταγωνισμός, αλλά και η επιλογή των γιατρών να συνταγογραφούν ως επί το πλείστον επώνυμα σκευάσματα μπορούν να  περιορίσουν την ανάπτυξη της αγοράς.

Με βάση τη θεραπευτική εφαρμογή τους, η αγορά καταμερίζεται στο  κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), στα καρδιαγγειακά, στα δερματολογικά, στα ογκολογικά, στα αναπνευστικά κ.λπ. Το ΚΝΣ και ο Καρδιαγγειακός τομέας είναι τα δύο μεγαλύτερα τμήματα της αγοράς που καλύπτονται από την αγορά των γενοσήμων. Ο καρδιαγγειακός τομέας καλύπτει περισσότερο από το 20% της παγκόσμιας αγοράς γενόσημων φαρμάκων εξαιτίας της λήξης πολλών επώνυμων καρδιαγγειακών φαρμάκων. Από την άλλη, το κεντρικό νευρικό είναι επίσης ένα αναδυόμενο τμήμα με εισφορά άνω του 15% για το έτος 2015.

Γεωγραφικά, η Βόρειος Αμερική κυριαρχεί στην αγορά λόγω της υψηλής ζήτησης και της αύξησης της επικράτησης των χρόνιων ασθενειών, ενώ η  Ασία-Ειρηνικός αναμένεται να παρουσιάσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη κατά την περίοδο πρόβλεψης.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η νόσος Αλτσχάιμερ εμφανίζεται στους περισσότερους ανθρώπους με σύνδρομο Down και εξελίσσεται ταχύτερα
Οι  βέλτιστοι τρόποι προσέγγισης, ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των ασθενών
Πώς το ChatGPT μπορεί να εμποδίσει την πολυφαρμακία