H αύξηση του κόστους παραγωγής των προϊόντων της ινσουλίνης αλλά και οι αυστηροί ρυθμιστικοί κανόνες που ισχύουν για την έγκριση νέων φαρμάκων μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη της αγοράς, αναφέρει πρόσφατη έρευνα. Σύμφωνα με την έκθεση της Ένωσης Φαρμακευτικής Φροντίδας (PCMA) τον Μάιο του 2018, η τιμή ινσουλίνης αυξήθηκε κατά 10 φορές τα τελευταία χρόνια. Όπως υποστηρίζεται στην ίδια, οι τιμές των σκευασμάτων αυξήθηκαν από 25 δολάρια ανά συνταγή το 1985 σε περίπου 300 δολάρια ΗΠΑ το 2016. Επίσης, οι τιμές της ινσουλίνης μακράς δράσης αυξήθηκαν από περίπου 100 δολ ανά συνταγή το 2007 σε περίπου 400 δολ. ανά συνταγή το 2016.  

Παρόλα ταύτα, η  ζήτηση για την παραγωγή ινσουλίνης ανεβαίνει προκειμένου να καλυφθούν οι  ανάγκες του αυξανόμενου αριθμού των διαβητικών ασθενών που είναι ινσουλινοεξαρτώμενοι ανά τον κόσμο. Γεγονός που έχει οδηγήσει στην όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των παραγόντων της αγοράς για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων φαρμάκων ινσουλίνης. 

Έτσι πριν από ένα χρόνο περίπου η Oramed Pharmaceuticals, ανέπτυξε το πρώτο φάρμακο που χορηγείται από το στόμα και το οποίο διεγείρει τη φυσική διαδικασία της ινσουλίνης στο ήπαρ. Αυτό το προϊόν ινσουλίνης βρίσκεται στη φάση ΙΙ της κλινικής δοκιμής στο πλαίσιο της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και υπόσχεται αποτελεσματική και ασφαλέστερη μέθοδο στην παροχή ινσουλίνης σε ασθενείς.

Επιπλέον, τον Φεβρουάριο του 2018, η Sanofi Aventis εγκαινίασε στην Ινδία την ινσουλίνη επόμενης γενιάς (insulin glargine injection) που βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.

Η αύξηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων για τη διαχείριση του διαβήτη με τη χρήση τεχνολογίας όπως η παροχή ινσουλίνης χωρίς βελόνα παρέχει καλύτερες ευκαιρίες στους κατασκευαστές στην παγκόσμια αγορά ινσουλίνης. Για παράδειγμα, από το 1952 έως το 2017, η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA) έχει επενδύσει 807,4 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για πάνω από 4.700 ερευνητικά προγράμματα για τον διαβήτη.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Σεπτέμβριο του 2017, η Biocon Limited έλαβε χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Ερευνών Νεανικού Διαβήτη (JDRF) για να μελετήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης Tregopil σε διαβητικούς ασθενείς. Η ινσουλίνη Tregopil βρίσκεται επί του παρόντος σε μια βασική μελέτη Φάσης ΙΙ / ΙΙΙ σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 στην Ινδία. Αυτή η ινσουλίνη ταχείας δράσης μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο της γλυκόζης μετά το γεύμα με λιγότερες παρενέργειες.

Επίσης, η ανάπτυξη των στυλό ινσουλίνης από διάφορους κατασκευαστές αναμένεται επίσης να ενισχύσει την παγκόσμια αγορά στο μέλλον. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο του 2018 η εταιρεία Julphar Gulf Pharmaceutical Industries , μια από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής  συνεργάστηκε με την Becton, Dickinson (BD) για την πώληση ενός στυλό ινσουλίνης μιας χρήσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο για έγκριση και καταχώριση. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα