"Οποιος Σύλλογος Ασθενών θέλει να συμμετέχει ως μέλος στην υπό ίδρυση 'Ενωση Συλλόγων Ασθενών, δεν πρέπει να συμμετέχει στο Διοικητικό του Συμβούλιο φαρμακοποιός ή γιατρός". Πρόκειται για την βασικότερη προϋπόθεση που θέτει το Καταστατικό της υπό ίδρυση Ένωσης Συλλόγων Ασθενών, όπως μας ενημέρωσε μέλος που συμμετέχει στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή της. Σύμφωνα με το ίδιο μέλος, κάθε Σύλλογος εφόσον εγκριθεί η συμμετοχή του στην Ένωση, θα πρέπει να της καταθέσει το καταστατικό του και βεβαίως την απόφαση του Δ.Σ. ότι δέχεται να προσχωρήσει στην Ένωση Συλλόγων Ασθενών.

Όπως όλα δείχνουν, η Ένωση Συλλόγων Ασθενών θα είναι και νομικά έτοιμη εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου, καθώς αναμένεται η σφραγίδα του Πρωτοδικείου. 'Ενα εγχείρημα που έπρεπε να ήταν έτοιμο από τα Χριστούγεννα αλλά άργησε λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Μέχρι στιγμής, περίπου 40 Σύλλογοι ανά την Ελλάδα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στην Ένωση. Με τα έως τώρα στοιχεία, έχει δημιουργηθεί μεγάλη αντιπροσώπευση σε μεγάλες θεραπευτικές κατηγορίες και συγκεκριμένα τον καρκίνο, τα αυτοάνοσα, τα ρευματικά, τις σπάνιες παθήσεις, τα καρδιαγγειακά και τα μεταδοτικά νοσήματα.

Έως ότου ξεκινήσει και τυπικά τη λειτουργία της, έχει οριστεί προσωρινή διοικούσα επιτροπή, η οποία είναι επταμελής και στην οποία μετέχουν ο κ. Νικόλαος Δέδες πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή” , ο κ. Γεώργιος Καλαμίτσης, πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος "Προμηθέας", η κα. Χήναρη Μαίρη αντιπρόεδρος του "Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών", η κα. Βάσω Μαράκα, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ο κ.Δημήτρης Σικιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη, ο κ. Δημήτριος Κοντοπίδης πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου για την κυστική ίνωση και η κα. Αικατερίνη Κουτσογιάννη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οργανώσεων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των παιδιών με ρευματικά νοσήματα "Ρευμαζήν".

Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντες από τον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, αυτοί τάχθηκαν υπέρ της σύστασης της Ένωσης, τονίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέσο προώθησης οριζόντιων παρεμβάσεων για την κάλυψη των ελλειμμάτων - σε επίπεδο υποδομών/ διευκολύνσεων - και των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ασθενείς. Κοινό όραμα των συλλόγων ασθενών, ανεξάρτητα από το νόσημα και το πλήθος των μελών τους, είναι να ενδυναμωθεί "η φωνή των ασθενών".

Σε συνομιλία με στέλεχος της Ένωσης, μας ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος της είναι να αρθρώσει πολιτικό λόγο και να υποβάλλει τεκμηριωμένες προτάσεις σε μία σειρά από οριζόντια θέματα υγείας για τα οποία οι ασθενείς και τα σωματεία δεν μετείχαν στο δημόσιο διάλογο. Στους βασικούς στόχους της Ένωσης, είναι και η χαρτογράφηση του συνόλου των Συλλόγων-Σωματείων Ασθενών ανά την Ελλάδα, ούτως ώστε να αναπτυχθεί μία επικοιδομητική σχέση συνεργασίας και επικοινωνίας.

Περισσότερα για την ίδρυση Ένωσης Ασθενών 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα