Ο αυξανόμενος αριθμός των ερευνητικών δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση των χρόνιων ασθενειών με τη χρήση της τεχνολογίας επεξεργασίας του γονιδιώματος τροφοδοτεί την σχετική παγκόσμια αγορά. Ωστόσο, η έλλειψη εξειδικευμένων επαγγελματιών, το υψηλό κόστος εξοπλισμού, και η αρνητική κοινή γνώμη σχετικά με τη γενετική έρευνα μπορεί να επιβραδύνουν την άνοδο. Παρόλα αυτά, αναφέρεται σε έκθεση ότι το μέγεθός της από περίπου 3,7 δισ. δολ.  το 2018  αναμένεται να φθάσει στα 9,66 δισ. δολ. μέχρι το 2025, εμφανίζοντας αύξηση της τάξης του 14,7% μεταξύ 2019 και 2025.

Η επεξεργασία γονιδιώματος χρησιμοποιείται ακριβώς για να τροποποιήσει το DNA που υπάρχει μέσα σε ένα συγκεκριμένο κύτταρο. Περιλαμβάνει κυρίως την κοπή της συγκεκριμένης αλληλουχίας του DNA με τη βοήθεια ενζύμων, τα οποία ονομάζονται επίσης μηχανικές νουκλεάσες. Αυτή η τεχνική μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αφαιρέσει, να μεταβάλει ή να προσθέσει ένα συγκεκριμένο τμήμα DNA σε ένα γονιδίωμα.

Η αγορά είναι κατακερματισμένη σε γενετική μηχανική, μηχανική κυτταρικής γραμμής και άλλες. Η μηχανική κυτταρικής γραμμής αναμένεται να εμφανίσει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στο μέλλον, λόγω των αυξανόμενων ερευνητικών δραστηριοτήτων των βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης σχετικά με τα οφέλη της θεραπείας με βλαστοκύτταρα και της αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης για τέτοιου είδους έρευνες.

Ο τομέας των τελικών χρηστών περιλαμβάνει ερευνητικούς οργανισμούς, φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες και ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα. Τα τελευταία αναμένεται να εμφανίσουν την ταχύτερη ανάπτυξη στο μέλλον, λόγω των αυξανόμενων ερευνητικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη γενετική μηχανική και τις θεραπείες βλαστικών κυττάρων και την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Οι φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες κυριάρχησαν την προηγούμενη περίοδο, λόγω της αυξανόμενης εγκατάστασης βιοτεχνολογικών και φαρμακευτικών εταιρειών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Γεωγραφικά, η Βόρεια Αμερική αναμένεται να κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά επεξεργασίας γονιδιώματος τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της έγκαιρης εισαγωγής πολύ ανεπτυγμένου εξοπλισμού και τεχνικών, της διαθεσιμότητας ενός εργατικού δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης και της παρουσίας μεγάλων εταιρειών στην περιοχή. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, περίπου  1 εκατομμύριο νέες περιπτώσεις καρκίνου διαγνώστηκαν στις ΗΠΑ το 2016. Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων καρκίνου και των μολυσματικών ασθενειών που διαγνώστηκαν στη Βόρεια Αμερική τροφοδοτεί αυτή την περιφερειακή αγορά. Επιπλέον, η αυξανόμενη χρήση ΓΤΟ (γενετικά τροποποιημένα φυτά) τροφοδοτεί την αγορά .

Οι περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής είναι πιθανό να παρουσιάσουν ισχυρή ανάπτυξη, λόγω των εξελίξεων που σημειώθηκαν στις υποδομές υγειονομικής περίθαλψης, στην αύξηση του επιπολασμού των μολυσματικών ασθενειών και του καρκίνου, στις αυξανόμενες επενδύσεις της κυβέρνησης για ερευνητικές δραστηριότητες και στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την επεξεργασία γονιδιώματος.

Μερικοί από τους σημαντικότερους παίκτες είναι οι Thermo Fisher Scientific, Transposagen Biopharmaceuticals, Horizon Discovery,  Editas Medicine, GenScript,  Sangamo BioSciences,  Lonza Group, OriGene Technologies, Merck,  New England Biolabs και  CRISPR Therapeutics.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας
Ερρίκος Ντυνάν: Πρωτοποριακή, μη επεμβατική τεχνική φίστουλας για νεφροπαθείς