Η Takeda Pharmaceuticals, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα για τη δοκιμή θεραπειών από πλάσμα (PDT) σε άτομα υψηλού κινδύνου που θα μπορούσαν να πεθάνουν από  COVID-19. Αυτές οι θεραπείες χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία ως θεραπείες τελευταίας χρήσης σε προηγούμενες εστίες του SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο), MERS (αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή) και Ebola.

Το νέο πρόγραμμα, που ονομάζεται TAK-888, θα χρησιμοποιήσει τελικά έναν τύπο πλάσματος αίματος από άτομα που έχουν αναρρώσει με επιτυχία από λοίμωξη με SARS-CoV-2. Πιστεύεται ότι αυτοί οι δότες θα έχουν αναπτύξει αντισώματα έναντι του νέου κοροναϊού. Έτσι, οι θεραπείες που προέρχονται από το πλάσμα τους πρέπει να βοηθήσουν τους άλλους για να το καταπολεμήσουν.

Οι δραστηριότητες της Takeda για θεραπείες που προέρχονται από πλάσμα ήρθαν σε αυτήν ως μέρος της εξαγοράς της πολυεθνικής Shire του 2018. Ενώ η PDT έχει ιστορικό επιτυχίας ως θεραπεία για αναπνευστικές παθήσεις υψηλού κινδύνου, έχει περιορισμένο πεδίο εφαρμογής. Το PDT μπορεί να προσφέρει θεραπεία για χιλιάδες ανθρώπους, αλλά όχι εκατομμύρια.

Μία δυσκολία στη θεραπεία είναι η μικρή ποσότητα αίματος από άτομα που έχουν αναπτύξει ανοσοαπόκριση στο COVID-19. Επίσης, υπάρχουν προβλήματα παρασκευής με PDT που περιορίζουν τη χρησιμότητά του. Η Takeda αναφέρει ότι μπορεί να χρειαστούν πάνω από 1.000 δωρεές αίματος για να αντλήσει μια ετήσια παροχή θεραπείας για ένα άτομο. Και η διαδικασία δημιουργίας μιας θεραπείας που προέρχεται από πλάσμα μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο.

Παρ 'όλα αυτά, υπάρχει μια καλή πιθανότητα αυτή η θεραπεία να μειώσει τους θανάτους. 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν