Μια πιθανή θεραπεία για τον κοροναϊό που αναπτύχθηκε από την Gilead Sciences δεν θα είναι φθηνή, υποστηρίζει ξένο δημοσίευμα, τονίζοντας παράλληλα, ότι  ο αναπτυσσόμενος κόσμος, με τις περιορισμένες πηγές, θα έχει να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό θέμα εάν η ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος τεθεί εκτός ελέγχου. 

Με δεδομένο ότι ο κοροναϊός έχει, ορθώς ή λανθασμένα, συγκριθεί με τη γρίπη με βάση ένα παρόμοιο σύνολο συμπτωμάτων, ο  Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ φέρεται να ζήτησε από τις διοικήσεις των εταιρειών βιοτεχνολογίας να ενημερωθεί εάν ένα εμβόλιο κατά της γρίπης θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εμβόλιο για το COVID-19.

Η απάντηση ήταν ‘’Οχι’’ !

Σύμφωνα με μια εταιρεία της Wall Street, ένα από τα δυνητικά φάρμακα για την αναπνευστική νόσο που προκαλείται από κοροναϊό μπορεί να κοστίσει έως και 750% περισσότερο από τη θεραπεία της γρίπης.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Oppenheimer Hartaj Singh, το φάρμακο για τον κοροναϊό που δοκιμάστηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Gilead Sciences θα μπορούσε να κοστίζει μεταξύ 50 και  100 δολαρίων για έναν ασθενή.

Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από το τυπικό κόστος ενός εμβολίου κατά της γρίπης, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 11,67 και 18,19 δολαρίων βάσει του τιμοκαταλόγου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (Centers for Disease Control and Prevention).

Εάν οι συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές του remdesivir είναι επιτυχείς και οι εκτιμήσεις για τις τιμές σωστές, τα κυβερνητικά κονδύλια που διατίθενται για την καταπολέμηση της επιδημίας του κοροναϊού θα ήταν εξαιρετικά ανεπαρκή.

 

Η Gilead θα μπορούσε να επαναπαυτεί στα περίπου 20 δισ. δολ. της χρηματιστηριακής της  αξίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα πετύχει ένα πιθανό νέο εμβόλιο κοροναϊού.

Ο αναλυτής της Oppenheimer, Hartaj Singh, εκτιμά ότι μια παγκόσμια εισαγωγή του remdesivir - που βρίσκεται σε κλινική δοκιμή φάσης 3 της Gilead - θα μπορούσε να οδηγήσει σε ετήσιες πωλήσεις για αποθέματα πανδημίας, 500 εκατ. δολ.  Ο αναλυτής υποθέτει ότι το χάπι του κοροναϊού θα κοστίσει μεταξύ 50 έως  100 δολαρίων ανά ασθενή έναντι 16 δολαρίων που κοστίζει το χάπι Οσελταμιβίρη για τη θεραπεία της γρίπης στις Η.Π.Α. 

Οι δοκιμές του Remdesivir από την Gilead περιλαμβάνουν μια σε ασθενείς με σοβαρές εκδηλώσεις κοροναϊού. Η άλλο επικεντρώνεται σε ασθενείς με πιο μέτριες επιπτώσεις COVID-19.

Υποθέτοντας ένα τέτοιο συντηρητικό μοντέλο,  επιτυχή αποτελέσματα της Φάσης 3 στους μετρίως νοσούντες ασθενείς φτάνουν στο 5% έως 10% για τη Gilead. Αν και οι δύο Φάσης 3 είναι επιτυχείς, προβλέπουμε μεγαλύτερη μόχλευση των τιμών στις αναπτυγμένες αγορές και μεγαλύτερη αποθήκευση με αποτέλεσμα να σημειωθεί κάμψη αποτίμησης από 10% έως 20% υπογραμμίζει ο Singh.

Χρησιμοποιώντας την επιθετική πλευρά των εκτιμήσεων του Singh για το remdesivir, η κεφαλαιοποίηση αγοράς της Gilead θα μπορούσε να προσεγγίσει  τα 115 δις δολ. έναντι  94 δισ. δολ. που είναι σήμερα.

Η αγορά πάντως έχει αρχίσει να ‘’κλειδώνει’’ την Gilead - και σε μικρότερο βαθμό την Moderna - ως νικητές του εμβολίου για τον κοροναϊού.