Kαθώς οι προσπάθειες για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων κατά του COVID-19 συνεχίζονται, ο Πρόεδρος Donald Trump και άλλοι την εβδομάδα αυτή επικέντρωσαν την προσοχή της στην χλωροκίνη που είναι για την θεραπεία της ελονοσίας. Μετά την αρχική δωρεά του φαρμάκου από την Bayer, η Novartis, η Mylan και η Teva λαμβάνουν μέτρα για να παρασκευάσουν δεκάδες εκατομμύρια δισκία.

Η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη, μολονότι δεν έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία του COVID-19 δείχνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του ιού. 

Η Novartis έχει δεσμευτεί ότι θα χορηγήσει συνολική δόση έως και 130 εκατομμυρίων δισκίων υδροξυχλωροκίνης, εν αναμονή των εγκρίσεων για το COVID-19. Η Mylan αυξάνει την παραγωγή στη μονάδα της Δυτικής Βιρτζίνια για να φτιάξει 50 εκατομμύρια δισκία, ενώ η Teva δωρίζει 16 εκατομμύρια δισκία σε νοσοκομεία σε όλη την Αμερική.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του FDA Stephen Hahn υπογράμμισε την ανάγκη να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις δυνατότητες θεραπείας που προσφέρει η χλωροκίνη, ενώ επεσήμανε ότι η λάθος δόση θα μπορούσε να βλάψει την κατάσταση ενός ασθενούς.

Την Παρασκευή, ο διευθυντής στο  NIAID Anthony Fauci είπε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για τη χλωροκίνη και τον COVID-19, ενώ όλα τα στοιχεία είναι  «ανεπίσημα». 

Οι δεσμεύσεις της Novartis, της Mylan και της Teva ακολουθούν την πέμπτη δωρεά της Bayer, ύψους 3 εκατομμυρίων δισκίων. Στο σύνολό τους, οι δεσμεύσεις αντιπροσωπεύουν σχεδόν 200 εκατομμύρια δισκία χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης.

Ενώ οι φαρμακοποιοί σκοπεύουν να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα του φαρμάκου, η υδροξυχλωροκίνη είναι ήδη σε έλλειψη, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Φαρμακοποιών.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο Nature, οι συγγραφείς ανέφεραν ότι "η χλωροκίνη είναι ένα φτηνό και ασφαλές φάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από 70 χρόνια και ως εκ τούτου είναι πιθανώς κλινικά εφαρμόσιμο έναντι του κοροναϊού''.

 



 
 
 

 

Πηγές:
https://www.fiercepharma.com/pharma/new-commitments-mylan-and-teva-move-to-supply-tens-millions-hydroxychloroquine-tablets-to

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]