Παρέμβαση από την κυβέρνηση της χώρας τους ζητούν οι φαρμακοβιομηχανίες της Ινδίας, όσον αφορά την εισαγωγή των βασικών ενεργών φαρμακευτικών συστατικών (API) που απαιτούνται για να παρασκευάσουν υδροξυχλωροκίνη - ένα από τα φάρμακα που συνιστώνται για τη θεραπεία ασθενών που νοσούν βαριά από Covid-19 αλλά και για την προστασία των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας.

Τα εργαστήρια της IPCA, του Zydus Takeda, της Mangalam Drugs & Organics και της Wallace Pharma είναι μεταξύ των παρασκευαστών αυτού του φαρμάκου που κοιτάζουν τις διακυμάνσεις των ναύλων, το άλμα στις τιμές της δραστικής ουσίας από τους Κινέζους προμηθευτές αλλά και την ασταθή αλυσίδα εφοδιασμού με ακυρώσεις ή μειώσεις στις συχνότητες των φορτίων από την Κίνα.

Ορισμένες εταιρείες από την Ινδία δήλωσαν ότι η τιμή της δραστικής ουσίας του φαρμάκου έχει σχεδόν τριπλασιστεί το τελευταίο διάστημα φτάνοντας τις 20,000 ρουπίες το κιλό από 7,000 το κιλό τον Φεβρουάριο.

Η κυβέρνηση ενημέρωσε τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι θα αναλάβει τις μονάδες παραγωγής τους εάν σταματήσουν να παράγουν αυτά τα φάρμακα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

"Έχουμε ήδη ζητήσει από ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους να μας βοηθήσουν να εξασφαλίσουμε την πρώτη ύλη του υδροξυχλωροκινονοθειϊκού οξέος σε τοπικό επίπεδο ή να διαπραγματευτούμε μια πιο λογική τιμή για τις ινδικές εταιρείες. Έχουμε ήδη ετοιμάσει δύο από τα εργοστάσιά μας για να παράγουμε αυτό το πολύ αναγκαίο προϊόν ", δήλωσε ο Vinay Pinto, της Wallace Pharma.

Οι επιχειρήσεις εμπορευματικών μεταφορών δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν καθημερινές διακυμάνσεις ναύλων και ακυρώσεις πτήσεων την τελευταία στιγμή, οι οποίες οδηγούν σε καθυστερήσεις. Τα έξοδα μεταφοράς τετραπλασιάστηκαν φθάνοντας τις 40 ρουπίες το κιλό ανά κιλό και δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι αποστολές θα παραδοθούν όπως έχει προγραμματιστεί.

Καθυστερήσεις

"Παίρνουμε πολλές κλήσεις από τους πελάτες μας για καθυστερήσεις στις παραδόσεις, αλλά πραγματικά δεν μπορούμε να βοηθήσουμε, καθώς υπάρχουν ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής", δήλωσε ένας εκτελεστικός διευθυντής εταιρείας ματαφορών. Αρκετά κρατικά νοσοκομεία έχουν παραγγείλει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δόσεις υδροξυχλωροκίνης, για τις οποίες οι εταιρείες φαρμάκων λένε ότι είναι εκκρεμείς παραγγελίες.."

Η υδροξυχλωροκίνη έχει προταθεί από αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, με περιορισμένη δοσολογία για ασθενείς με Covid-19 και ως προληπτικό σκεύασμα για άτομα υψηλού κινδύνου όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας.

Πηγές:
health.economictimes.indiatimes.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη