Σημαντική άνοδο λόγω του κορωνοϊού αναμένεται να παρουσιάσει το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς των αναλύσεων  που πραγματοποιούνται για τον έλεγχο της ασφάλειας των τροφίμων. Σύμφωνα με την ανάλυση από την MarketsandMarkets, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι το μέγεθος της αγοράς θα ανέλθει στα 10,5 δισ. δολ., η πρόβλεψη για το 2021 είναι ότι θα αυξηθεί στα 12,3 δισ. δολ, σημειώνοντας άνοδο κατά 16,6%.

Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για ασφαλή προϊόντα διατροφής, αλλά και η έξαρση των μεταδοτικών ασθενειών είναι οι βασικοί παράγοντες που αναμένεται να ενισχύσουν την συγκεκριμένη αγορά. 

Με βάση τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται, η αγορά  διαιρείται σε DNA, ανοσοδοκιμασία και χρωματογραφία & φασματοσκοπία. Το τμήμα που βασίζεται στο DNA προβλέπεται να εμφανίσει τη μεγαλύτερη άνοδο, καθώς πρόκειται για μια πολύ προηγμένη τεχνολογία που παρέχει ακριβή αποτελέσματα σε λιγότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες, και ως εκ τούτου την καθιστά ιδανική για τη δοκιμή προϊόντων διατροφής.

Το τμήμα των παθογόνων εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά αναλύσεων για την ασφάλεια των τροφίμων, καθώς αυτοί είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί παράγοντες που ευθύνονται για τη μόλυνση των τροφίμων, με αποτέλεσμα μια σειρά ασθενειών. Επιπλέον, τα νέα αναδυόμενα τροφιμογενή παθογόνα και οι τροφιμογενείς ασθένειες είναι πιθανό να οφείλονται σε παράγοντες όπως η εξέλιξη των παθογόνων, οι αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές, στις πρακτικές παραγωγής τροφίμων κ.λπ.

Η αγορά αναλύσεων για την ασφάλεια των τροφίμων αναμένεται να παρουσιάσει μεγαλύτερη ανάπτυξη στην περιοχή  της Ασίας-Ειρηνικού όπου και εκδηλώθηκε ο COVID-19. Η μεγάλη καταναλωτική αγορά και το αυξανόμενο διαθέσιμο εισόδημα στην Ινδία και την Κίνα οδηγούν τη ζήτηση για υψηλής ποιότητας, ασφαλή τρόφιμα. Επίσης, η ανάπτυξη της αγοράς σε αυτήν την περιοχή καθοδηγείται από διάφορους κανόνες και κανονισμούς που εφαρμόζονται σε διαφορετικές χώρες, ειδικά μετά το COVID. Τα πρότυπα επισιτιστικής ασφάλειας καθίστανται όλο και πιο αυστηρά για να διασφαλιστεί μια ασφαλέστερη προμήθεια τροφίμων, ενώ και οι κυβερνήσεις έχουν θεσπίσει διάφορους κανονισμούς περί της ασφάλειας των τροφίμων για τους καταναλωτές, τους παραγωγούς και τους ρυθμιστικούς φορείς

Κορυφαίες εταιρείες σε αυτή την αγορά είναι οι Eurofins (Λουξεμβούργο), SGS (Ελβετία), Intertek (UK), Bureau Veritas (Γαλλία) και TUV SUD (Γερμανία).

 

 

Πηγές:
marketsandmarkets

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]