Tο University of Oxford σύναψε συμφωνία με την φαρμακευτική AstraZeneca, για την ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή, σε μεγάλη κλίμακα, του υποψήφιου εμβολίου για τη νόσο Covid-19,  το οποίο βρίσκεται σε κλινική δοκιμή  στη Βρετανία

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την Πέμπτη και οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει τον γρήγορο εμβολιασμό παγκοσμίως, αν το υποψήφιο εμβόλιο φανεί αποτελεσματικό.

Υπενθυμίζουμε ότι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους του εμβολίου του University of Oxford, ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα. Δεκάδες άνθρωποι δήλωσαν εθελοντές για να το δοκιμάσουν.

Ο καθηγητής Sir John Bell, περιέγραψε τη συνεργασία ως σημαντική δύναμη στη μάχη κατά της πανδημίας για το εγγύς μέλλον.

Ελπίζει, ότι κάποια αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή του εμβολίου σε ανθρώπους θα είναι ενδεχομένως διαθέσιμα μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Δήλωσε ότι αποτελεί πρόκληση το να μπορεί το εμβόλιο να παραχθεί μαζικά όταν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

Πρόσθεσε, ότι οι 2 πλευρές θέλουν να διασφαλίσουν ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα μπορεί να παράξει μαζικά το εμβόλιο, ώστε να φτάσει σε πληθυσμούς ανατασσόμενων χωρών, για παράδειγμα, όπου είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη.

Για το σκοπό αυτό χρειάζονταν συνεργάτη και αυτός είναι η AstraZeneca, αφού στη Βρετανία η ικανότητα παραγωγής δεν είναι στο σημείο που θα έπρεπε να είναι.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν χωρίς κέρδος για όσο κρατήσει η πανδημία. Θα καλυφθεί μόνο το κόστος παραγωγής και διανομής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot, δήλωσε ότι η επένδυση στο νέο εμβόλιο είναι ένα ρίσκο που αξίζει να πάρει η εταιρεία. Τώρα είναι ο χρόνος να πάρουμε τέτοια ρίσκα, δήλωσε, καθώς πρόκειται για φοβερή κρίση και χρειαζόμαστε λύσεις.

Ο κ. Soriot, επίσης δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών για αλληλοβοήθεια.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD