H Pfizer εξετάζει μια μακροπρόθεσμη εμπορική στρατηγική για το εμβόλιο κατά του Covid-19, αναμένοντας ότι μια εφάπαξ δόση του  εμβολίου μπορεί να μην είναι αρκετή.  

Όπως αναφέρεται στο Bloomberg δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία σχετικά με το πόσο καιρό τα αντισώματα θα μπορούσαν να προστατεύσουν από την ασθένεια. Επίσης, δεδομένα από πρώιμες δοκιμές δεν έδειξαν ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να αποτρέψει τη μόλυνση μακροπρόθεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Pfizer αναμένει ότι ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 θα μπορούσε να χρειαστεί να χορηγείται τακτικά για την αποτελεσματική προστασία από τον ιό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Υπάρχει ένα πιθανό σενάριο όπου η ανοσία του εμβολίου δεν θα διαρκέσει για πάντα είτε γιατί ο ιός θα μεταλλαχθεί είτε γιατί ο ιός θα βρει τρόπους να επανέλθει ξανά και ξανά».  

Έτσι η εταιρεία πρότεινε μια διπλή εμπορική στρατηγική για το εμβόλιό της, το οποίο αναπτύσσει σε συμμαχία με τη γερμανική εταιρεία BioNTech και αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε κλινικές δοκιμές.

Η πρώτη φάση πανδημίας αναμένεται να διαρκέσει έως το 2020 ή έως το 2021. Σε αυτή τη φάση θα χρειαστεί η παραγωγή δόσεων σε μεγάλους όγκους για μαζικούς εμβολιασμούς, με τιμές για ευρεία πρόσβαση.

Εξαιτίας αυτού προέκυψε και η συμφωνία του 1,95 δισ. δολ. που υπογράφηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα για την αγορά 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Pfizer-BioNTech, εάν λάβει κανονιστική έγκριση.

Η προσφορά υποδεικνύει τιμή 19,50 δολ. ανά δόση ή 39 δολ. για ένα σχήμα δύο δόσεων. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα διαθέσει το εμβόλιο δωρεάν στο κοινό.

Κατά τη δεύτερη φάση, η Pfizer βλέπει την ανάγκη για τακτικές ετήσιες ή εξαμηνιαίες ανοσοποιήσεις. Αυτή η φάση έχει οριστεί να περιλαμβάνει μια προσέγγιση τιμολόγησης βάσει αξίας.

Ο Μπουρλά σημείωσε: «Αυτός θα ήταν ένας φυσιολογικός εμβολιασμός όπως η γρίπη. Εάν αυτή η ασθένεια δεν είναι τόσο έντονη, η τιμή θα είναι χαμηλότερη από αυτήν που είναι σήμερα, σωστά; Εάν υπάρχει πολύς ανταγωνισμός, αυτό θα επηρεάσει επίσης την τιμή. Τα 19,50 δολ. είναι μια πολύ, πολύ χαμηλή τιμή για την αξία του προϊόντος. "

Η Pfizer εργάζεται επίσης και σε άλλες θεραπείες για την Covid-19. Αξιολογεί τους αναστολείς πρωτεάσης που δρουν σε ένα βασικό ένζυμο για να εμποδίσουν τον κύκλο ζωής του ιού σε έναν ασθενή. Σκοπεύει να ζητήσει έγκριση από κανονιστική αρχή για τη διεξαγωγή κλινικής δοκιμής αυτόν τον μήνα.

Πηγές:
pharmaceutical-business-review

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο