Το Ινστιτούτο Κλινικής και Οικονομικής Αναθεώρησης (ICER) που είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός στις ΗΠΑ,  διεξήγαγε μια έρευνα των οκτώ στοχευμένων φαρμάκων που υπάρχουν για το ανοσοποιητικό και τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου αναγνωρίζοντας ότι όλα παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, παραμένουν πολύ ακριβά, ακόμη και μετά τις εκπτώσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι εταιρείες που τα διαχειρίζονται.

Η κριτική καλύπτει τους αναστολείς του TNF που έχουν εγκριθεί για την ελκώδη κολίτιδα, συμπεριλαμβανομένου του αναστολέα TNF της AbbVie, (adalimumab) - που είναι το κορυφαίο φάρμακο στον κόσμο με περσινές πωλήσεις της τάξεως των 20 δισ. δολ. περίπου - τα σκευάσματα  golimumab και infliximab της Johnson & Johnson , καθώς και τα δύο βιοισοδύναμα του τελευταίου φαρμάκου από τη Merck & Co (infliximab-abda) και την Pfizer (Infliximab).

Τα νεότερα φάρμακα που ερευνήθηκαν περιλαμβάνουν τον αναστολέα της J & J IL-12 και IL-23 με το ustekinumab - εγκεκριμένο για ελκώδη κολίτιδα από τον FDA λιγότερο από ένα χρόνο πριν - συν τον ανταγωνιστή  vedolizumab  της Takeda  και τον αναστολέα JAK της Pfizer με το tofacitinib. Το τελευταίο είναι η μόνη θεραπεία από το στόμα στη λίστα αλλά έχει εμφανίσει προβλήματα ασφάλειας σε υψηλότερες δόσεις.

Ενώ η τιμή του infliximab έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια από την κυκλοφορία των βιο-ομοειδών, παραμένει πολύ πάνω από το επίπεδο που θα μπορούσε να θεωρηθεί οικονομικά αποδοτικό, σύμφωνα με την Pamela Bradt, επικεφαλής στο επιστημονικό τμήμα της ICER.

Η ανασκόπηση έρχεται μετά από μια έκθεση που δημοσίευσε το Ίδρυμα Crohn & Colitis (CCF) πέρσι όπου αναφέρει την διαπίστωση ότι το κόστος της φροντίδας για τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου έχει αυξηθεί απότομα τα προηγούμενα πέντε χρόνια, με τους ασθενείς να έχουν τριπλάσιο ετήσιο κόστος από τους ασθενείς που δεν πάσχουν από αυτήν, ενώ πάνω από το διπλάσιο του κόστους πληρώνεται από τους ίδιους τους ασθενείς.

Η τιμή των θεραπευτικών σχημάτων, των ασθενειών που προκύπτουν και των επειγόντων περιστατικών ήταν οι κύριοι παράγοντες κόστους, σύμφωνα με την   έκθεση που δημοσίευσε το Ίδρυμα Crohn & Colitis, σε περισσότερους από 50.000 ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου για μια περίοδο 10 ετών.

«Η ελκώδης κολίτιδα δημιουργεί σημαντικό βάρος για τους ασθενείς και τους φροντιστές, πολλοί από τους οποίους χρειάζονται νέες θεραπείες για να βοηθηθούν και να αποφύγουν την χειρουργική επέμβαση», δήλωσε ο Bradt.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμολόγηση θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω για να φτάσει σε λογικά επίπεδα και παράλληλα να ενθαρρυνθεί η περαιτέρω καινοτομία χωρίς όμως να προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης τόσο για τους ασθενείς όσο και για τις οικογένειές τους.

Πηγές:
pharmaphorum.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]