Ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής ινσουλίνης θα κατασκευάσει η Δανέζικη φαρμακευτική εταιρία Novo Nordisk στην πόλη Tianjin της Κίνας.

Η επένδυση, ύψους 400 εκ. δολ. αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της εταιρίας και μάλιστα εκτός Δανίας, και υπολογίζεται να δημιουργήσει 500 νέες θέσεις εργασίας στην Tianjin.

Στο εργοστάσιο θα γίνεται παραγωγή ινσουλίνης και προγεμισμένων συρίγγων, για την αγορά της Κίνας, αλλά και για την εξυπηρέτηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρίας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Το πρώτο εργοστάσιο της Novo Nordisk στην Tianjin δημιουργήθηκε το 1996 και επεκτάθηκε δύο φορές το 2002 και το 2005.

Η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί δίπλα στο ήδη υπάρχον εργοστάσιο, σε έκταση 88.000 τ.μ. Αναμένεται να λειτουργήσει το 2012. Η εγκατάσταση θα καταλάβει 50.850 τ.μ. και από αυτά τα 21.000 τ.μ. θα αποτελούν τα ψυγεία φύλαξης των φαρμάκων.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Lars Rebien Sørensen υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της Κίνας για τα επενδυτικά σχέδια της Novo Nordisk, ενώ ο πρόεδρος της Κινεζικής θυγατρικής στο Πεκίνο κ. Ronald Frank Christie σημείωσε πως η νέα μονάδα παραγωγής, σε συνδυασμό με το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης που έχει δημιουργηθεί στο Πεκίνο, θα βοηθήσει στην εξυπηρέτηση των αυξανόμενων αναγκών για ινσουλίνη στην Ασία.

Ο διαβήτης αποτελεί ένα πρόβλημα που συνεχώς μεγαλώνει στην Κίνα, καθώς 40 εκ. άνθρωποι εκτιμάται ότι πάσχουν από τη νόσο, ενώ 64 εκ. κινέζοι παρουσιάζουν αντοχή στη γλυκόζη ή προδιαβήτη. Η Κίνα αποτελεί τη δεύτερη χώρα με τα συχνότερα περιστατικά διαβήτη, μετά την Ινδία.

Το πρόβλημα αποδίδεται στην αύξηση του προσδοκίμου επιβίωσης στις δύο χώρες, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση του δυτικού τρόπου ζωής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]