Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015, 14:44
Γυναίκα, 38 χρονών, 69 κιλά, 171 ύψος

Ιστορικό

Ο σύζηγός μου, είχε πάντα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης & όλη του η οικογένεια. Έχει ισορροπημένη διατροφή (χωρίς συγκεκ. διαιτολόγιο) με λαχ., όσπρια, δημητ., (λίγα φρούτα) γαλακτ. χαμηλ. λιπαρών, ψάρια & καταναλώνει κρεατικά αρκετά αραιά. Δραστήριος άνθρωπος, σε καλή φυσική κατάσταση χωρίς συγκεκ. πρόγραμμα γυμναστικής. Η Χοληστερόλη του κυμαίνονταν 202 -234 (με ένα Μ.Ο. 220 τα 6 τελευταία χρόνια). Φέτος έκανε πάλι νηστεία όλη τη σαρακοστή, νηστεύοντας γαλακτοκομικά, κρεατικά, ψαρικά & σε αντίθεση με άλλες χρονιές πρόσεξε και κατανάλωσε μόνο 1 φορά: χταπόδι, καλαμαρ., γαρίδες. Τα μόνα λιπαρά αυτές τις μέρες ήταν ελαιόλ. (χωρίς υπερβολές), ταχίνι 2 φέτες με ψωμί την εβδ., ελάχιστος ταραμάς.

Ερώτηση

Τιμές Χοληστ. 1 εβδομάδα μετά τη νηστεία: Χοληστ.: 241, Τριγλ.: 120, HDL: 71,8 LDL: 145. Θα πρέπει να τον ανησυχήσουν οι τιμές αυτές? Μπορεί οι τιμές να επηρεάστηκαν από τη διατροφή του Πάσχα (λίγο αρνί, μαγειρίτσα- γαρδούμπες) ή το μεσημεριανό πριν τις εξετάσεις (μπιφτέκια)? Το μέλι, η μαύρη σοκολάτα ανεβάζουν τις τιμές της χοληστ.? Η έλειψη τακτικής γυμναστικής ανεβάζει δραστικά τις τιμές χοληστ.? Αξίζει να κάνει μια πιο εντατική διατροφή π.χ. 1 μήνα & να επαναλάβει τις εξετάσεις? Ευχαριστώ!