Αυτές οι γιορτές, όπως όλοι το έχουμε πάρει απόφαση λίγο-πολύ, θα είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με παλαιότερα. Δεν θα έχουμε την ευκαιρία να μαζευτούμε με πολλούς ανθρώπους και να δούμε όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Εφόσον όμως καταφέρουμε να είμαστε έστω με τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους, είναι κάτι και αυτό σε αυτή την τόσο περίεργη χρονιά που αποχαιρετούμε. Και, εκτός από τους ανθρώπους, έχουμε πάντα δίπλα μας τα ζωάκια μας, τα οποία χρειάζονται ειδική φροντίδα αυτές τις μέρες.

Πάμε να δούμε μερικές κλασικές συμβουλές που όλοι οι σκυλο- και γατογονείς πρέπει να θυμούνται, καθώς και μία καινούρια, σχετική με την καραντίνα.

Κρατήστε τα ζώα σας μακριά από το ανθρώπινο φαγητό

Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στα κτηνιατρεία, για περίπου την πρώτη εβδομάδα μετά τις γιορτές να εμφανίζονται άρρωστα σκυλιά και γατιά, τα οποία κατανάλωσαν ανθρώπινο φαγητό που τα πείραξε. Πολλές τροφές είναι ακατάλληλες για τα ζωάκια μας. Τα κρεατικά και πουλερικά του γιορτινού τραπεζιού έχουν αρκετά λιπαρά, που δεν μπορούν να χωνευτούν εύκολα, ασκώντας περιττή πίεση στο πάγκρεας. Μην τους δίνετε ποτέ γλυκά, ειδικά αυτά που περιέχουν σοκολάτα, καθώς μπορεί να αποβούν και θανατηφόρα. Επιπλέον, σταφίδες, σκόρδο και κρεμμύδι, που βρίσκονται σε πολλές γιορτινές συνταγές αναμεμειγμένα, είναι όλα επικίνδυνα για τα ζώα μας.

Μην αφήνετε φαγητό έξω

Καθαρίστε τα πιάτα και μην αφήνετε υπολείμματα φαγητού έξω, επειδή το ξέρετε ότι το ζωάκι σας δεν θα καταφέρει να αντισταθεί. Και, προφανώς, όπως είπαμε και πιο πάνω, πολλές από τις τροφές μας είναι αυστηρώς ακατάλληλες για σκύλους και γάτες.

Πετάξτε άμεσα τα σκουπίδια

Η πιο καλά δεμένη σακούλα σκουπιδιών δεν πρόκειται να σταματήσει ένα ζώο που μυρίζει φαγητό εκεί μέσα και θέλει να φτάσει σε αυτό. Πέρα από τους διατροφικούς κινδύνους που αναφέραμε πιο πάνω, υπάρχει ο τεράστιος κίνδυνος το ζωάκι σας να φάει κάποιο κόκαλο, που μπορεί να του προκαλέσει εσωτερικό τραύμα ή ακόμα και κάποιο κομμάτι πλαστικού που βρισκόταν στα σκουπίδια - κάτι που θα χρειαστεί άμεση (και συνήθως αρκετά ακριβή) επέμβαση.

Προσοχή στα χριστουγεννιάτικα φυτά

Αν έχετε βάλει χριστουγεννιάτικα φυτά, όπως γκι, για να στολίσετε το σπίτι σας, πρέπει να βρίσκονται σε σημεία που τα κατοικίδια δεν θα μπορούν να φτάσουν, καθώς πολλά από αυτά τα φυτά είναι δηλητηριώδη για τις γάτες και τους σκύλους.

Οι μάσκες είναι αγχωτικές για τα ζώα

Μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτικό αυτές τις μέρες για τα κατοικίδιά σας να βλέπουν κόσμο που φορά μάσκα, καθώς δυσκολεύονται να τον αναγνωρίσουν. Συνεπώς, μπορεί να εμφανίσουν περίεργη συμπεριφορά, όπως το να γρυλλίζουν ή να κρατούν αμυντική στάση απέναντι στα (λίγα και καλά) άτομα που θα έρθουν στο σπίτι. Αν συμβεί αυτό, ίσως θα ήταν καλό να τα απομονώσετε σε κάποιο δωμάτιο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία