Η κοινή χρήση στα σύνεργα αποτελεί παράγοντα υψηλού κινδύνου για μόλυνση από μολυσματικές ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα Β και C. Σύμφωνα με στοιχεία του 2006, το 69,3% των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι οποίοι έχουν κάνει κοινή χρήση ενός τουλάχιστον από τα σύνεργα, έστω και μία φορά στη ζωή τους έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C.

Αντίθετα, το 46,7% όσων δεν έχουν κάνει ποτέ κοινή χρήση εμφανίζουν αντισώματα στον ιό.

Ηπατίτιδα Β

Το 2006, στην Ελλάδα, τα ποσοστά μόλυνσης χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV), κυμαίνονταν μεταξύ 1,7% και 8,8%. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πιο ευπαθείς εμφανίζονται οι άνδρες (4% έναντι 1,1% των γυναικών) και τα άτομα ηλικίας άνω των 34 ετών (5,4%).

Ηπατίτιδα C

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις (2004), περίπου το 2% του γενικού πληθυσμού της χώρας έχει χρόνια λοίμωξη με ηπατίτιδα C. Το μέγεθος του προβλήματος δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια, επειδή, αφενός η πλειοψηφία των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί, αφετέρου δεν υπάρχει συστηματική καταγραφή των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο.

Σε γενικές γραμμές, ο επιπολασμός αντισώματος του ιού της ηπατίτιδας C (HCV) στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών είναι εξαιρετικά υψηλός, αν και υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις, τόσο εντός όσο και μεταξύ των χωρών.

Το 2006, η μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας C στον πληθυσμό των Ελλήνων χρηστών παρουσιάζει διακύμανση, από 42,6% σε 66%, διαφορά που αποδίδεται στα διαφορετικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν τον πληθυσμό των εξεταζόμενων χρηστών.

HIV/AIDS

Από το συνολικό αριθμό των δηλωθέντων HIV οροθετικών ατόμων (8.080) στην Ελλάδα από το 1984 μέχρι το τέλος του 2006, οι 298 (3,7%) είναι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Από αυτούς, οι 234 (78,5%) είναι άνδρες και οι 63 (21,1%) γυναίκες.

Φυματίωση

Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία, ποσοστά 14,1% έως 45% των εξετασθέντων χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών ήταν θετικοί στο τεστ Mantoux.

Θάνατοι

Το έτος 2006 αναφέρθηκαν 273 θάνατοι από ναρκωτικά, από τους οποίους οι 173 (63,4%) έχουν επιβεβαιωθεί με τις κατάλληλες τοξικολογικές αναλύσεις. Από τους βεβαιωθέντες θανάτους, ένα ποσοστό 97,7% σχετίζονται με τη χρήση ηρωίνης, 0,6% με τη χρήση κοκαΐνης και 1,7% με τη χρήση άλλων ψυχοτρόπων ουσιών, εκτός από κοκαΐνη, μορφίνη και το συνδυασμό κάνναβης και αλκοόλ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο