Σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα ζωάκι, αλλά οι γάτες σας φαίνονται πολύ αυτάρκεις, ίσως και πολύ απόμακρες, και οι σκύλοι πολύ εξαρτημένοι και πολύ μεγάλη ευθύνη; Αν και για τους περισσότερους η έννοια κατοικίδιο εξαντλείται στο συγκεκριμένο δίλημμα, στην πραγματικότητα έχετε πολλές ακόμη επιλογές, τις οποίες ίσως να μην έχετε σκεφτεί.

Μία από αυτές είναι τα κουνέλια, τα οποία –παρά την ευρύτατα διαδεδομένη παρανόηση– ζουν άνετα κι ευτυχισμένα στο διαμέρισμα, αρκεί να τα προσέχετε και να ασχολείστε μαζί τους.

Όπως σε κάθε άλλη περίπτωση κατοικιδίου, πριν πάρετε τη μεγάλη απόφαση να υιοθετήσετε το ολόλευκο κουνελάκι που σας κοιτάζει φοβισμένο, και ταυτόχρονα με λίγη περιέργεια, μέσα από το κλουβί του pet shop, καλό θα ήταν να σκεφτείτε αν το συμπαθές τετράποδο είναι ο κατάλληλος συγκάτοικος για εσάς–και το αντίστροφο.

Πρώτος και απαράβατος όρος είναι να γνωρίζετε ότι τα κουνέλια συνήθως ζουν για πολύ καιρό –από οκτώ έως δώδεκα χρόνια, κατά μέσο όρο– και να είστε βέβαιοι ότι θα μπορείτε να του παρέχετε στέγη και φροντίδα για αρκετά χρόνια.

Πολύ περισσότερο από έναν σκύλο, το κουνέλι σας θα δυσκολευτείτε να το χαρίσετε/ πουλήσετε/ 'αφήσετε ελεύθερο' αν αποφασίσετε πως θέλετε να πάτε διακοπές και δε χωρά στις αποσκευές σας.

Τα κουνέλια είναι ιδιαίτερα κοινωνικά και παιχνιδιάρικα ζώα. Αυτό από τη μία σημαίνει ότι θα σας διασκεδάζουν τις ώρες που περνάτε μαζί τους, από την άλλη όμως σημαίνει και ότι θα πρέπει να διαθέτετε αρκετό χρόνο για να παίζετε.

Σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τις γάτες, που περνούν πολύ χρόνο μόνες τους χωρίς κανένα… παράπονο, τα κουνέλια έχουν ανάγκη την συντροφιά, τη φροντίδα και παιχνίδι έξω από το κλουβί τους τουλάχιστον για μια-δυο ώρες κάθε μέρα.

Αν λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να πάρετε δύο κουνελάκια, για να έχουν παρέα το ένα το άλλο.

Στα έξοδά τους πρέπει να συνυπολογιστεί η ειδική διατροφή, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει, εκτός από φρέσκα λαχανικά –καρότα, μαρούλια και μαϊντανός είναι το αντίστοιχο της σοκολάτας γι’ αυτά– και ειδική 'κουνελοτροφή', καθώς και τα λαστιχένια παιχνίδια, τα οποία είναι απαραίτητα για να μασούν και να ακονίζουν τα δόντια τους.

Αν δεν μένετε σε σπίτι με κήπο, χρειάζεστε επίσης ένα σχετικά μεγάλο κλουβί, για τις ώρες που δε θα αφήνετε το κουνέλι σας να τρέχει ελεύθερο στο διαμέρισμα μασώντας τα πάντα.

Επίσης, το νέο σας ζωάκι δεν είναι αυτό που θα λέγαμε 'low maintenance': απαιτεί, δηλαδή, αρκετή φροντίδα και ενασχόληση από μέρους σας. Παρ’ όλο που μπορούν να εκπαιδευτούν να λερώνουν στο κουτάκι με την άμμο, όπως οι γάτες, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό θα χρειαστεί να αφιερώνετε κάποιες ώρες για να καθαρίζετε το κλουβί τους.

Λάβετε, επίσης, υπ’ όψιν ότι αυτό θα συμβαίνει πιθανότατα σε καθημερινή βάση, καθότι τα ούρα τους έχουν μια ιδιαίτερα έντονη οσμή, που δύσκολα περνά απαρατήρητη.

Παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα παιχνιδιάρικα και χαριτωμένα, τα κουνέλια ίσως να μην είναι ιδανική επιλογή κατοικιδίου αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι: αν και αγαπούν να είναι κοντά και να αλληλεπιδρούν με την 'οικογένειά' τους, τα κουνέλια συνήθως δεν αρέσκονται στα χάδια και τις αγκαλιές –πόσο μάλλον τις αδέξιες εκδηλώσεις αγάπης των παιδιών.

Λάβετε, τέλος, υπ’ όψιν ότι ενδέχεται να δυσκολευτείτε να βρείτε κτηνίατρο ειδικευμένο στο ζωάκι σας, αν χρειαστεί κάποια επέμβαση δυσκολότερη από τους απλούς εμβολιασμούς. Επίσης, δύσκολα –και ακριβά– θα καταφέρετε να το στειρώσετε, οπότε αν δεν θέλετε ένα διαμέρισμα γεμάτο μικρά κουνελάκια που χοροπηδούν παντού ίσως είναι καλύτερα να μην υιοθετήσετε ζευγάρι κουνελιών.

Κουνελάκια μπορείτε να αγοράσετε από pet shop, όπως η Ζωοφιλία, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 30 ευρώ.

Η.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα