H Ηπατίτιδα C είναι μια λοίμωξη του ήπατος που οφείλεται σε έναν ιό - τον ιό της Ηπατίτιδας C. Υπολογίζεται ότι 170 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από χρόνια Ηπατίτιδα C, ενώ 3-4 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις εμφανίζονται κάθε χρόνο.

Στην Ελλάδα περίπου το 2 τοις εκτό του πληθυσμού έχει χρόνια Ηπατίτιδα C και μεγάλο μέρος του δεν το γνωρίζουν, καθώς η ηπατίτιδα C είναι μια αθόρυβη νόσος.

Κάποιος μπορεί να νοσεί και να μην το γνωρίζει εάν δεν υποβληθεί στον απαραίτητο έλεγχο. Η σημασία της πρόληψης της Ηπατίτιδας C είναι πολύ μεγάλη, καθώς όταν ο ιός μολύνει το ήπαρ, προκαλεί φλεγμονή που σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να εξελιχθεί και να προκαλέσει καταστροφή του ήπατος (κίρρωση) ή ακόμη και καρκίνο.

Στις 14 Μαρτίου έγινε η παρουσίαση της νέας Καμπάνιας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ηπατίτιδα C, η οποία υλοποιείται από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ).

Η Καμπάνια της PRAKSIS εστιάζει με καίριο τρόπο τόσο στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την αθόρυβη αυτή νόσο, όσο και στην παρότρυνση των ομάδων υψηλού κινδύνου για την πραγματοποίηση προληπτικών ελέγχων στα Πολυϊατρεία της PRAKSIS, αναδεικνύοντας την ατομική ευθύνη όλων για τον περιορισμό της λοίμωξης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο