Το Βήμα του ΑσθενήΠαθήσεις - Χρόνιες παθήσειςΔιάγνωση των χρόνιων παθήσεων

Πόσοι παράγοντες τελικά επηρεάζουν την εμφάνιση και την εξέλιξη ενός νοσήματος

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 10199 επισκέπτες - 0 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

ελληνική εταιρεία αντιρευματικού αγώνα (ελ.ε.αν.α.)
Σύλλογος - Σωματείο

Εγγραφή: 22/10/2015
Δημοσιεύσεις: 65

Δημοσίευση: 30 Νοεμβρίου 2015
Τροποποίηση: 30 Νοεμβρίου 2015

Αφορά: Ωτίτιδα, Ψωριασική αρθρίτιδα, Ψωρίαση, Χρόνιος Πόνος, Χρόνια Ρινίτιδα, Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία, Χρόνια Κόπωση, Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια, Φυματίωση, Υποθυροειδισμός, Υπέρταση, Υπερθυροειδισμός, Τύφλωση, Τροφική αλλεργία, Σχιζοφρένεια, Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, Σύνδρομο Tourette, Σύνδρομο Rett, Σύνδρομο Prader - Willi, Σύνδρομο Down, Σύνδρομο Cushing, Συγγενείς Καρδιοπάθειες, Στεφανιαία νόσος, Σπάνιοι Καρκίνοι, Σκολίωση, Σκλήρυνση Κατά Πλάκας / Πολλαπλή Σκλήρυνση, Σκληρόδερμα, Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, Σαρκοείδωση, Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες, Προστάτης, Πρεσβυωπία, Πολυκυστικές ωοθήκες, Πνευμονική Υπέρταση, Πνευμονία, Παθήσεις των φωνητικών χορδών, Οφθαλμική Αλλεργία, Ουρολοίμωξη, Οστεοπόρωση, Οστεοαρθρίτιδα, Οζώδης Σκλήρυνση, Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, Νόσος του Πάρκινσον, Νόσος του Hantington, Νόσος του Chron, Νόσος Κοιλιοκάκη, Νόσος κινητικού Νευρώνα , Νόσος Pompe, Νόσος Kawasaki, Νόσος Hodgkin's, Νόσος Hashimoto, Νόσος Gravis, Νόσος Gaucher, Νόσος Fabry, Νεφροπάθεια, Νευροϊνωμάτωση τύπου Ι και ΙΙ, Νεανικός Διαβήτης, Μυωπία, Μυελοΐνωση, Μυασθένεια Gravis, Μηνιγγίτιδα, Μελάνωμα , Λιθίαση, Λευχαιμία, Κώφωση , Κύφωση, Κυστική Ίνωση, Κληρονομικό Αγγειοοίδημα, Κινητικά προβλήματα, Κερατόκωνος, Καταράκτης, Κατάθλιψη, Καρκίνος των Ωοθηκών, Καρκίνος των Οστών, Καρκίνος των Όρχεων, Καρκίνος του Προστάτη, Καρκίνος του Πνεύμονα, Καρκίνος του Μαστού, Καρκίνος του Θυρεοειδούς, Καρκίνος του Ήπατος, Καρκίνος του Δέρματος, Καρκίνος Παγκρέατος, Καρδιακή ανεπάρκεια, Ιστιοκύττωση, Ιδιοπαθής Θρομβοκυτταρική Πορφύρα, Ιγμορίτιδα, Θρομβοφιλία, Ηπατίτιδα, Επιληψία, Ενδομητρίωση, Έμφραγμα, Εμμηνόπαυση, Εκφύλιση ωχράς κηλίδας, Εγκυμοσύνη, Εγκεφαλικό Επεισόδιο, Δρεπανοκυτταρική Αναιμία / Θαλασσαιμία, Διπολική Διαταραχή, Διαταραχές του ύπνου, Διαβήτης τύπου Ι, Γρίπη, Γλαύκωμα, Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, Γαστρίτιδα, Γαστρεντερίτιδα, Βουλιμία / Ανορεξία, Αυχενικό Σύνδρομο, Αυτισμός, Άσθμα, Αρρυθμίες, Αρθρίτιδα, Άνοια, Ανδρόπαυση, Αναιμία, Αμυλοείδωση, Αμυατροφική Πλάγια σκλήρυνση, Αλλεργία, Αλζχάιμερ, Ακράτεια, Ακμή, Αιμορροφιλία, HIV/AIDS

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υιοθέτησε το “βιοψυχοκοινωνικό” μοντέλο, εγκρίνοντας την “Διεθνή ταξινόμηση της Λειτουργικότητας, της Αναπηρίας και της Υγείας (ICF)” ως εργαλείο για την έρευνα αλλά και την παρακολούθηση ατόμων που νοσούν. Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, η λειτουργικότητα και η υγεία προκύπτουν ως αποτέλεσμα πολλών παραγόντων πέραν των καθαρά βιολογικών, ενώ σύμφωνα με τη “διεθνή ταξινόμηση” για τη μέτρηση του επιπέδου λειτουργικότητας πρέπει να αξιολογηθούν τρία επίπεδα της ανθρώπινης λειτουργικότητας. Το πρώτο επίπεδο αναφέρεται σε πιθανά δομικά προβλήματα και αλλοιώσεις στη λειτουργικότητα του σώματος, όπως για παράδειγμα, η ανάπτυξη φλεγμονής ή η εμφάνιση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας. Το δεύτερο επίπεδο αφορά στην αξιολόγηση πιθανών περιορισμών στη δραστηριότητα, τι, δηλαδή, μπορεί να κάνει το άτομο σε ένα δεδομένο περιβάλλον. Τέλος, το τρίτο επίπεδο αφορά στη συμμετοχή σε δραστηριότητες (εργασιακές, φιλικές, ψυχαγωγικές), τι κάνει τελικά το άτομο στην καθημερινότητα του.
(σχήμα παρακάτω)

Το παραπάνω πλαίσιο σηματοδότησε μια σημαντική μετατόπιση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την υγεία και την αναπηρία, με την έννοια ότι ορίζει αλλά και εξαρτά αυτές τις έννοιες από πολλούς πλέον παράγοντες.

Έτσι, ένα άτομο δεν χαρακτηρίζεται υγιές μόνο βάσει της απουσίας εμφανούς σωματικής συμπτωματολογίας, αλλά και βάσει των δραστηριοτήτων και της συμμετοχής του στο κοινωνικό πεδίο. Αντίστοιχα αναγνωρίζεται ότι διερευνώντας μια διαταραχή στην κατάσταση υγείας θα χρειαστεί να εξετάσουμε προσωπικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όχι μόνο λοιπόν τα συμπτώματα που εμφανίζει ένα άτομο, αλλά και το πλαίσιο στο οποίο αυτά εμφανίζονται και τα λοιπά χαρακτηριστικά που φέρει και μπορεί να επηρεάζουν την κατάσταση.

Ονομάζουμε περιβαλλοντικούς παράγοντες στοιχεία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος αλλά και των συμπεριφορών – στάσεων που επικρατούν και που ενδέχεται να διευκολύνουν ή να παρεμποδίσουν τη λειτουργικότητα μας (π.χ. η ύπαρξη ή απουσία πρόβλεψης για την προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα σε υπηρεσίες ή χώρους εργασίας).

Από την άλλη πλευρά προσωπικοί παράγοντες που επιδρούν στην λειτουργικότητα μπορούν να θεωρηθούν στοιχεία που χαρακτηρίζουν αποκλειστικά το άτομο όπως το φύλο, η ηλικία, η μόρφωση, οι συνήθειες ,ο τρόπος ζωής, οι ψυχικοί μηχανισμοί που έχει αναπτύξει.

Ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί να υπεισέρχονται τόσο στις λειτουργίες του σώματος, όσο και στους προσωπικούς παράγοντες.

Έτσι μπορούμε να πούμε ότι η καταθλιπτική συμπτωματολογία (ως διαταραχή της συναισθηματικής λειτουργίας) που συνοδεύει συχνά τις φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις συνιστά μια διαταραχή των λειτουργιών του σώματος είτε ως άμεση συνέπεια του νοσήματος (επίδραση κυτοκινών) είτε ως συναισθηματική αντίδραση στην εμφάνιση του.

Εξίσου όμως η καταθλιπτική συμπτωματολογία εξελίσσεται και βάσει προσωπικών παραγόντων. Έτσι τα γνωστικά σχήματα και οι συμπεριφορικές τεχνικές που αναπτύσσει το άτομο για να αντιμετωπίσει αγχογόνες καταστάσεις (ο τρόπος δηλαδή που σκέφτεται για την ασθένεια, ο τρόπος που την αιτιολογεί, οι μέθοδοι που ακολουθεί για να την αντιμετωπίσει) επηρεάζουν την συναισθηματική λειτουργία. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει η νοηματοδότηση της εμπειρίας του, το κατά πόσο αποδίδει τον έλεγχο της πάθησης στον εαυτό ή στους άλλους, ο τρόπος που δομεί τις διαπροσωπικές του σχέσεις (για παράδειγμα ο βαθμός στον οποίο έχει μάθει να ζητάει και να δέχεται βοήθεια).

Οι προσωπικοί αυτοί παράγοντες δεν είναι αμετάβλητοι, αλλά καθορίζονται εξίσου από όλους τους άλλους παράγοντες. Έτσι ένα άτομο που έρχεται σταθερά αντιμέτωπο με την κρισιμότητα και το αναπόφευκτο μιας χρόνιας πάθησης είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει το αίσθημα του αβοήθητου.
Από την άλλη πλευρά η συνεργασία με ένα επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στην επεξεργασία αυτού του αισθήματος ώστε το άτομο να αναγνωρίζει τις πηγές βοήθειας που υπάρχουν στην πραγματικότητα και να τις αξιοποιεί.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι όταν κάποιος νοσεί είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη (είτε νοσούμε οι ίδιοι, είτε είμαστε συγγενείς, φίλοι, επαγγελματίες) που βρίσκεται αυτό το άτομο , πώς λειτουργεί, τι μπορεί να τον/την εμποδίζει και τι θα μπορούσε να τον/την βοηθήσει να διαχειριστεί και να κατανοήσει καλύτερα αυτό που συμβαίνει. Αξιολογώντας συνολικά τους τομείς στους οποίους το άτομο αντιμετωπίζει δυσκολία, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της ζωής του πριν το νόσημα καθώς και το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται, εν ολίγοις διερευνώντας όλους τους παράγοντες που παρουσιάστηκαν παραπάνω είμαστε θέση να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις που θα λειτουργούν ενισχυτικά για την υγεία του ατόμου, όπως αυτή ορίζεται συνολικά.

Δάφνη Αρετάκη
Ψυχολόγος

Υπεύθυνη της ψυχοκοινωνικής παρέμβασης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

http://arthritis.org.gr/77036-2/

  • Απάντηση

Απαντήσεις

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 1387

#1 Δημοσίευση: 1 Δεκεμβρίου 2015

Ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρον και διαφωτιστικό άρθρο κα Αρετάκη. Αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές των ψυχολογικών επιπτώσεων στα διάφορα νοσήματα, αναδεικνύοντας την ψυχική υγεία σε μέγιστο αγαθό. Ο ψυχολογικός παράγοντας τελικά επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη μιας ασθένειας.

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Σήμερα στο iatronet.gr

Πομπέο: Ο κορωνοϊός βγήκε από εργαστήριο της ΓουχάνΠομπέο: Ο κορωνοϊός βγήκε από εργαστήριο της Γουχάν

Τι αποκαλύπτει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών για τις σχέσεις επιστημόνων με τον κινεζικό στρατό, για το πότε έγιναν οι πρώτες λοιμώξεις και τι ζητεί ... Περισσότερα »

510 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό - 20 ακόμη θάνατοι510 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό - 20 ακόμη θάνατοι

Από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ, τα 215 αφορούν την Αττική και τα 67 τη Θεσσαλονίκη.... Περισσότερα »

Με πυκνή χιονόπτωση οι πρώτοι εμβολιασμοί πολιτών στη ΘεσσαλονίκηΜε πυκνή χιονόπτωση οι πρώτοι εμβολιασμοί πολιτών στη Θεσσαλονίκη

Σε πολλές περιπτώσεις, οι καιρικές συνθήκες δυσκόλεψαν τη μετακίνηση των ηλικιωμένων.... Περισσότερα »

Ποιες δίαιτες θα μας απασχολήσουν το 2021;Ποιες δίαιτες θα μας απασχολήσουν το 2021;

Ποιες θεωρούνται οι καλύτερες, οι πιο υγιεινές και αυτές με τα πιο σταθερά αποτελέσματα; Όσα πρέπει να γνωρίζετε.... Περισσότερα »

Απολογισμός του 4ου Pharma Transformation – Covid-19 Deep diveVideo - Απολογισμός του 4ου Pharma Transformation – Covid-19 Deep dive

Σε μία κρίσιμη συγκυρία και εν μέσω της σοβαρής κρίσης Δημόσιας Υγείας που βιώνει η χώρα και ο πλανήτης, το Iatronet.gr διοργάνωσε – για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά – τo Συνέδριο Pharma Transformation. Κατά ... Δείτε το video

Προβολή
© iatronet.gr 1999-2020  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
close

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο YouTube