Πολλές εξετάσεις - πολλές γνώμες;

Βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου οι ειδικότητες στους γιατρούς βρίθουν και η παραπομπή από τον έναν στο άλλο για την διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων...

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019, 14:04
Τροποποίηση: Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019, 14:05

chr.pap

Βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου οι ειδικότητες στους γιατρούς βρίθουν και η παραπομπή από τον έναν στο άλλο για την διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων κυριαρχεί. Από την μια μεριά αυτό φαντάζει ως θετική εξέλιξη, το γεγονός δηλαδή ότι οι γιατροί είναι εξειδικευμένοι στο αντικείμενό τους και γνωρίζουν περισσότερα από τον γενικό γιατρό - παθολόγο.

Από την άλλη, όμως, η μη ενασχόληση με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας και η μετάθεση της διάγνωσης αλλά και της απόφασης σε άλλον, περιπλέκει τα πράγματα, καθώς και πολλές εξετάσεις χρειάζονται για να αποκλειστεί το ένα ή το άλλο πρόβλημα και χρόνος σπαταλάται, πολλές φορές καθοριστικής σημασίας.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην ιατρική. Αυτό που χάθηκε όμως είναι η γενική γνώση και εμπειρία. Με λίγα λόγια δεν δίνουν την απάντηση μόνο τα υπερηχογραφήματα, οι αξονικές και οι μαγνητικές. Ούτε με το παραμικρό πρέπει να χορηγούν φάρμακα οι γιατροί για να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους.

Πολλές οι γνώμες θέλω να πω, πολλές οι διαγνωστικές εξετάσεις και αμφίβολο αποτέλεσμα λόγω της εξειδικευμένης και όχι γενικής ιατρικής. Συν το ότι σπαταλάται χρόνος και χρήμα που μπορεί να είναι πολύτιμα.

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ