Μέτρα προστασίας των εργαζόμενων χρόνιων ασθενών ζητά η Ένωση Ασθενών Ελλάδος

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020
Διαχειριστής

Διευκρινίσεις για τους εργαζομένους χρόνιους ασθενείς ζητά σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ασθενών Ελλάδος: Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

”Σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 14ης Μαρτίου 2020, με την οποία προσδιορίζονται τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας έχει γίνει αποδέκτης πλήθους μηνυμάτων σύγχυσης και ανησυχίας των εργαζόμενων χρόνιων ασθενών και καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Υγείας να νομοθετήσουν άμεσα επιπλέον διευκρινίσεις για την προστασία των ευπαθών ομάδων.

Στις προτάσεις της Ένωσης προς την Κυβέρνηση περιλαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

- Προσδιορισμός από τον Ε.Ο.Δ.Υ. των ευπαθών ομάδων και των χρόνιων ασθενών που δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας.
- Εφαρμογή ενιαίων κανόνων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, καθώς μέχρι στιγμής προβλέπονται διαφορετικές κατηγορίες δικαιούχων στους δύο τομείς.
- Ακριβής περιγραφή της διαδικασίας που καλούνται να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι για την έγκριση του αιτήματος αποχής από την εργασία.
- Προσδιορισμός ελεγκτικών μηχανισμών και των μέτρων που θα εφαρμόσει η πολιτεία για τους εργοδότες που αρνούνται ή αναβάλουν τη χορήγηση ειδικής άδειας.
- Διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων.

Σε αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις, είμαστε βέβαιοι ότι η Πολιτεία θα επιδείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά για την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των χρόνιων ασθενών, οι οποίοι βάσει της επιστημονικής τεκμηρίωσης θα πρέπει να περιορίσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές επαφές τους και να παραμείνουν στο σπίτι.”

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική η παράλειψη του ΕΟΔΥ να μη συμπεριλάβει τις εγκύους στις ευπαθείς ομάδες. Αυτό οδήγησε στη συμπερίληψη τους τελευταία στιγμή στην εγκύκλιο του ΥπΕργ και από ό,τι φαίνεται στη μη συμπερίληψη τους στην ΚΥΑ για τις άδειες στο δημόσιο!

Πώς είναι δυνατό να ερμηνεύεται (καθώς τα στοιχεία είναι πολύ λίγα και πρώιμα) ότι δε διατρέχουν κίνδυνο από τον Covid-19? Γιατί δε γίνεται ίδια διαχείριση της περίπτωσης των εγκύων όπως σε κάθε άλλη λοίμωξη?

Πολύ σωστές οι επισημάνσεις της Ένωσης Ασθενών. Θα πρέπει άμεσα να προστατευθούν οι εργαζόμενοι χρόνια πάσχοντες ασθενείς σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα!


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ