Το Βήμα του ΑσθενήΠαθήσεις - Χρόνιες παθήσειςΚοινωνικός αποκλεισμός

Που είναι η εκπροσώπηση των ασθενών?

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 4668 επισκέπτες - 0 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εγγραφή: 1/6/2013
Δημοσιεύσεις: 1090

Δημοσίευση: 4 Νοεμβρίου 2019

Ικανοποιημένος δεν μπορεί να είναι κανείς. Ούτε οι σύλλογοι ασθενών που ψάχνουν στα χαμένα για συμπαράσταση από το Υπουργείο, ούτε οι ασθενείς γενικότερα που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από τον καθένα καθ’ ύλην αρμόδιο που αρχικά τους υπόσχεται πρόσβαση στις επιτροπές αποφάσεων αλλά που στο τέλος όλα γίνονται ερήμην τους.

Το γιατί οι σύλλογοι δεν εκπροσωπούνται στις διάφορες επιτροπές, το γιατί δεν παίρνουν ενεργό μέρος στην διαμόρφωση των νομοθετημάτων για την Υγεία, είναι κάτι που χρήζει διερεύνησης αλλά πάνω απ΄όλα ενδελεχούς ελέγχου.

Σε workshop που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Ινστιτούτο Παστέρ μάθαμε για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ασθενείς στο νοσοκομείο Karolinska στην Σουηδία, όπου συμμετέχουν άμεσα στην διαμόρφωση των αποφάσεων αλλά πάνω απ΄όλα έχουν μια θέση στο γενικότερο management του νοσοκομείου.

Ακούσαμε επίσης πόσο σημαντική είναι η συμβολή του ασθενούς στις μελέτες και τις έρευνες, πως οι αγωνίες του μεταφράζονται σε αιτήματα που λαμβάνουν υπόψιν τους αφενός οι διοικήσεις των νοσοκομείων και αφετέρου το Υπουργείο Υγείας.

Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής αυτά ως είθισται παραπέμπονται στις Καλένδες, αφού ακόμη και μετά την συνάντηση που είχε η Ένωση Ασθενών και γενικότερα σύλλογοι ασθενών προ ολίγου καιρού με τον Υπουργό Υγείας, δεν τηρήθηκαν οι συμφωνίες για την κατάθεση της γνώμης τους στην κατάρτιση του νομοθετικού σχεδίου για την Υγεία. Εν ολίγοις, οι σύλλογοι, όπως οι ίδιοι κατήγγειλαν, εξαπατήθηκαν.

Γενικότερα βλέπουμε ότι στην Ελλάδα, οι σύλλογοι Ασθενών εξακολουθούν να είναι στην γωνία και να μην συμμετέχουν στην όλη διαδικασία των αποφάσεων και των νομοθετημάτων που τους αφορούν άμεσα.

Το ”Βήμα του Ασθενή” θα μιλήσει με κάποιους εκπροσώπους Συλλόγων ασθενών και θα σας κρατεί ενήμερους για το σοβαρό αυτό θέμα που κάποτε θα πρέπει να βρει την λύση του. Γιατί κάποτε υπάρχουν και όρια στην υποσχεσιολογία.

  • Απάντηση

Απαντήσεις

fzai
Μέλος

Εγγραφή: 20/5/2014
Δημοσιεύσεις: 886

#1 Δημοσίευση: 4 Νοεμβρίου 2019

Καλημέρα σας

Πολύ καλά κάνετε και θίγετε αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα και το ψάχνετε. Οι σύλλογοι ασθενών έχουν κάνει προόδους στην Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς έχουν οργανωθεί και έχουν εξωστρέφεια. Αυτή που εξακολουθεί να είναι απούσα είναι η Πολιτεία που πάντα υπόσχεται αλλά τίποτε δεν υλοποιεί.

  • Απάντηση

μαιρη43
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 89

#2 Δημοσίευση: 6 Νοεμβρίου 2019

Πραγματικά παράξενο το γιατί οι σύλλογοι ασθενών τόσα χρόνια υποεκπροσωπούνται. Τηρούν πάντως στάση αναμονής και περιμένουν κάτι καλύτερο. Γιατί έχουν να φροντίσουν πρωτίστως τους εαυτούς τους.

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν σταματάς την άσκησηΤι συμβαίνει στο σώμα σου όταν σταματάς την άσκηση

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την άσκηση, αλλά - δυστυχώς- δεν είναι μόνιμα.... Περισσότερα »

10 τρόποι για ανακούφιση των κουρασμένων ματιών από χρήση υπολογιστή10 τρόποι για ανακούφιση των κουρασμένων ματιών από χρήση υπολογιστή

Τα συμπτώματα του συνδρόμου της όρασης του Η/Υ περιλαμβάνουν: κόπωση των ματιών και δυσφορία, ξηροφθαλμία, κεφαλαλγία, θολή όραση, πόνο στον αυχένα και ... Περισσότερα »

Πώς ο θόρυβος στον εργασιακό χώρο πλήττει την ευεξίαΠώς ο θόρυβος στον εργασιακό χώρο πλήττει την ευεξία

Μεγάλο μέρος του προβλήματος μπορεί να αποδοθεί στην τάση για γραφεία ανοιχτού τύπου, που συγκριτικά είναι τα πιο θορυβώδη.... Περισσότερα »

Πώς να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης μωρούΠώς να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης μωρού

Επιλογές τρόπου ζωής που κάθε γυναίκα πρέπει να εξετάσει, εάν θέλει να βελτιώσει τη γονιμότητά της και την πιθανότητα να έχει μία υγιή εγκυμοσύνη.... Περισσότερα »

Ρομποτική Ορθοπαιδική ΧειρουργικήVideo - Ρομποτική Ορθοπαιδική Χειρουργική

Ο Διευθυντής Β' Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, Κωσνσταντίνος Δρετάκης, μας ενημερώνει για την ρομποτική ορθοπαιδική χειρουργική. Η ρομποτική ορθοπαιδική χειρουργική έχει ανοίξει εντυπωσιακά νέους ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2019  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
close

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο YouTube