Που είναι η εκπροσώπηση των ασθενών?

Ικανοποιημένος δεν μπορεί να είναι κανείς. Ούτε οι σύλλογοι ασθενών που ψάχνουν στα χαμένα για συμπαράσταση από το Υπουργείο, ούτε οι ασθενείς...

Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2019, 12:55
Διαχειριστής

Ικανοποιημένος δεν μπορεί να είναι κανείς. Ούτε οι σύλλογοι ασθενών που ψάχνουν στα χαμένα για συμπαράσταση από το Υπουργείο, ούτε οι ασθενείς γενικότερα που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από τον καθένα καθ’ ύλην αρμόδιο που αρχικά τους υπόσχεται πρόσβαση στις επιτροπές αποφάσεων αλλά που στο τέλος όλα γίνονται ερήμην τους.

Το γιατί οι σύλλογοι δεν εκπροσωπούνται στις διάφορες επιτροπές, το γιατί δεν παίρνουν ενεργό μέρος στην διαμόρφωση των νομοθετημάτων για την Υγεία, είναι κάτι που χρήζει διερεύνησης αλλά πάνω απ΄όλα ενδελεχούς ελέγχου.

Σε workshop που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Ινστιτούτο Παστέρ μάθαμε για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ασθενείς στο νοσοκομείο Karolinska στην Σουηδία, όπου συμμετέχουν άμεσα στην διαμόρφωση των αποφάσεων αλλά πάνω απ΄όλα έχουν μια θέση στο γενικότερο management του νοσοκομείου.

Ακούσαμε επίσης πόσο σημαντική είναι η συμβολή του ασθενούς στις μελέτες και τις έρευνες, πως οι αγωνίες του μεταφράζονται σε αιτήματα που λαμβάνουν υπόψιν τους αφενός οι διοικήσεις των νοσοκομείων και αφετέρου το Υπουργείο Υγείας.

Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής αυτά ως είθισται παραπέμπονται στις Καλένδες, αφού ακόμη και μετά την συνάντηση που είχε η Ένωση Ασθενών και γενικότερα σύλλογοι ασθενών προ ολίγου καιρού με τον Υπουργό Υγείας, δεν τηρήθηκαν οι συμφωνίες για την κατάθεση της γνώμης τους στην κατάρτιση του νομοθετικού σχεδίου για την Υγεία. Εν ολίγοις, οι σύλλογοι, όπως οι ίδιοι κατήγγειλαν, εξαπατήθηκαν.

Γενικότερα βλέπουμε ότι στην Ελλάδα, οι σύλλογοι Ασθενών εξακολουθούν να είναι στην γωνία και να μην συμμετέχουν στην όλη διαδικασία των αποφάσεων και των νομοθετημάτων που τους αφορούν άμεσα.

Το ”Βήμα του Ασθενή” θα μιλήσει με κάποιους εκπροσώπους Συλλόγων ασθενών και θα σας κρατεί ενήμερους για το σοβαρό αυτό θέμα που κάποτε θα πρέπει να βρει την λύση του. Γιατί κάποτε υπάρχουν και όρια στην υποσχεσιολογία.

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ