Το Βήμα του ΑσθενήΠαθήσεις - Χρόνιες παθήσειςΚοινωνικός αποκλεισμός

EDF - Ε.Σ.Α.μεΑ: Να δοθεί τέλος στον ιδρυματισμό!

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 8123 επισκέπτες - 0 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εγγραφή: 1/6/2013
Δημοσιεύσεις: 1209

Δημοσίευση: 28 Ιανουαρίου 2020
Τροποποίηση: 28 Ιανουαρίου 2020

Αφορά: Κινητικά προβλήματα

Την θλίψη του εκφράζει το EDF, Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, και η ΕΣΑμεΑ προσυπογράφει κάθε λέξη, για τον τραγικό θάνατο 8 ανδρών με αναπηρία σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε ίδρυμα στην Τσεχία.

”Με θλίψη μάθαμε για τον τραγικό θάνατο των 8 ατόμων με αναπηρία κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς σε ίδρυμα στην Τσεχία. Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στους φίλους και τις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και την ταχεία ανάκαμψη και ισχυρή υποστήριξη των τραυματιών.

Αυτή η φωτιά υπογραμμίζει όλα όσα είναι λάθος στα ιδρύματα. Δείχνει ότι η απομόνωση των ατόμων με αναπηρία στα ιδρύματα τους αφήνει απομονωμένους και εκτεθειμένους σε κάθε είδους κινδύνους. Σε κινδύνους κοινωνικής απομόνωσης, φτώχειας και αποκλεισμού, και σε αυτή την περίπτωση επίσης, θανάτου, εξαιτίας υποβαθμισμένων και μη ασφαλών συνθηκών διαβίωσης.

Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να ζουν σε ιδρύματα στην Ευρώπη. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Καλούμε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να προλάβουν αποτρέψιμους θανάτους. Καλούμε να κλείσουν όλα τα ιδρύματα.

Μαζί με την Inclusion Europe απαιτούμε από τις τσέχικες αρχές: η πυρκαγιά πρέπει να διερευνηθεί, γιατί προκάλεσε τόσους θανάτους και να διερευνηθούν και οι ανησυχητικές πρακτικές που είχαν καταγγελθεί για αυτό το ίδρυμα.

Πρέπει να παρέχουν επαρκή υποστήριξη στους επιζώντες και στις οικογένειές εκείνων που πέθαναν. Πρέπει να παρέχουν στους επιζώντες επαρκή στέγη και υποστήριξη για να ζήσουν μια ανεξάρτητη ζωή. Πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε να ολοκληρωθεί η μετάβαση από τη φροντίδα των ιδρυμάτων στην κοινότητα”.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης: «Υπάρχει ανθρωπιστική ανάγκη, υπάρχει ανάγκη για ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να κλείσουν όλα τα ιδρύματα. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ανακαίνιση ή την οικοδόμηση ιδρυμάτων. Η ΕΕ θα πρέπει να επενδύσει στη δημιουργία κατάλληλης ανθρωποκεντρικής υποστήριξης για όλα τα άτομα με αναπηρία».

Ο διευθυντής της Inclusion Europe, πρόσθεσε:

”Ο θάνατος αυτών των 8 ανδρών θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Πρώτον, αυτή η απαράδεκτη πρακτική άτομα με νοητικές αναπηρίες να ζουν σε ιδρύματα θα έπρεπε να είχε λήξει εδώ και χρόνια. Δεύτερον, πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ατόμων που ζουν σε αυτά τα ιδρύματα, εφόσον εξακολουθούν να μένουν εκεί. Αυτή η τραγωδία πρέπει να αποτελέσει σημείο καμπής και αφύπνισης προς τις αρμόδιες αρχές”.

  • Απάντηση

Απαντήσεις

Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εγγραφή: 1/6/2013
Δημοσιεύσεις: 1209

#1 Δημοσίευση: 28 Ιανουαρίου 2020

Το εν λόγω τραγικό γεγονός αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος. Πέρα από τον αποκλεισμό στα ιδρύματα των Ατόμων με Αναπηρίες, υφίσταται και ένας σοβαρός κίνδυνος για την σωματική τους ακεραιότητα. Η απώλεια τόσων ζωών στην Τσεχία θα πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για το κλείσιμο των Ιδρυμάτων.

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Σήμερα στο iatronet.gr

Κορωνοϊός: Μάσκα και τη μετά το εμβόλιο εποχήΚορωνοϊός: Μάσκα και τη μετά το εμβόλιο εποχή

Η επιστροφή στην κανονικότητα απαιτεί την ευρεία αποδοχή και υιοθέτησή της σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, σημειώνουν οι ειδικοί.... Περισσότερα »

Πράγματα που δεν ξέρετε για τη θερμοκρασία του σώματοςΠράγματα που δεν ξέρετε για τη θερμοκρασία του σώματος

Τι μπορούμε να μάθουμε από την θερμοκρασία του σώματός μας; Και μήπως υπάρχουν πληροφορίες σχετικές με αυτήν που δεν είχαμε φανταστεί;... Περισσότερα »

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για το lockdownΤι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για το lockdown

Πώς σχολίασε την ανάγκη για λήψη νέων μέτρων και τι επισήμανε για τις σκέψεις που επικρατούν στα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.... Περισσότερα »

Πονοκέφαλος: Ποια είναι τα σημάδια ότι χρειάζομαι άμεσα ιατρική βοήθειαΠονοκέφαλος: Ποια είναι τα σημάδια ότι χρειάζομαι άμεσα ιατρική βοήθεια

Τα ευχάριστα νέα είναι, ότι το 90 τοις εκατό των πονοκεφάλων είναι “αθώοι”, δηλαδή δεν είναι επικίνδυνοι για την υγεία μας.... Περισσότερα »

Νέα θεραπευτικά δεδομένα στην πολλαπλή σκλήρυνσηVideo - Νέα θεραπευτικά δεδομένα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μαρία Αναγνωστούλη Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, Υπεύθυνη Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσογενετικής, 1ης Παν/κής Νευρολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο επισημαίνει ότι σήμερα οι ειδικοί ... Δείτε το video

Προβολή
© iatronet.gr 1999-2020  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
close

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο YouTube