Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προτάσεις για τα ζητήματα των ΑμεΑ επί του φορολογικού νομοσχεδίου

Επιστολή δημοσιεύει η ΕΣΑμεΑ, με τις προτάσεις της επί του σχεδίου νόμου ?Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της...

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020, 10:15
Διαχειριστής

Επιστολή δημοσιεύει η ΕΣΑμεΑ, με τις προτάσεις της επί του σχεδίου νόμου ?Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, (ΕΕ)2016/1164, (ΕΕ) 2018/1910 και (ΕΕ) 2019/475 και άλλες διατάξεις?, προς τον υπουργό Οικονομικών.
Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί να εφαρμοστεί ο χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ που επιτρέπει η νομοθεσία και στα απαραίτητα βοηθήματα-εργαλεία διαβίωσης των ατόμων με βαριά κινητική αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και άλλες αναπηρίες. Επίσης διεκδικεί τα εξής:

1.Απαλλαγή από τα τεκμήρια του εισοδήματος. Να μην φορολογείται το τεκμαρτό εισόδημα των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό 50τοις εκατό, παρά μόνο το πραγματικό.
2.Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Διεκδικούμε την απαλλαγή όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50 τοις εκατό ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία από τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για την πρώτη κατοικία, καθώς και τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος προστασίας των ατόμων με αναπηρία στον ΕΝΦΙΑ.
3.Αύξηση του ακατάσχετου ποσού. Αύξηση του ακατάσχετου ποσού σε λογαριασμό μισθού ή σύνταξης ατόμων με αναπηρία στο ύψος των 3.000 ευρώ, λόγω αυξημένων αναγκών εξ αιτίας της αναπηρίας τους.
4.Επιχειρηματικότητα. Διεκδικούμε τη λήψη προστατευτικών φορολογικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 50τοις εκατό και άνω που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα.
5.Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος. Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 48 του ν.4305/2014 εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του ογδόντα τοις εκατό (80τοις εκατό). Διεκδικούμε στην ανωτέρω ρύθμιση να συμπεριληφθούν όλα τα πρόσωπα που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του πενήντα τοις εκατό (50τοις εκατό).
6.Να δοθούν φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για πρόσληψη ατόμων με αναπηρία και ανάλογα με τον αριθμό τον ατόμων με αναπηρία που απασχολούν να υπάρχει φορολογική μείωση στις επιχειρήσεις.
7.Μείωση φόρου από ιατρικές δαπάνες. Επαναφορά του άρθρου 18 του ν. 4172/2013 που προέβλεπε μείωση φόρου από ιατρικές δαπάνες, για τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς και διεύρυνση αυτού.

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ