Το Βήμα του ΑσθενήΠαθήσεις - Χρόνιες παθήσειςΝέα δεδομένα και θεραπείες

Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας για την 14η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 9165 επισκέπτες - 1 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

chr.pap
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 1040

Δημοσίευση: 13 Νοεμβρίου 2019
Τροποποίηση: 13 Νοεμβρίου 2019

Αφορά: Νεανικός Διαβήτης, Διαβήτης τύπου ΙΙ, Διαβήτης τύπου Ι

Η 14η Νοέμβρη Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη καθιερώθηκε ως ημέρα εκστρατείας,ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης από τον Διεθνή Οργανισμό για τον Διαβήτη (ΙDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.). Το έτος 2006, η 14η Νοεμβρίου ανακηρύσσεται από τον ΟΗΕ ως Ημέρα ευαισθητοποίησης για τον Διαβήτη.

Τρείς δεκαετίες μετά τα φάρμακα και η ιατρική τεχνολογία έχουν εξελιχθεί με αλματώδεις ρυθμούς βελτιώνοντας κατά πολύ την ποιότητα ζωής των διαβητικών τύπου 1 και τύπου 2.
Οι νέες αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης και τα συστήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης μέσω αισθητήρα δίνουν νέες ελπίδες στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1 ή ινσουλινοεξαρτώμενο για μεγαλύτερο αυτοέλεγχο και αυτορύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους. Το νέο υβριδικό ”τεχνητό πάγκρεας” έχει ήδη κυκλοφορήσει και αναμένεται σύντομα να έρθει και στη χώρα μας.

Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των ατόμων µε Σακχαρώδη Διαβήτη απελευθερώνοντας τον διαβητικό από τις συνεχείς μετρήσεις γλυκόζης μέσω τρυπήματος του δακτύλου και μειώνοντας το άγχος στους γονείς για την εμφάνιση υπογλυκαιμιών στο παιδί τους κυρίως τις νυκτερινές ώρες.
.
Οι εξελίξεις αυτές μας γεμίζουν αισιοδοξία και ταυτόχρονα απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση από μέρους των πασχόντων και των συλλογικών τους φορέων για τη διασφάλιση του δημόσιου συστήματος παροχών υγείας.
Η διαβητική κοινότητα έζησε τη διετή καθυστέρηση ένταξης του πρώτου συστήματος καταγραφής γλυκόζης μέσω αισθητήρα στον Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Από το έτος 2016 έως το 2018 οι ασφαλισμένοι ανέμεναν την απόφαση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του Υπουργείου Υγείας για την ένταξη του νέου πρωτοποριακού προϊόντος στον Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ.

Δικαίως σήμερα η διαβητική κοινότητα αναρωτιέται για το μέλλον της ανεμπόδιστης πρόσβασης όλων των πασχόντων στις πολλά υποσχόμενες νέες τεχνολογίες, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) στην οποία εντάσσεται ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας έχει πρόσφατα καταγγείλει ότι η μείωση των κονδυλίων για τα αναλώσιμα υλικά διαβήτη, οι κλειστοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ και το περίφημο clawback ενέχουν τον κίνδυνο απόσυρσης των εταιρειών από τη χώρα μας αλλά και την οικονομική επιβάρυνση των ιδίων των πασχόντων.

Μεγάλο ζητούμενο παραμένει στην εποχή της επικαλούμενης οικονομικής ανάπτυξης, το γεγονός ότι οι ανασφάλιστοι προμηθεύονται από τα φαρμακεία νοσοκομείων χαμηλής ποιότητας αναλώσιμα υλικά, όπως οι ταινίες μέτρησης σακχάρου, που αποτελούν θεμελιώδες εργαλείο για την σωστή ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους. Οι ανασφάλιστοι όχι μόνο δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα παροχών υγείας αλλά για μεγάλα διαστήματα στερούνται ακόμα και τα χαμηλής ποιότητας αναλώσιμα υλικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Οι ανασφάλιστοι διαβητικοί συνεχίζουν να απευθύνονται στα κοινωνικά φαρμακεία δήμων και στις αυτοοργανωμένες ομάδες αλληλεγγύης των διαβητικών για την προμήθεια των αναλωσίμων υλικών τους.

Ο ΣΥ.Δ.Α. καλεί τους διαβητικούς να πλαισιώσουν τον σύλλογο και όλους τους συλλόγους που εκπροσωπούν τα άτομα με διαβήτη ανά τη χώρα για να διεκδικήσουν τη διασφάλιση του δημοσίου συστήματος παροχών υγείας και την πρόσβαση όλων των διαβητικών στις νέες σύγχρονες τεχνολογίες.

14 Νοεμβρίου 2019, ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης αλλά και αφύπνισης της Πολιτείας για τον σχεδιασμό ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Διαβήτη. Αίτημα ανεκπλήρωτο από το 1995, όπου και αρχίζουν τα πρώτα σκιρτήματα του κινήματος των ανθρώπων με διαβήτη στη χώρα μας με πρωτεργάτρια την αείμνηστη Κατερίνα Κουλουρίδου.

  • Απάντηση

Απαντήσεις

Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εγγραφή: 1/6/2013
Δημοσιεύσεις: 1222

#1 Δημοσίευση: 13 Νοεμβρίου 2019

Ασφαλώς και τα επιστημονικά επιτεύγματα βοηθούν στο να μάθουμε περισσότερα για τον διαβήτη. Θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί και να γνωρίζουμε από που προέρχονται οι πληροφορίες.

  • Απάντηση

fzai
Μέλος

Εγγραφή: 20/5/2014
Δημοσιεύσεις: 988

#2 Δημοσίευση: 14 Νοεμβρίου 2019

Ο διαβήτης είναι μια ύπουλη ασθένεια και χρειάζεται την προσοχή μας!

  • Απάντηση

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 1388

#3 Δημοσίευση: 15 Νοεμβρίου 2019

Ο διαβήτης θερίζει και αυτό είναι άμεσα συνυφασμένο με τον σημερινό τρόπο ζωής. Πέρα από την κληρονομικότητα που και αυτή παίζει σημαντικό ρόλο.

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Σήμερα στο iatronet.gr

Νίκος Χαρδαλιάς: Το πρόβλημα με τις ΑχαρνέςΝίκος Χαρδαλιάς: Το πρόβλημα με τις Αχαρνές

Παρά τα αυστηρά μέτρα, η περιοχή εμφάνισε χθες αύξηση των κρουσμάτων. Έκκληση απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Διαμαρτύρεται ο δήμαρχος.... Περισσότερα »

Μπόρις Τζόνσον: Ενδείξεις ότι η  νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι πιο θανατηφόροςΜπόρις Τζόνσον: Ενδείξεις ότι η  νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι πιο θανατηφόρος

Οι ενδείξεις είναι ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο και αξιολογούνται... Περισσότερα »

585 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό - 28 ακόμη θάνατοι585 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό - 28 ακόμη θάνατοι

Από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ, τα 248 αφορούν την Αττική και τα 64 τη Θεσσαλονίκη. Η αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται πως συμβάλλει ... Περισσότερα »

Αιμορροϊδοπάθεια: Πότε χρειάζεται χειρουργική επέμβασηΑιμορροϊδοπάθεια: Πότε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση

Ποιες είναι οι συντηρητικές θεραπείες και ποιες οι επεμβατικές.... Περισσότερα »

Απολογισμός του 4ου Pharma Transformation – Covid-19 Deep diveVideo - Απολογισμός του 4ου Pharma Transformation – Covid-19 Deep dive

Σε μία κρίσιμη συγκυρία και εν μέσω της σοβαρής κρίσης Δημόσιας Υγείας που βιώνει η χώρα και ο πλανήτης, το Iatronet.gr διοργάνωσε – για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά – τo Συνέδριο Pharma Transformation. Κατά ... Δείτε το video

Προβολή
© iatronet.gr 1999-2020  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
close

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο YouTube