Διαχείριση σωματικού και ψυχικού πόνου

Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2015
tired

Κορυφαίο ζήτημα. Από την μία έχουμε να κάνουμε με σωματική καταπόνηση και επιπλοκές από το πρόβλημα υγείας και από την άλλη με τις παρενέργειες του ίδιου του προβλήματος στην ψυχολογία του ασθενούς. Ασφαλώς οι νέες μελέτες επινοούν καλύτερες θεραπευτικές πρακτικές, όμως η διαχείριση ειδικά του ψυχικού πόνου είναι μεν υπόθεση του ασθενή αλλά και των συλλόγων που υπάρχουν για την ανακούφισή του. Πολύ θα ήθελα κάποιον αντίστοιχο σύλλογο να συμμετάσχει στην συζήτηση. θα ήταν χρήσιμη η συμβολή του.

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Καλημέρα παιδιά,
Λένε ότι το 1ο βήμα είναι η δύναμη που έχουμε μέσα μας και είναι το 50 τοις εκατό της αναγνώρισης κάποιου προβλήματος, αλλά το άλλο 50 είναι η δουλειά των ειδικών. Οι σύλλογοι ασθενών έχουν αυτήν την εξειδίκευση και την κατάλληλη γνώση, ώστε να βοηθήσουν με τον καλύτερο τρόπο. Σημαντικό και βαρύ το έργο τους, αλλά σε μια κοινωνία σαν την ελληνική, είναι απαραίτητο ο έργο τους!

Ο πόνος δεν είναι εύκολη υπόθεση, είτε είναι σωματικός είτε ψυχικός. Η διαχείρησή του προυποθέτει διαρκή εγρήγορση και ενασχόληση με αυτόν και τις εκφάνσεις του.

Οι υφιστάμενοι τον πόνο δεν διεθέτουν αποθέματα κουράγιου παρά απελπίζονται και ψάχνουν απεγνωσμένα για γιατρικό. Όταν δε ο πόνος είναι χρόνιος, τα πράγματα χειροτερεύουν. Παρόλα αυτά, λύσεις υπάρχουν. Και πάνω απ΄όλα τρόποι αντιμετώπισής του. Με την υπομονή και την καρτερία έχουμε ήδη κάνει το πρώτο βήμα.

Στη ζωή είναι όλα. Ο άνθρωπος είναι αυτός που επινοεί τις λύσεις.

Η διαχείριση ειδικά του ψυχικού πόνου είναι μια σημαντική παράμετρος στα προβλήματα υγείας που παρουσιάζονται. Πολλοί ασθενείς κυριολεκτικά καταρρακώνονται και χάνουν το κουράγιο τους όταν η ασθένεια είναι χρόνια και τους καταβάλλει. Ίσως τον πρώτο λόγο να τον έχουν στην περίπτωση αυτή οι ψυχολόγοι και οι ψυχοθεραπευτές. Όμως και ο ίδιος ο ασθενής πρέπει να επιδείξει σθένος και δύναμη.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ