Το Βήμα του ΑσθενήΚαθημερινότητα & περίθαλψηΠρόληψη και ενημέρωση

21 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 10141 επισκέπτες - 0 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εγγραφή: 1/6/2013
Δημοσιεύσεις: 1192

Δημοσίευση: 19 Μαρτίου 2019
Τροποποίηση: 19 Μαρτίου 2019

Η Ένωση Γονέων και Φίλων Ατόμων με Σύνδρομο Down, ”Ηλιαχτίδα” μας έστειλε το ακόλουθο πληροφοριακό υλικό για την ημέρα που είναι αφιερωμένη στα άτομα με σύνδρομο Down (21 Μαρτίου).

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του Έλληνα καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Στυλιανού Αντωναράκη και τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν αυτή την Διακήρυξη που ορίζει την 21 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down.

H ημερομηνία της 21ης Μαρτίου επελέγη για τον συμβολισμό που φέρει διότι τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν ένα επί πλέον χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος των χρωμοσωμάτων και ο επίσημος επιστημονικός όρος του συνδρόμου είναι Τρισωμία 21. (21/3)

Την ημέρα αυτή γίνονται πάρα πολλές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο με τον σκοπό να πληροφορηθεί, να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη σε θέματα που αφορούν το σύνδρομο Down. Στόχος είναι η εξάλειψη της άγνοιας, του φόβου και των προκαταλήψεων. Ακόμη και σήμερα πλανάται η λανθασμένη πεποίθηση ότι τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν βαριά καθυστέρηση και δεν επιδέχονται καμιάς βελτίωσης. Είναι άτομα που επιβαρύνουν τις οικογένειές τους και άχρηστα για την πολιτεία.

Η σημερινή πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Έχει αποδειχθεί εμπράκτως ότι τα άτομα αυτά είναι εκπαιδεύσιμα. Με πρώιμη παρέμβαση, με ειδική και συνεχή εκπαίδευση και κυρίως με την αποδοχή και την αγάπη από το άμεσο και το ευρύτερο περιβάλλον τους, βελτιώνονται και σωματικά και νοητικά και εξελίσσονται με εντυπωσιακό τρόπο.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αποδοχής, αγάπης και ασφάλειας τα παιδιά με σύνδρομο Down μπορούν να φτάσουν το ανώτατο δυναμικό τους και το βασικότερο όλων μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολον πλουτίζοντας την ζωή μας και προσφέροντας ένα πολύτιμο δώρο, την ανιδιοτελή αγάπη τους.

Η ΄Ενωση Γονέων και Φίλων Ατόμων με Σύνδρομο Down ”Ηλιαχτίδα” είναι σωματείο μη κερδοσκοπικό που έχει σαν σκοπό να βοηθάει άτομα με σύνδρομο Down και τις οικογένειές τους.

Βασικοί στόχοι της ”Ηλιαχτίδας” είναι:

- Στήριξη, ενθάρρυνση και πληροφόρηση των γονέων που γενούν παιδί με σύνδρομο Down
- Επικοινωνία και ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων μεταξύ γονιών.
- Φροντίδα για την ένταξη των ατόμων στο κοινωνικό σύνολο.
- Στήριξη των ατόμων και των οικογενειών τους στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
- Πληροφόρηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης.
- Εντοπισμός και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, οργανώνονται σειρά δραστηριοτήτων:

- Hμερίδες
- Καλλιτεχνικές δραστηριότητες μεταξύ των οποίων είναι η προβολή ταινιών, οι Θεατρικές παραστάσεις, η Έκθεση φωτογραφιών ατόμων με σύνδρομο Down, και η Έκθεση ζωγραφικής ατόμων με σύνδρομο Down
- Παραγωγή και διανομή κάθε χρόνο στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, ενός σποτ για την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down.
- Περιοδείες για ενημέρωση θεμάτων που αφορούν στο σύνδρομο Down.
- Καμπάνιες στα μεγάλα Μαιευτήρια της χώρας.
- Συνεντεύξεις με γονείς που αποκτούν παιδί με σύνδρομο Down.

Tο σωματείο δεν έχει έμμισθο προσωπικό. Όλες οι εργασίες γίνονται εθελοντικά από τους γονείς, τα εννέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και από εθελοντές και φίλους. Tα έσοδα προέρχονται από τις συνδρομές των τακτικών μελών και από δωρεές.

  • Απάντηση

Απαντήσεις

chr.pap
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 1001

#1 Δημοσίευση: 19 Μαρτίου 2019

Πολύ σημαντικό το έργο της ”Ηλιακτίδας” για τα άτομα με σύνδρομο Down. Δυστυχώς στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν ακόμη πολλά στερεότυπα για τα άτομα αυτά και θα χρειαστεί πολύς ακόμη χρόνος για να ξεπεραστούν.

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Σήμερα στο iatronet.gr

Ασφαλής απόσταση για τον κορωνοϊό και τα 91 εκατοστάΑσφαλής απόσταση για τον κορωνοϊό και τα 91 εκατοστά

Αναθεωρούνται προς τα κάτω τα όρια προσέγγισης, προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση του ιού. Τι δείχνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet.... Περισσότερα »

Πώς μπορώ να αντιληφθώ αν το παιδί μου είναι στο φάσμα του αυτισμού  Πώς μπορώ να αντιληφθώ αν το παιδί μου είναι στο φάσμα του αυτισμού  

Πότε πρέπει να αναζητείται βοήθεια ειδικού και ποιες είναι οι αναπτυξιακές δεξιότητες που πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο.... Περισσότερα »

Κορωνοϊός: 19 νέα κρούσματα, τα 12 εισαγόμεναΚορωνοϊός: 19 νέα κρούσματα, τα 12 εισαγόμενα

Με αρνητικά μηνύματα ξεκινά η τουριστική περίοδος, καθώς σε 12 άτομα που έφτασαν από τη Ντόχα ανιχνεύτηκε ο ιός. Επιβλήθηκε απαγόρευση πτήσεων από το ... Περισσότερα »

Αντιμετώπιση κρούσματος κορωνοϊού σε ξενοδοχείοΑντιμετώπιση κρούσματος κορωνοϊού σε ξενοδοχείο

Χρήσιμες και κρίσιμες οδηγίες ενόψει επανέναρξης της τουριστικής περιόδου, εξέδωσαν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ.... Περισσότερα »

Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες για την απώλεια βάρουςVideo - Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες για την απώλεια βάρους

Καθώς βαδίζουμε προς την κανονικότητα, αναλογιζόμαστε το βάρος μας και αναζητούμε την ιδανική δίαιτα. "Επιτυχημένη δίαιτα είναι αυτή που θα σε κάνει να την ακολουθήσεις". Το πιο σημαντικό δεν είναι ... Δείτε το video

Προβολή
© iatronet.gr 1999-2020  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
close

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο YouTube