Εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα που αφορά τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας

Κάθε χρόνο, περισσότερα από 300.000 παιδιά ηλικίας έως 19 ετών διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε όλο τον κόσμο. Περίπου 8 στα 10 από αυτά τα παιδιά ζουν...

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020, 10:29
tired

Κάθε χρόνο, περισσότερα από 300.000 παιδιά ηλικίας έως 19 ετών διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε όλο τον κόσμο. Περίπου 8 στα 10 από αυτά τα παιδιά ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, όπου το ποσοστό επιβίωσης τους είναι συχνά κοντά στο 20επί τοις εκατό. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατάσταση στις χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου τα ποσοστά θεραπείας υπερβαίνουν το 80επί τοις εκατό για πολλούς κοινούς καρκίνους της παιδικής ηλικίας.

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας (ICCD), στις 15 Φεβρουαρίου, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ - Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική εφηβική ηλικία» ενώνει ξανά τη φωνής της με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και με τo Childhood Cancer International (CCI), ένα παγκόσμιο δίκτυο 171 οργανώσεων από 88 χώρες στο οποίο συμμετέχει, για να μεταφέρει και στην Ελλάδα το μήνυμα ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανισότητα μεταξύ των χωρών χαμηλού, μέσου και υψηλού εισοδήματος στην επιβίωση των παιδιών και εφήβων που νοσούν με καρκίνο.

Η παγκόσμια εκστρατεία ICCD 2020, μέσα από το hashtag νοnomoreborders (όχι πια σύνορα), ζητά καλές συνθήκες νοσηλείας, πρόσβαση σε φάρμακα και, τελικά, θεραπεία για όλα τα παιδιά με καρκίνο, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους.

Ο κύριος στόχος της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας είναι να εξαλείψει κάθε πόνο και ταλαιπωρία των παιδιών που μάχονται με τον καρκίνο και να επιτύχει τουλάχιστον 60επί τοις εκατό επιβίωση για όλα τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2030. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου διπλασιασμό του τρέχοντος ποσοστού θεραπείας και θα σώσει επιπλέον ένα εκατομμύριο ζωές παιδιών κατά την επόμενη δεκαετία.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι κυβερνήσεις, οι φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης, η βιομηχανία Υγείας, οι ομάδες υποστήριξης γονέων και η κοινωνία γενικά, πρέπει να υποστηρίξουν έμπρακτα το δικαίωμα στην έγκαιρη και ορθή διάγνωση, το δικαίωμα πρόσβασης σε βασικά φάρμακα που σώζουν ζωές, το δικαίωμα σε κατάλληλες και ποιοτικές ιατρικές θεραπείες, το δικαίωμα θεραπείας χωρίς πόνο και ταλαιπωρία, το δικαίωμα στην φροντίδα για όλα τα παιδιά που νοσούν με καρκίνο.

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ