Το Βήμα του ΑσθενήΦάρμακα & πρόσβασηΠρόσβαση στα φάρμακα

PRAKSIS ACCESS: Η συζήτηση για την πρόσβαση σε προσιτά φάρμακα άνοιξε και στην Ελλάδα

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 7463 επισκέπτες - 0 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

praksis access
Μέλος

Εγγραφή: 11/10/2016
Δημοσιεύσεις: 1

Δημοσίευση: 11 Οκτωβρίου 2016

Αφορά: Ωτίτιδα, Ψωριασική αρθρίτιδα, Ψωρίαση, Χρόνιος Πόνος, Χρόνια Ρινίτιδα, Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία, Χρόνια Κόπωση, Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια, Φυματίωση, Υποθυροειδισμός, Υπέρταση, Υπερθυροειδισμός, Τύφλωση, Τροφική αλλεργία, Σχιζοφρένεια, Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, Σύνδρομο Tourette, Σύνδρομο Rett, Σύνδρομο Prader - Willi, Σύνδρομο Down, Σύνδρομο Cushing, Συγγενείς Καρδιοπάθειες, Στεφανιαία νόσος, Σπάνιοι Καρκίνοι, Σκολίωση, Σκλήρυνση Κατά Πλάκας / Πολλαπλή Σκλήρυνση, Σκληρόδερμα, Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, Σαρκοείδωση, Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες, Προστάτης, Πρεσβυωπία, Πολυκυστικές ωοθήκες, Πνευμονική Υπέρταση, Πνευμονία, Παθήσεις των φωνητικών χορδών, Οφθαλμική Αλλεργία, Ουρολοίμωξη, Οστεοπόρωση, Οστεοαρθρίτιδα, Οζώδης Σκλήρυνση, Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, Νόσος του Πάρκινσον, Νόσος του Hantington, Νόσος του Chron, Νόσος Κοιλιοκάκη, Νόσος κινητικού Νευρώνα , Νόσος Pompe, Νόσος Kawasaki, Νόσος Hodgkin's, Νόσος Hashimoto, Νόσος Gravis, Νόσος Gaucher, Νόσος Fabry, Νεφροπάθεια, Νευροϊνωμάτωση τύπου Ι και ΙΙ, Νεανικός Διαβήτης, Μυωπία, Μυελοΐνωση, Μυασθένεια Gravis, Μηνιγγίτιδα, Μελάνωμα , Λιθίαση, Λευχαιμία, Κώφωση , Κύφωση, Κυστική Ίνωση, Κληρονομικό Αγγειοοίδημα, Κινητικά προβλήματα, Κερατόκωνος, Καταράκτης, Κατάθλιψη, Καρκίνος των Ωοθηκών, Καρκίνος των Οστών, Καρκίνος των Όρχεων, Καρκίνος του Προστάτη, Καρκίνος του Πνεύμονα, Καρκίνος του Μαστού, Καρκίνος του Θυρεοειδούς, Καρκίνος του Ήπατος, Καρκίνος του Δέρματος, Καρκίνος Παγκρέατος, Καρδιακή ανεπάρκεια, Ιστιοκύττωση, Ιδιοπαθής Θρομβοκυτταρική Πορφύρα, Ιγμορίτιδα, Θρομβοφιλία, Ηπατίτιδα, Επιληψία, Ενδομητρίωση, Έμφραγμα, Εμμηνόπαυση, Εκφύλιση ωχράς κηλίδας, Εγκυμοσύνη, Εγκεφαλικό Επεισόδιο, Δρεπανοκυτταρική Αναιμία / Θαλασσαιμία, Διπολική Διαταραχή, Διαταραχές του ύπνου, Διαβήτης τύπου ΙΙ, Διαβήτης τύπου Ι, Γρίπη, Γλαύκωμα, Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, Γαστρίτιδα, Γαστρεντερίτιδα, Βουλιμία / Ανορεξία, Αυχενικό Σύνδρομο, Αυτισμός, Άσθμα, Αρρυθμίες, Αρθρίτιδα, Άνοια, Ανδρόπαυση, Αναιμία, Αμυλοείδωση, Αμυατροφική Πλάγια σκλήρυνση, Αλλεργία, Αλζχάιμερ, Ακράτεια, Ακμή, Αιμορροφιλία, HIV/AIDS

https://praksisaccess.org/campaign/praksis-access-postpr/

Η PRAKSIS στο πλαίσιο του προγράμματος PRAKSIS ACCESS διοργάνωσε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 στην Αθήνα ημερίδα για την πρόσβαση σε προσιτά φάρμακα. Η συζήτηση για την πρόσβαση στα φάρμακα είναι το θέμα που απασχόλησε όσο λίγα την παγκόσμια και ευρωπαϊκή κοινότητα τον περασμένο χρόνο. Η εκστρατεία PRAKSIS ACCESS έχει ανοίξει αυτή την συζήτηση και στην Ελλάδα. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν ερευνητικά και εμπειρικά δεδομένα από οργανώσεις και εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες υγείας. Την παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε έναν ζωντανό διάλογο ασθενείς και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών και αναπήρων, εκπρόσωποι από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε διάφορα πεδία, εκπρόσωποι κρατικών φορέων, εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιριών, γιατροί, φαρμακοποιοί, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας και δημοσιογράφοι.

Την ημερίδα χαιρέτισε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, επισημαίνοντας πως ο σημαντικός ρόλος των ΜΚΟ στην αποτελεσματική απόκριση στο προσφυγικό χρειάζεται να αναπαραχθεί και στην ατζέντα της πρόσβασης στα φάρμακα.

Οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών παρουσίασαν τις πρωτοβουλίες τους σχετικά με την πρόσβαση στα φάρμακα, που έχουν προβληθεί εκτεταμένα στη διαδικτυακή πλατφόρμα για την πρόσβαση της PRAKSIS ACCESS. Οι Γιατροί του Κόσμου απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την πολύ πρόσφατη μερική ανάκληση της πατέντας του φαρμάκου για την ηπατίτιδα C Sovaldi από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, παρόλο που είναι σε αναμονή της τελικής δημοσιοποίησης της απόφασης. Για τις πατέντες που αφορούν τα φάρμακα, τις ‘υποχρεωτικές άδειες’ που μπορούν να παρέχουν φτηνά φάρμακα σε χώρες που αποφασίζουν να τις χρησιμοποιήσουν αλλά και τους περιορισμούς της ελληνικής νομοθεσίας, παρουσίασε η ένωση καταναλωτών Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μίλησαν για το πλαίσιο της μακροβιότερης εκστρατείας για την πρόσβαση στα φάρμακα MSF Access. Επισήμαναν τη συμβολή της δράσης εμβολιασμού ανήλικων προσφύγων σε ελληνικό έδαφος στο να πείσουν την φαρμακευτική εταιρία GSK να μειώσει σημαντικά την τιμή των εμβολίων για τις οργανώσεις που καλύπτουν θέματα υγείας αυτών των πληθυσμών.

Το τραπέζι για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα σχετικά με την πρόσβαση κράτησε το ενδιαφέρον ψηλά. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Δημόσια Υγεία, ο Γιάννης Νάτσης παρουσίασε τις ανησυχίες και την αγωνία που εκφράστηκαν στο κείμενο συστάσεων του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας τον περασμένο Ιούνιο, σχετικά με τα αδιέξοδα του τρέχοντος μοντέλου φαρμακευτικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, ως καλές πρακτικές παρουσιάστηκαν οι διάφορες πρωτοβουλίες διακρατικών διαπραγματεύσων για τα φάρμακα, μεταξύ των οποίων και η ελληνική σε συνεργασία με την Πορτογαλία, τη Μάλτα και την Κύπρο. Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Χαράλαμπος Οικονόμου εισηγήθηκε για τους πολλαπλούς παράγοντες που έχουν δημιουργήσει σημαντικά εμπόδια πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια, μια εικόνα που καταγράφηκε στη σχετική μελέτη που εκπόνησε ο καθηγητής υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σημαντικό έυρημα είναι πως κατά τη διάρκεια της κρίσης ο μέσος όρος συμμετοχής των ασφαλισμένων στην πληρωμή των φαρμάκων σχεδόν τριπλασιάστηκε (από 12επί τοις εκατό ανέβηκε στο 32επί τοις εκατό).

Αυτή η αυξανόμενη οικονομική επιβάρυνση των ασθενών ήταν ένα από τα πολλά ερευνητικά δεδομένα που επαληθεύτηκαν και στην καταγραφή προβλημάτων πρόσβασης μέσα από την εμπειρία των επαγγελματιών υγείας που συμμετείχαν στο τελευταίο τραπέζι της ημερίδας -με συμμετοχή εκπροσώπων από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Οι εμπειρίες από τα κοινωνικά ιατρεία, τα φαρμακεία αλλά και από την καθημερινή ιατρική πρακτική στα νοσοκομεία συγκλίνουν στο ότι ακόμα και όταν υπάρχουν νομοθετικές προβλέψεις η έλλειψη προϋπολογισμών αλλά και οι εφαρμοζόμενες αλλαγές του οικονομικού μοντέλου και στον τομέα υγείας υπονομεύουν τις προσπάθειες πρόσβασης σε δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Η συζήτηση που άνοιξε μας απέδειξε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για βελτιώσεις μέσα από ζυμώσεις με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Η PRAKSIS καλεί κάθε ενεργό φορέα να πάρει θέση σε αυτή τη συζήτηση και να φέρει τον διάλογο για την πρόσβαση σε κάθε διαθέσιμο τραπέζι ενημέρωσης, συνομιλίας και διαπραγμάτευσης.

νοPraksisAccess

  • Απάντηση

Απαντήσεις

χαρά
Μέλος

Εγγραφή: 10/1/2014
Δημοσιεύσεις: 288

#1 Δημοσίευση: 12 Οκτωβρίου 2016

Αγαπητοί κύριοι,
πολύ σημαντικά τα θέματα που συζητήθηκαν και πάρα πολύ σημαντικό που αναρτήσατε τα αποτελέσματα της συζήτησης σε ένα δημόσιο μέσο.
Το θέμα της πρόσβασης όλων των ανθρώπων στις θεραπείες, οι πατέντες που λήγουν ή τα φθηνά φάρμακα που καταργούνται είναι κρίσιμα ηθικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν.
Μέχρι τώρα ο μέσος άνθρωπος δεν είχε δυνατή φωνή αλλά όταν οι φωνές γίνονται πολλές και εκπροσωπούνται από οργανώσεις σαν την δική σας, τότε μπορούμε να έχουμε λόγο στην νομοθεσία της Ευρώπης και επιτέλους να γίνονται νομοθεσίες υπέρ των ανθρώπων.

Παρακαλούμε να δημοσιεύετε τόσο σημαντικές συζητήσεις .. και φυσικά και τα αποτελέσματα, αν υπάρχουν.

  • Απάντηση

Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εγγραφή: 1/6/2013
Δημοσιεύσεις: 1214

#2 Δημοσίευση: 12 Οκτωβρίου 2016

Αγαπητοί / ες

Σας καλοσωρίζουμε στο Βήμα του Ασθενή. Ομολογουμένως η ανάρτησή σας παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αφού αφορά την εκδήλωση για την πρόσβαση σε προσιτά φάρμακα. Συνεχείστε να ενημερώνετε το Βήμα για τις δράσεις σας στον ιατρικό τομέα που είναι πολλές και άκρως κατατοπιστικές. Ενδιαφέρουν πολύ τον αναγνώστη τους Βήματος.

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Σήμερα στο iatronet.gr

2.135 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό - 101 ακόμη θάνατοι2.135 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό - 101 ακόμη θάνατοι

Οι 607 αφορούν τη Θεσσαλονίκη, οι 401 την Αττική, οι 129 τη Λάρισα και οι υπόλοιπες άλλες περιοχές της χώρας.... Περισσότερα »

Χυμός cranberry: Ποια είναι τα οφέλη του;Χυμός cranberry: Ποια είναι τα οφέλη του;

Ο χυμός από cranberry είναι γεμάτος αντιοξειδωτικά και πολύτιμες βιταμίνες. Και έχουμε τους λόγους που πρέπει να τον αγαπήσετε και εσείς.... Περισσότερα »

Διοικητές ΥΠΕ: Η κατάσταση με την CoViD-19 στη χώραΔιοικητές ΥΠΕ: Η κατάσταση με την CoViD-19 στη χώρα

Τι γίνεται σε Αττική και Θεσσαλονίκη και πώς εξελίσσεται η επιδημία σε Λάρισα και Ιωάννινα.... Περισσότερα »

Εύκολες λύσεις για καθημερινούς πόνουςΕύκολες λύσεις για καθημερινούς πόνους

Ακόμα και οι πιο υγιείς από εμάς θα νιώσουν πόνο κάποια στιγμή. Ευτυχώς, υπάρχουν άμεσες λύσεις που βοηθούν. ... Περισσότερα »

Νέα θεραπευτικά δεδομένα στην πολλαπλή σκλήρυνσηVideo - Νέα θεραπευτικά δεδομένα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μαρία Αναγνωστούλη Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, Υπεύθυνη Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσογενετικής, 1ης Παν/κής Νευρολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο επισημαίνει ότι σήμερα οι ειδικοί ... Δείτε το video

Προβολή
© iatronet.gr 1999-2020  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
close

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο YouTube