Τι γνωρίζουμε για την αναιμία; Γνωρίζουμε ότι είναι μια πάθηση που μπορεί να κουράσει τον ασθενή σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τι μπορεί όμως να προκαλέσει την αναιμία, και ποια είναι τα συμπτώματά της; Ας κάνουμε μια προσπάθεια να τα εξηγήσουμε, απλά και κατανοητά.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια

Το κόκκινο χρώμα του αίματος προέρχεται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια—κύτταρα που βρίσκονται σε ολόκληρο το σώμα, και μεταφέρουν οξυγόνο στα ζωτικά μας όργανα. Το αίμα στις αρτηρίες μας είναι γεμάτο με οξυγόνο, δίνοντάς του πιο ανοιχτό χρώμα. Αν αυτό το οξυγόνο χαθεί, το αίμα αποκτά ένα πιο μπλε χρώμα. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν διάρκεια ζωής περίπου τριών μηνών, και μετά αποδομούνται και απομακρύνονται, συνεπώς ο οργανισμός μας χρειάζεται συνεχώς να παράγει καινούρια, μέσω του μυελού των οστών. Τρία από τα συστατικά-κλειδιά στην δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12 και το φολικό οξύ.

Τι προκαλεί την αναιμία;

Η αναιμία μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς λόγους, όπως:

*Έλλειψη βιταμινών και μετάλλων που χρειάζονται για την σύνθεση νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων

*Υπάρχει κάποια βλάβη στην λειτουργία του μυελού σε ό,τι αφορά την σύνθεση ερυθρών αιμοσφαιρίων—κάτι που μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, σε έναν ασθενή με λευχαιμία

*Πάσχετε από κάποια χρόνια πάθηση, όπως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα ο οργανισμός σας να μην παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια σε ικανοποιητικό βαθμό

*Ο οργανισμός σας αποδομεί τα ερυθρά του αιμοσφαίρια πολύ γρήγορα

*Μερικές φορές, μπορεί να οφείλεται σε κάποια μόλυνση ή σε προβλήματα του συκωτιού ή της σπλήνας

*Παράγετε αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, αλλά χάνετε μεγάλες ποσότητες αίματος για να τα αναπληρώσετε ικανοποιητικά.

Οι γυναίκες χάνουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου κατά την περίοδό τους, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά συχνό φαινόμενο η αναιμία λόγω έλλειψης του μετάλλου. Συνεπώς, είναι ανάγκη να φροντίζετε η διατροφή σας να περιέχει σίδηρο, όπως και βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αναιμίας;

Όταν κάποιος πάσχει από αναιμία, ο οργανισμός του δυσκολεύεται να λάβει το οξυγόνο που έχει ανάγκη. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό να δείχνετε χλωμοί, να αισθάνεστε κουρασμένοι, ή ακόμα και σαν να σας έχει κοπεί η ανάσα. Μπορεί να αισθανθείτε πως έχετε πονοκεφάλου, τα αυτιά σας να κουδουνίζουν, αλλά και πρήξιμο στους αστραγάλους. Αν παρατηρήσετε τα παραπάνω συμπτώματα, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μια απλή αιματολογική εξέταση αρκεί για να ανακαλύψετε αν πάσχετε από αναιμία, και μπορεί να γίνουν φανερές και οι αιτίες. Ένα ακόμα σύμπτωμα είναι η παρουσία μαύρων κοπράνων, λόγω αιμορραγίας, πόνος στην κοιλιά και χάσιμο βάρους χωρίς να έχετε προσπαθήσει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης