Η έλλειψη σιδήρου είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες αναιμίας, ειδικά στις εγκύους ή σε ανθρώπους που δεν τρέφονται καλά.

Η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα κατάλληλα συμπληρώματα και διατροφή.

Μπορεί εύκολα να διαγνωστεί με εξέταση αίματος. Ωστόσο, συχνά παραμένει αδιάγνωστη και χωρίς θεραπεία, με συνέπειες. Τι παθαίνει το σώμα όταν κάποιος αφήσει την αναιμία χωρίς αντιμετώπιση.

Η καρδιά καταπονείται

Όταν κάποιος έχει αναιμία ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο στα ζωτικά όργανα.

Ως αποτέλεσμα, η καρδιά πρέπει να δουλέψει υπερωρίες για να παρέχει στο σώμα το οξυγόνο που χρειάζεται.

Έλλειψη οξυγόνου θέτει τεράστια ποσότητα βάρους στην καρδιά και μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα, όπως αρρυθμία ή ακόμα και ανακοπή.

Η ποιότητα ζωής χειροτερεύει

Το πιο κοινό σύμπτωμα της αναιμίας είναι η κόπωση. Αυτού του είδους η κούραση δεν είναι η υπνηλία που ο καθένας μπορεί να νιώσει πότε πότε. Κόπωση ορίζεται η ακραία εξάντληση και μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στη γενική υγεία αν δεν αντιμετωπιστεί.

Η χρόνια κόπωση θέτει το σώμα σε μαζική καταπόνηση,  επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, οδηγεί σε έλλειψη ύπνου, πονοκεφάλους και χαμηλή πίεση και βλάπτει τη διάθεση, τις νοητικές ικανότητες και την παραγωγικότητα. Μπορεί ακόμα κάποιος να κινδυνεύσει να τραυματιστεί αν δεν έχει εγρήγορση. Η συνεχής κούραση θα μπορούσε επίσης να επηρεάζει μακροπρόθεσμα την ψυχική υγεία.

Οι πνεύμονες καταπονούνται

Καθώς το επίπεδο οξυγόνου στο σώμα μειώνεται, η πνευμονική ικανότητα επίσης υποφέρει. Μπορεί να εμφανιστεί δύσπνοια, ιδιαίτερα κατά τη σωματική δραστηριότητα. Αν κάποιος ασκείται τακτικά, η μειωμένη πνευμονική ικανότητα μπορεί ενδεχομένως να τον οδηγήσει να εμφανίσει δυσκολίες όταν ασκείται έντονα.

Τα όργανα δεν λειτουργούν όπως πρέπει

Όταν το οξυγόνο μεταφέρεται σε όλο το σώμα, πηγαίνει στα πιο ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, πρώτα. Αν τα υπόλοιπα όργανα όπως τα νεφρά και το ήπαρ λαμβάνον λιγότερο οξυγόνο από το φυσιολογικό, ενδεχομένως αυτό θα μπορούσε να βλάψει τη λειτουργία τους, οδηγώντας σε προβλήματα υγείας, όπως φτωχή πέψη.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο