Η ζωή με το άσθμα δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο. Μια κρίση μπορεί να μας χτυπήσει την πόρτα ανά πάσα στιγμή και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να την προκαλέσουν. Πώς μπορούμε λοιπόν να προλάβουμε και να εμποδίσουμε μία κρίση άσθματος; Οι παρακάτω συμβουλές για μικρές αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν.

Συχνός καθαρισμός των σεντονιών

Πρέπει να πλένουμε σε εβδομαδιαία βάση τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες, με ζεστό νερό, ώστε να ξεφορτωθούμε τα ακάρεα. Επιπλέον, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιούμε έναν αφυγραντήρα για να μειώσουμε την περιττή υγρασία στο σπίτι, όπως και να προλάβουμε την εμφάνιση της μούχλας.

Όχι κατοικίδια στα έπιπλα

Οι τρίχες των κατοικίδιων είναι από τους πιο συχνούς λόγους πρόκλησης μιας κρίσης άσθματος. Είναι δύσκολο να αποφύγουμε τις τρίχες τους, καθώς τα κατοικίδια είναι και αυτά μέλη της οικογένειας, αλλά δεν πρέπει να τα αφήνουμε να κοιμούνται στο κρεβάτι μας (ίσως να μην τα αφήνουμε να μπαίνουν καν στον χώρο που κοιμόμαστε) και να ανεβαίνουν στα έπιπλα.

Προσοχή στα χαλιά

Αν δεν μπορείτε να απομακρύνετε το χαλί σας από τον χώρο που κοιμόσαστε, πρέπει να το σκουπίζετε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα με ηλεκτρική σκούπα. Επιπλέον, στο παιδικό δωμάτιο, πρέπει να δώσετε προσοχή σε λούτρινα κουκλάκια και χνουδωτά παιχνίδια, καθώς συσσωρεύουν ακάρεα. Καθαρίστε τα τακτικά.

Φτιάχνουμε τις βρύσες

Οι βρύσες που στάζουν μπορούν να επιταχύνουν τη δημιουργία μούχλας, συνεπώς τις φτιάχνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο.

Αποφεύγουμε περιοχές με καπνιστές

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει κρίση άσθματος—ακόμα και αν ο καπνός έχει μείνει απλά πάνω σε έπιπλα ή σε ρούχα. Συνεπώς, όσο είναι δυνατόν, αποφεύγουμε τα μέρη που πολλοί άνθρωποι καπνίζουν.

Αποφεύγουμε τα σκληρά προϊόντα καθαρισμού

Οι αναθυμιάσεις από τα προϊόντα καθαρισμού μπορούν να προκαλέσουν κρίση. Συνεπώς, προσπαθήστε να αποφύγετε τα πιο ‘’έντονα’’ προϊόντα. Επίσης, ίσως είναι καλή ιδέα να καθαρίζετε φορώντας μια προστατευτική μάσκα.

Ελαττώνουμε το στρες

Και όμως, τα έντονα συναισθήματα και το αυξημένο άγχος μπορούν να εντείνουν τα συμπτώματα του άσθματος. Δοκιμάστε διάφορες τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γυμναστική, η yoga και οι ασκήσεις αναπνοής.

Προσέχουμε τι αναπνέουμε

Ο αέρας στον χώρο μας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στα συμπτώματα του άσθματος. Επιπλέον, ο πολύ ζεστός και υγρός καιρός μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα, άρα προσέχουμε να μην βγαίνουμε έξω σε αυτές τις συνθήκες, παρά μόνο αν είναι ανάγκη.

Γυμναζόμαστε σε εσωτερικούς χώρους

Η γυμναστική είναι εξαιρετικά σημαντική για όλους, αλλά στους ασθενείς που πάσχουν από άσθμα ίσως είναι σοφό να γίνεται σε κλειστούς χώρους όταν οι καιρικές συνθήκες είναι επικίνδυνες.

Ελέγχουμε τις εποχιακές μας αλλεργίες

Οι αλλεργίες σχετίζονται με το άσθμα, συνεπώς είναι έξυπνο να μιλήσετε με τον γιατρό σας για το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις αλλεργίες σας με σκοπό να μειώσετε τις πιθανές κρίσεις άσθματος που σχετίζονται με αυτές.

Μιλάμε στους ανθρώπους γύρω μας

Είναι σημαντικό οι γύρω σας (φίλοι, γνωστοί, συνεργάτες) να γνωρίζουν ότι πάσχετε από άσθμα, ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα μιας κρίσης—αλλά επιπλέον να προσαρμόσουν την συμπεριφορά τους ανάλογα, για παράδειγμα αν καπνίζουν.

Έχουμε πάντα μαζί μας συσκευή εισπνοών

Αυτή η μικρή συσκευή μπορεί να σας σώσει ανά πάσα στιγμή. Αν το παιδί σας πάσχει από άσθμα, ενημερώστε τους δασκάλους του και προμηθευτείτε μια συσκευή που θα έχει πάντα μαζί του στο σχολείο. Επιπλέον, η σκόνη της κιμωλίας μπορεί να επιδεινώνει τα συμπτώματα, άρα θα ήταν καλό να μην κάθεται στις μπροστινές σειρές.

Είμαστε πάντα έτοιμοι

Πρέπει να γνωρίζουμε πού βρίσκεται το πιο κοντινό νοσοκομείο: στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο του παιδιού. Αν χρειαστούμε ιατρική βοήθεια, πρέπει να μπορούμε να τη λάβουμε άμεσα.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος