Τριακόσια εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άσθμα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2005 έχασαν τη ζωή τους από αυτή την χρόνια νόσο του αναπνευστικού συστήματος 250.000 άνθρωποι. Το άσθμα είναι επίσης η πιο διαδεδομένη ασθένεια μεταξύ των παιδιών. Το συναντούμε τόσο στις πλούσιες, όσο και στις φτωχές χώρες. Μελέτες, ωστόσο, δείχνουν ότι το 80% των κρουσμάτων άσθματος παρατηρείται στις υποανάπτυκτες χώρες. Οι ακριβείς λόγοι για την ασύμμετρη αυτή διασπορά δεν είναι γνωστοί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει ότι τα αίτια και τα χαρακτηριστικά του άσθματος δεν έχουν ακόμα μελετηθεί όσο θα έπρεπε, με συνέπεια σε πολλές περιπτώσεις η θεραπεία του ασθενούς να μην είναι η ενδεδειγμένη.

Συνήθως οι ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα άσθματος δεν τους δίνουν την πρέπουσα σημασία, μη γνωρίζοντας ότι μια εξέλιξη της ασθένειας απειλεί ακόμα και τη ζωή τους, καθώς, παρά την απουσία ενοχλήσεων η φλεγμονή εξακολουθεί βέβαια να υφίσταται. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες,  επιδρά και μεταβάλλει το αναπνευστικό σύστημα. Ειδικοί προειδοποιούν  για σημαντικές συνέπειες στην υγεία σε περίπτωση που το άσθμα δεν καταπολεμηθεί εξ αρχής με την κατάλληλη θεραπεία. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν συνήθως ένα ιστορικό, που ξεκινά από άσθμα ελαφράς μορφής, τα οποίο αντιμετωπίστηκε ελλιπώς. Τις περισσότερες φορές δεν δίνεται σημασία στην καταπολέμηση της φλεγμονής, η οποία στη συνέχεια προκαλεί προβλήματα που δύσκολα αντιμετωπίζονται.

Οι ειδικοί παρατηρούν συνεχή αύξηση των κρουσμάτων άσθματος παγκοσμίως. Ωστόσο, οι αιτίες για την αύξηση αυτή είναι λίγο- πολύ άγνωστες. Οι γιατροί υποθέτουν ότι το άσθμα και οι αλλεργίες στον λεγόμενο ανεπτυγμένο κόσμο οφείλονται μεταξύ άλλων και στον «αποστειρωμένο» τρόπο ζωής μας. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν έρχεται σε επαφή με λοιμώξεις και είναι κατά συνέπεια ευάλωτο ακόμα και στις πιο ανώδυνες. Ερευνητές επισημαίνουν ότι το άσθμα είναι σοβαρή ασθένεια και  ότι η ενδεδειγμένη θεραπεία χωρίς υπερβολές είναι σε θέση να περιορίσει ή ακόμα και να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη χρόνια νόσο του αναπνευστικού συστήματος.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα