Η εισπνεόμενη θεραπεία είναι η ακρογωνιαία λίθος της αντιμετώπισης του άσθματος στα παιδιά όλων των ηλικιών. Διαφορετικές ηλικιακές ομάδες απαιτούν διαφορετικές συσκευές χορήγησης εισπνοών για το βέλτιστο αποτέλεσμα, επομένως η επιλογή της συσκευής εξατομικεύεται.

Σε γενικές γραμμές, η χρήση ενός εισπνεόμενου αεροζόλ με αεροθάλαμο είναι προτιμότερη από τη θεραπεία με έναν νεφελοποιητή λόγω χαμηλότερου κόστους, μεγαλύτερης ασφάλειας, ευκολότερης χρήσης, μεγαλύτερης εναπόθεσης του φαρμάκου στους πνεύμονες και μικρότερου κινδύνου παρενεργειών.

Θεραπεία ελέγχου

Η θεραπεία ελέγχου στα παιδιά περιλαμβάνει τη χρήση εισπνεόμενων και συστηματικών κορτικοειδών, ανταγωνιστών λευκοτριενίων, μακράς δράσης β2 διεγερτών και θεοφυλλίνης.

Εισπνεόμενα κορτικοειδή

Αποτελούν την πιο αποτελεσματική θεραπεία για το άσθμα των παιδιών, για όλες τις ηλικίες. Επιτυγχάνουν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων και της αναπνευστικής λειτουργίας των παιδιών με άσθμα, με χορήγηση σε χαμηλές δόσεις.

Λίγα παιδία θα χρειαστούν θεραπεία με υψηλότερες δόσεις κορτικοειδών. Η μακροχρόνια χρήση εισπνεόμενων κορτικοειδών στα παιδιά σε χαμηλές δόσεις δεν φαίνεται να δημιουργεί παρενέργειες, όπως επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, οστεοπόρωση, ανάπτυξη καταρράκτη, βράχνιασμα της φωνής.

Είναι σημαντικό, εξάλλου, να γνωρίζει κανείς ότι το μη ελεγχόμενο σοβαρό παιδικό άσθμα προκαλεί το ίδιο επιβράδυνση της ανάπτυξης και χαμηλό τελικό ύψος σώματος.

Ανταγωνιστές λευκοτριενίων

Οι ανταγωνιστές λευκοτριενίων έχουν κλινικό όφελος στα παιδιά ηλικίας πάνω από 5 ετών, σε όλα τα στάδια σοβαρότητας του άσθματος, αλλά μικρότερο όφελος απ’ ότι τα εισπνεόμενα κορτικοειδή σε χαμηλή δόση. Παρέχουν μερική προφύλαξη από το βρογχόσπασμο που προκαλείται από την άσκηση.

Χρησιμοποιούνται ως επιπρόσθετη θεραπεία μαζί με εισπνεόμενα κορτικοειδή όταν υπάρχουν υπολειπόμενα συμπτώματα. Επίσης, σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών φαίνεται ότι μειώνουν τους παροξυσμούς του άσθματος μετά από ιογενείς λοιμώξεις.

Μακράς δράσης β2 διεγέρτες

Χρησιμοποιούνται ως επιπρόσθετη θεραπεία σε παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών, το άσθμα των οποίων δεν ελέγχεται επαρκώς με τη χρήση μέτριων δόσεων εισπνεόμενων κορτικοειδών.

Θεραπεία ανακούφισης

Ταχέως δρώντες β2 διεγέρτες

Αποτελούν τη θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση μιας ασθματικής κρίσης στα παιδιά όλων των ηλικιών. Ως παρενέργειες αναφέρονται ο μυϊκός τρόμος, η κεφαλαλγία, η αίσθηση παλμών και η ανησυχία με τη λήψη σχετικά μεγάλων δόσεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο