Οι δυο βασικές μορφές καρκίνου του δέρματος είναι ο βασικοκυτταρικός καρκίνος και το μελάνωμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αρκετά προσεκτικοί και αν βρουν κάποιο σημάδι ή κάποια πληγή η οποία δεν περνάει επισκέπτονται κάποιον ιατρό.

Ο βασικοκυτταρικός καρκίνος είναι αρκετά συχνός σε ηλικία άνω των 60 ετών και συνήθως εμφανίζεται στο πρόσωπο. Η αντιμετώπιση του βασικοκυτταρικού καρκίνου γίνεται από τους Πλαστικούς Χειρουργούς με χειρουργική αφαίρεση και βιοψία.

Όταν η βιοψία δείξει βασικοκυτταρικό καρκίνωμα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και η θεραπεία έχει ολοκληρωθεί.

Το μόνο που είναι απαραίτητο είναι να είμαστε προσεκτικοί και αν στο μέλλον παρουσιάσουμε κάποιο καινούριο σημάδι να επισκεφθούμε και πάλι κάποιον ειδικό. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά αλλά θέλει περισσότερη προσοχή διότι η πορεία αυτού μπορεί να είναι πιο βαριά.

Το μελάνωμα όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε είναι πολύ πιο σοβαρό. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια αύξηση των περιστατικών. Το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, είτε πάνω σε δέρμα το οποίο πριν ήταν υγιές είτε στο σημείο όπου προϋπάρχει κάποια ελιά.

Όταν έχουμε ένα σημάδι (μια ελιά) το οποίο είναι καφέ ή μαύρο πρέπει κατά διαστήματα να το ελέγχουμε και να προσέχουμε αν υπάρχει κάποια αλλαγή.

Αν το σημάδι μεγαλώσει απότομα, αν το χρώμα σκουρύνει, αν αιμορραγεί, αν μας προκαλεί πόνο και γενικότερα αν υπάρχει κάποια αλλαγή στο σημάδι πρέπει να ζητήσουμε την συμβουλή από κάποιο Δερματολόγο ή Πλαστικό Χειρουργό.

Τότε η σωστή αντιμετώπιση είναι η χειρουργική αφαίρεση και η βιοψία. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί παρακλινικές εξετάσεις (εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και αξονική τομογραφία), συμπληρωματική χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος είναι απλή με χειρουργική εκτομή και συρραφή του τραύματος. Υπάρχουν όμως και περιστατικά στα οποία ο όγκος είναι πάνω στο βλέφαρο, στα χείλη ή στη μύτη ή ο όγκος έχει πολύ μεγάλο μέγεθος και η αφαίρεση του είναι πρέπει να γίνεται με προσοχή από έναν έμπειρο Πλαστικό Χειρουργό.

Ανάλογα την περίπτωση ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί αποκατάσταση με μόσχευμα ή κρημνό. Αυτές οι επεμβάσεις μπορεί να είναι δύσκολες και περίπλοκες και να χρειαστούν νοσηλεία του ασθενούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;