Τους καλοκαιρινούς μήνες, το αντηλιακό είναι απαραίτητο. Μας προφυλάσσει από την υπεριώδη ακτινοβολία και από όλες τις συνέπειές της – από πρόωρη γήρανση μέχρι και από καρκίνο του δέρματος. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και οι άνθρωποι που το χρησιμοποιούν τακτικά κάνουν μερικά επικίνδυνα λάθη. Ας δούμε τα πιο συνήθη από αυτά, και πώς να προφυλαχτούμε σωστά από τον ήλιο.

Περιμένουμε να βγούμε έξω για να το χρησιμοποιήσουμε

Είναι μεγάλο λάθος να βάζουμε αντηλιακό όταν ήδη έχουμε φτάσει στην παραλία. Κανονικά, η αντηλιακή κρέμα πρέπει να εφαρμόζεται στο δέρμα 30 λεπτά πριν βγούμε στον ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο η επιδερμίδα μας μπορεί να το απορροφήσει και να κάνει σωστά την δουλειά του.

Δεν προστατεύουμε ολόκληρο το σώμα

Αν θέλαμε να είμαστε σωστοί, και 100% προστατευμένοι, θα εφαρμόζαμε το αντηλιακό ενώ ήμασταν γυμνοί, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις περιοχές του σώματος. Επιπλέον, αυτό που οι περισσότεροι ξεχνούμε είναι η προστασία των χειλιών. Τα χείλια επηρεάζονται επίσης από τις ακτίνες UV. Ένα προστατευτικό στικ με δείκτη προστασίας θα κάνει καλή δουλειά.

Χρησιμοποιούμε κρέμα σώματος στο πρόσωπο

Η διαφορά στα αντηλιακά δεν είναι μόνο προϊόν marketing: Υπάρχει διαφορά μεταξύ των αντηλιακών σώματος και προσώπου. Το δέρμα του προσώπου είναι πιο ευαίσθητο στον ερεθισμό, οπότε οι αντηλιακές κρέμες για το πρόσωπο είναι ειδικά φτιαγμένες για τη συγκεκριμενη περιοχή.

Το χρησιμοποιούμε μόνο τις μέρες με έντονη ηλιοφάνεια

Μπορεί να μας φαίνεται κάπως αχρείαστο να φορέσουμε αντηλιακό τις πιο… μουντές μέρες του καλοκαιριού, αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας περνάει μέσα από τα σύννεφα και εξακολουθεί να μας απειλεί.

Νομίζουμε ότι δεν κινδυνεύουμε στους εσωτερικούς χώρους

Ο μόνος τρόπος να μην κινδυνεύουμε από την υπεριώδη ακτινοβολία σε κλειστό χώρο είναι να κλειδωθούμε σε ένα δωμάτιο χωρίς πόρτες, παράθυρα, ούτε χαραμάδες. Η αλήθεια είναι πως βρισκόμαστε συνεχώς στον κίνδυνο, ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο. Πόσο μάλλον, ενώ τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι ειδικά κατασκευασμένα να μπλοκάρουν την UVB ακτινοβολία – η οποία προκαλεί τον ερεθισμό του δέρματος – η UVA ακτινοβολία (που ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση και τον καρκίνο του δέρματος) περνάει κανονικά από μέσα τους.

Παίρνουμε πολύ χαμηλό δείκτη προστασίας

Ένα λάδι μαυρίσματος με δείκτη προστασίας 8 είναι τεχνικά αντηλιακό, αλλά δεν μας προστατεύει αρκετά. Οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιούμε αντηλιακά με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15. Τι συμβαίνει, όμως, με τους υψηλότερους (και συχνά πιο ακριβούς) δείκτες προστασίας; Πολλοί ισχυρίζονται πως δεν παρουσιάζουν μεγάλη αλλαγή. Παρ’ όλα αυτά, απορροφούν περισσότερη από την ενέργεια που προκαλεί ελεύθερες ρίζες και γήρανση, οπότε δεν είναι αναγκαστικά κακή επιλογή. Προσοχή όμως: Ο υψηλότερος δείκτης προστασίας δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να ανανεώνετε την εφαρμογή του αντηλιακού τακτικά – συγκεκριμένα, κάθε 80 λεπτά.

Δεν προστατεύουμε τα μάτια μας

Τα γυαλιά ηλίου δεν αποτελούν μόνο στυλιστική δήλωση. Είναι πολύ σημαντικά για την προστασία των ματιών μας από την UV ακτινοβολία. Φροντίστε τα γυαλιά σας να σας παρέχουν αυτήν την προστασία, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα ξοδέψετε κάτι παραπάνω. Πόσο μάλλον, πολλές φτηνές εναλλακτικές σκοτεινών γυαλιών επιτρέπουν στις κόρες των ματιών να διαστέλλονται, και χωρίς την κατάλληλη προστασία, αφήνουν ακόμα περισσότερη ακτινοβολία να εισέρχεται στα μάτια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο