Σίγουρα θέλετε να φροντίζετε το δέρμα σας. Στο μπάνιο ίσως έχετε μια σειρά από καλλυντικά προϊόντα με σκοπό να το ενυδατώνουν και να το κρατούν λαμπερό και νεανικό. Aν, όμως, έχετε παραβλέψει μερικούς σημαντικούς παράγοντες; Ας δούμε πέντε καθημερινές κακές συνήθειες, οι οποίες καταστρέφουν το δέρμα μας.

Κατσουφιάζετε

Το κατσούφιασμα – εκτός του ότι υποδηλώνει μια αρνητική διάθεση – μας προκαλεί ρυτίδες. Τα χείλη μπορεί να σουφρώνουν και οι μύες του προσώπου πιάνονται. Δοκιμάστε να κάνετε το εξής, για να χαλαρώσετε το πρόσωπό σας: προσπαθήστε να “κουνήσετε” τα αυτιά σας προς τα πίσω, χωρίς να τα αγγίζετε. Δεν έχει σημασία αν το καταφέρετε ή όχι, η προσπάθεια και μόνο αρκεί. Και, όπως είναι φυσικό, προσπαθήστε να χαμογελάτε.

Ξεχνάτε το αντηλιακό

Σε ό,τι αφορά την πρόωρη γήρανση, δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το αντηλιακό. Το 90% των ρυτίδων μας προέρχονται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, και δεν είναι θέμα γονιδίων. Αυτό σημαίνει πως έχουμε μεγάλο έλεγχο πάνω στη γήρανση του δέρματός μας, και η καθημερινή χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 καθημερινά είναι αναγκαία – ακόμα και τις μέρες που έχει συννεφιά. Προσέξτε, το αντηλιακό σας να είναι ευρέως φάσματος, να προστατεύει δηλαδή και από τις δύο μορφές ακτινοβολίας- UVA και UVB.

Τρώτε υπερβολικά πολλά γλυκά

Η υπερβολική ζάχαρη επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Η ζάχαρη επιτίθεται στο κολλαγόνο και την ελαστίνη, δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες για υγιές, ελαστικό και καθαρό δέρμα. Συνεπώς, προσπαθήστε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, αν καταναλώνετε πολλή ζάχαρη. Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά, όπως και “καλά” λιπαρά, σαν αυτά που βρίσκουμε στον σολομό.

Δεν κοιμάστε αρκετά

Όταν πέφτουμε για ύπνο, το δέρμα μας κάνει μικρές… “επισκευές” στον εαυτό του. Συνεπώς, λιγοστός ύπνος σημαίνει μη υγιές δέρμα. Οι ενήλικες χρειάζονται 7 έως 8 ώρες ύπνου ημερησίως. Προσπαθήστε να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Το γνωστό jet lag που βιώνουμε όταν ταξιδεύουμε σε περιοχές που βρίσκονται σε διαφορετική ζώνη ώρας από τη δική μας μπορεί να συμβεί και στην επιδερμίδα μας, αν πέσουμε για ύπνο πιο αργά από το κανονικό. Επιπλέον, η στάση του ύπνου μας παίζει ρόλο. Αν, για παράδειγμα, κάποιος κοιμάται στο πλάι, το πρόσωπο πιέζεται και δημιουργούνται γραμμές.

Καπνίζετε

Το τσιγάρο είναι κακό για την καρδιά, τους πνεύμονες, αλλά και για το δέρμα μας. Η πράξη του καπνίσματος από μόνη της δημιουργεί ρυτίδες γύρω από το στόμα, όπως και στις άκρες των ματιών. Έπειτα, αυξάνονται οι πιθανότητες για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος, και η επιδερμίδα μας γίνεται χλωμή και ευαίσθητη.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024