Οι θερμοκρασίες άρχισαν να πέφτουν επικίνδυνα και προβλέπεται αρκετά βαρύς χειμώνας. Το τσουχτερό κρύο μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες για το δέρμα μας, αλλά μπορούμε να το προστατεύσουμε. 

Οι παράγοντες που ταλαιπωρούν το δέρμα είναι περισσότεροι από όσους φανταζόμασταν. Ακόμα και οι συνθήκες στους θερμαινόμενους εσωτερικούς χώρους μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα, καθώς δεν υπάρχει φυσική υγρασία. Πάνω σε όλα αυτά, το στρες των διακοπών, το πολύ φαγητό και ποτό, προκαλούν μεγάλη ζημιά στο δέρμα μας. Δείτε τις καλύτερες χειμερινές συμβουλές για την προφύλαξη της επιδερμίδας μας.

Όχι πια λοσιόν, μόνο κρέμα

Τα προϊόντα ενυδάτωσής μας πρέπει να αλλάζουν την ίδια περίπου εποχή με την γκαρνταρόμπα μας. Οι κρέμες ενυδατώνουν καλύτερα από τις λοσιόν, καθώς προσφέρουν στο δέρμα ένα πολύ καλό αμυντικό στρώμα, ώστε να μην χάνεται η υγρασία. Για αυτό και προτιμούμε μια κρέμα με περισσότερα έλαια παρά νερό κατά τους χειμερινούς μήνες.

Κάνουμε πιο σύντομα ντους

Τίποτα δεν ακούγεται τελειότερο για μία κρύα μέρα από ένα μεγάλο, ζεστό ντους, αλλά μάλλον δεν είναι και η καλύτερη ιδέα. Το ζεστό μπάνιο μπορεί να αφήσει το δέρμα μας πιο αφυδατωμένο από πριν. Καλύτερη λύση είναι τα σύντομα ντους, με σχετικά ζεστό νερό και έπειτα εφαρμογή μιας καλής στρώσης ενυδατικής κρέμας. Ένα ωραίο, πλούσιο και ενυδατικό shower gel, επίσης, προσφέρει ακόμα καλύτερη αίσθηση.

Εξακολουθούμε να φοράμε αντηλιακό

Η έκθεσή μας στον ήλιο είναι μικρότερη τον χειμώνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορούμε να σταματήσουμε να προστατεύουμε το δέρμα μας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Κάποιες κρέμες για το δέρμα έχουν ενσωματωμένο αντηλιακό, αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι πως ο δείκτης προστασίας τους είναι πάνω από 15. Αν, πάλι, περνάτε αρκετή ώρα στον δρόμο ή αν εργάζεστε σε εξωτερικό χώρο (ή, για κάτι πιο διασκεδαστικό, αν έχετε πάει διακοπές στο βουνό για σκι), καλύτερα να αγοράσετε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30.

Δεν αφήνουμε το στρες να μας καταβάλει

Ακούγεται άσχημο, αλλά όλες οι οικογενειακές και χαρούμενες γιορτές του χειμώνα μπορούν να καταστρέψουν το δέρμα. Ο συνδυασμός του αλκοόλ, των πλούσιων γευμάτων και του λιγοστού ύπνου (έχουμε, άλλωστε, αρκετό κόσμο να δούμε!) αφήνουν το δέρμα μας ιδιαίτερα καταπονημένο. Σε κάποιους ανθρώπους, όλο αυτό το στρες μπορεί να οδηγήσει σε ξεσπάσματα ακμής ή σε ξηροδερμία. Πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε αυτό; Ελαττώνουμε τους απλούς υδατάνθρακες και εξακολουθούμε να μένουμε πιστοί στο πρόγραμμα διατροφής μας—εντάξει, ίσως επιτρέψουμε μερικές νοστιμιές, απλά και μόνο επειδή είναι Χριστούγεννα.

Φοράμε γάντια

Οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν να πέσει πολικό ψύχος μέχρι να βγάλουν τα γάντια τους από τη ντουλάπα, αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Ακόμα και η πιο ελαφριά ξηροδερμία λόγω του κρύου στα χέρια μπορεί να χειροτερεύσει άμεσα, δημιουργώντας πληγές. Όταν συμβαίνει αυτό, οι ενυδατικές μας κάνουν να νιώθουμε ότι καιγόμαστε και η κατάσταση ξεφεύγει εκτός ελέγχου. Το ίδιο συμβαίνει και με τα χείλη, για αυτό και τα διατηρούμε ασφαλή με ένα καλό lip balm. Όταν έχουμε να κάνουμε με την προστασία της επιδερμίδας μας, ποτέ δεν είναι υπερβολικά νωρίς για να ξεκινήσουμε να την φροντίζουμε!

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος